‘Welke partij zet stemmen ook om in wethouders?’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Volkskrant zet het op een rijtje:

Eerst de ‘gewone’ winnaar: de lokale partijen. Zouden die als één partij worden gezien, dan is die met een straatlengte voorsprong de grootste van Nederland. Maar lokale partijen variëren van uiterst links tot behoorlijk rechts, of zijn niet op die as te plaatsen. En hoe goed doe je het als je bijna 30 procent van de stemmen binnenhaalt, en uiteindelijk maar tweederde van de Nederlanders een wethouder krijgt van een lokale partij?

Dan doet die andere rechttoe-rechtaan winnaar het effectiever: het CDA. De christen-democraten zitten in evenveel colleges als de lokale partijen, bereiken daarmee evenveel inwoners (bijna 10 miljoen), maar hadden daarvoor op 19 maart de helft van het aantal ‘lokale stemmen’ nodig. Daarmee was het CDA de grootste landelijke partij. […]

Het verzilveren van de positie van grootste partij gaat ook het CDA en D66 goed af, maar de SP het moeilijkst. Die scoort daarop 65 procent, 15 uit 23 (van de tot nu toe gevormde colleges). Ook slaagt de partij er het minst in een flinke verkiezingswinst om te zetten in wethouderszetels. ‘Wij zijn geen uitwisselbare middenpartij’, voert de SP daar zelf als verklaring voor aan.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Bismarck

“En hoe goed doe je het als je bijna 30 procent van de stemmen binnenhaalt, en uiteindelijk maar tweederde van de Nederlanders een wethouder krijgt van een lokale partij?”

Vaak heb je binnen één gemeente meerdere lokale partijen. Die kun je onmogelijk als één partij zien. Als ze 30% van de stemmen halen, dan kunnen ze nog steeds makkelijk allemaal buiten de coalitie vallen (zoals ook PVV, SP en VVD best allemaal uit de coalitie zouden kunnen vallen als ze samen 30% van de stemmen in een gemeente halen).

In het kort: het loopt spaak op die aanname “Zouden die als één partij worden gezien”

#2 roland

Stemmen wordt als DE uiting van de demokratie gezien. Uit deze machtsvertaling blijkt weer hoe betrekkelijk dat is.

#3 basszje

Ik begrijp die som ook niet, je krijgt 30% van de stemmen en zit in 66% van de colleges? Daar valt toch eigenlijk niets over te zeggen, anders dan dat het CDA er -nog- meer heeft. Als enige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*