1. 4

  @2: S&P wordt ook niet zo serieus genomen in de financiele wereld. Beetje het kneusje van de rating agencies. Fitch/Moody’s worden als degelijker gezien. Maar het blijft maffia.

 2. 5

  S&P verlaagde de beoordeling onder meer vanwege de zwakker dan verwachte economische groeivooruitzichten. Daarbij neemt de groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in een lager tempo toe dan in vergelijkbare landen.

  De rating wordt dus niet verlaagd omdat wij het slecht doen maar omdat anderen het beter doen. Ze zouden dus eigenlijk de rating van die anderen moeten verhogen.

 3. 7

  @5: Die hele rating heeft dus eigenlijk helemaal niets te maken met de daadwerkelijke financiële toestand (immers toen het BNP van Nederland de afgelopen jaren daalde werd de rating gewoon gehandhaafd).

 4. 9

  Wat betekent dat voor Nederland?

  Waarschijnlijk een vrijbrief voor Rutte/Samsom om volgend jaar 3890 miljard extra te bezuinigen en de lasten met 6500% te laten stijgen.

 5. 10

  Oorzaken van deze afwaardering: hypotheekrenteaftrek, hypotheekrenteaftrek, particuliere schuldenlast en de hypotheekrenteaftrek. Bij stijgende rente ontstaat een economische ramp voor Nederland. De OESO en het IMF waarschuwen hiervoor al jaren. Maar de rechtse kleinburgers willen er niet aan. En stemmen jaar na jaar op rechtse kleinburgerlijke partijen (daaronder ook zekere partij genaamd de PvdA).

 6. 16

  Nederland is sinds 2008 in totaal zo’n 225 mld aan bbp kwijt geraakt door de verminderde groei t.o.v. Duitsland. Jaarlijks is dat nu ca 20 mld. Als je uitgaat van zo’n 40% derving belasting en volksverzekeringen is dat een hoop geld. Dat krijg je als je 54 mld. bezuinigt door Neo-Colijn beleid.

  In dezelfde periode stopten we ca 220 mld. aan pensioenpremies in het pensioenpotje waarop we 46% of 101 mld. belastingen lieten liggen. Dat geld zit nu in de pensioenpotten, maar verhoogt wel onze schuld. In totaal hebben we nu 1.271 mld aan pensioenserves eind 2012 (Bron: Knot 212% bbp). Tegen 35% is dat een belastingclaim van 445 mld. tegenover een schuld van 427 mld. (73,6% bbp)

  In de periode 2008-2013 gaven we ook 76 mld aan financiële active uit, die de staatsschuld verhogen, maar die bezittingen hebben we dus nog.

  Per saldo nam onze schuld in de periode 2008-2013 dus echt met ca 6 mld. af. http://tinyurl.com/ohgwov4

  IK vrees dat S&P geen balans kan lezen. Daar hadden ze eerder al de nodige moeite mee. Laat ze één land noemen die eind 2012 een netto actief van minstens €216 mld. heeft in plaats van een overheidsschuld van € 427 mld? http://tinyurl.com/cc2s5wk

 7. 18

  Wat dat betekent?
  Dat Rutte en Co. het gewoon niet goed doen,
  oftewel dat ze slechter doen dan alle andere landen om ons heen…..
  dat betekent het, niets meer en niets minder.

  Maar aangezien we dat allemaal al wisten is het domweg geen nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren