Wat je mist in de berichtgeving over islamitische protesten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Seven things you may have missed in the ‘Rage’ De relativering van een hype. Of: hoe werken westerse media.

0

Reacties (8)

#1 zmeeeuh

Ik mist dat helemaal niet. Het is namelijk niet relevant. De 7 punten lijken me gebaseerd op wat “men” denkt dat ik, nieuwsconsument, “erbij verzin”, namelijk dat alle moslims gek zouden zijn geworden. Dat is namelijk de populaire gedachtengang. Denkt “men”. En daarom moet men mij “opvoeden” met satire. Denkt “men”. Want ik kan niet meer zelf nadenken. Denkt “men”. En als men niet ook plaatjes van niets-nieuwswaardig doende moslims in het nieuws brengt, zou ik, hersenloze sukkel, wel eens generaliserende gedachten kunnen hebben. Denkt “men”. “Men” voelt zichzelf dan waarschijnlijk ook heel erg goed en boven mij, plebs, verheven. Ofzo.

Het nieuws is nou eenmaal dat er mensen zijn die nogal overtrokken reageren op een stom filmpje. En dat deze mensen menen dat hele naties verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld 1 stom filmpje. En dat deze mensen dat doen als moslim, niet als toevallig individu met een mening.

Dat is het nieuws. Het nieuws is niet dat er ook talloze moslims zijn die niks nieuwswaardigs doen. Dus, nee, ik mis niks in de berichtgeving over islamitische protesten.

#2 Spam

Een beetje context en perspectief is anders nooit weg. Zeker als het nieuws een land betreft waar ik weinig van weet en/of begrijp.

#3 Van K

Wat spam zegt, daarnaast vind ik het mooi om met cijfers onderbouwd perspectief te zien van een leidend westers medium op het gebied van duiding van reacties op dit soort dingen. Het lijkt me dat het er nu wel is waar het eerder ontbrak (zag nu ook een NOS Voxpop met zeer genuanceerde Egypthenaren of Midden Oosten-genoten, maar dit is misschien niet nieuw, kijk nog maar weinig televee).

#4 Krekel

Ik kan wel begrip opbrengen voor de reactie van Zmeeeuh. Dit zou bijvoorbeeld lachwekkend zijn:

”Nederland telt ongeveer 1,8 miljoen jongeren van 18 tot 27, slechts enkele duizenden daarvan kwamen opdagen tijdens ‘Project X’ in Haren; dat is nog geen 0,002%, etc.”

En dit zou kwaadaardig zijn:

”Op het hoogtepunt van ‘Occupy Wall Street’ liepen ongeveer 50.000 mensen mee in eens protestmars, dat is nog geen 0,0002% van de inwoners van de Verenigde Staten.”

De informatie in het eerste voorbeeld is nietszeggend en irrelevant, de informatie in het tweede voorbeeld is misleidend (aangezien Occupy Wall Street brede steun geniet in de V.S.).

Hoe ik de equivalente informatie in het stukje van Avaaz moet opvatten weet ik overigens niet. Wat betreft het aanstippen van mijn complete onwetendheid over de Arabische wereld heeft het artikel dus wel een functie.

#5 zmeeeuh

Ik begrijp #2 en #3 wel, maar ik wordt gewoon liever niet aangesproken alsof ik het jeugdjournaal zit te kijken, vooral niet op sargasso.

Bovendien is de relativering die dit bericht aanbrengt zelf ook verre van representatief. De protesten waar we het over hebben zijn voor een belangrijk deel het gevolg van oproepen daartoe door organisaties die gesteund worden door een flink groter aandeel van de bevolking in desbetreffende landen dan bij de protesten aanwezig was. In Egypte is bij een verkiezing met dik 40% opkomst door meer dan de helft van de stemgerechtigden op een kandidaat uit een dergelijke organisatie gestemd.

Ter vergelijking: ik heb geen open proxy draaien maar ik heb toch op de piratenpartij gestemd. Mag u hieruit concluderen dat ik achter hun gedachtengoed en acties – zoals het hosten van open proxies – sta? Van mij wel.

#6 Jos van Dijk

#5 Het relativeren van mediahypes past volgens mij uitstekend bij Sargasso. Voor een monomaan geluid zijn er genoeg andere media.

#7 zmeeeuh

#6 Niks mis met een beetje relativeren. Maar het plaatsen van wat willekeurige fotos van willekeurige moslims heeft daar niets mee te maken. Als men nou nog een beetje de moeite had genomen om recente fotos te gebruiken. Maar, nee, ik zie voor de 2987e keer exact dezelfde sneeuwpop met exact dezelfde rode das uit januari 2012. Je gaat bijna denken dat het de enige sneeuwpop is die ooit in Iran is gebouwd. En dat er sinds januari geen niet-boze moslims meer zijn waargenomen.

Wat wil men nou bereiken? De indruk wekken dat men niet-recente uit de context getrokken stock fotos nodig heeft om een item te maken met niet-boze moslims? Of wat?

Als men zonodig moet nuanceren moet men wel even zijn best doen. Ga op de inhoud in. Leg ons uit waarom deze mensen protesteren en waarom organisaties die in sommige landen op de steun van de helft van de bevolking kunnen rekenen oproepen tot zulke protesten? En hoe de situatie in westerse landen is veranderd sedert het verbieden van The life of Brian (in de UK hier en daar zelfs tot 2008!). Riepen de voorlopers van het CDA destijds op tot protesten? Stonden christenen bij de bioscoop te protesteren? (het antwoord is: ja). Dat zou nuanceren zijn. Voeg nog wat plaatjes van leden van de Westboro Baptist Church in en je nuancering is compleet. Maar dit? Dit zijn gewoon goedkope leugens die niets met nuanceren te maken hebben.

#8 pedro

$4: En wanneer bij de berichtgeving over Haren gesproken wordt over massale gewelddadige protesten van de Nederlanders, en van Nederlandse volkswoede, enz, dan accepteer je dat ook gelaten?

@7: de helft van de bevolking in sommige landen? Waarom alleen maar in sommige landen? In welke landen? En waar is je bewijs voor deze stelling? De informatie die bekend is, is dat het in Egypte bijvoorbeeld om enkele duizenden demonstranten ging op een bevolking van 82 miljoen. Niet bepaald de helft dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*