Wat als iedere electron in het heelal eigenlijk hetzelfde deeltje was?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (3)

#1 Baron E

Goed stuk.

Dit is trouwens precies één van de manieren om over Bose-Einstein condensaten na te denken. In zo’n condensaat gaan alle deeltjes (bosonen) zich perfect identiek gedragen, “coherent” heet dat, net zoals de coherente fotonen in laserlicht. Al die coherente bosonen volgen hun wereldlijnen perfect op elkaar afgestemd.

Eén van de manieren in quantumveldentheorie om hier berekeningen aan te doen is door over te gaan naar “imaginaire tijd”. Voor mensen die weten wat complexe getallen zijn: je definieert t = i.t’ en gebruikt verder t’ als tijdsvariabele. Deze wiskundige truc vereenvoudigt veel afleidingen, maar heeft één rare consequentie: de tijdsas is niet langer oneindig uitgestrekt, maar een cirkel. Maar in deze beschrijving is een Bose-Einsteincondensaat één wereldlijn die net zo vaak om die tijdscirkel windt als er deeltjes in het condensaat zijn. (De ruimteassen zijn er ook nog, het is dus eerder een cylinder).

Een ‘snapshot’ op een bepaald tijdstip is dan een snede door die cirkel waarbij die ene wereldlijn zich dus als meedere deeltjes voordoet.

#1.1 mark3000 - Reactie op #1

zeer interessant

#2 Krekel

Wat als iedere ziel in het universum eigenlijk dezelfde is? Dus in dit leven sla je een hond, maar in een volgend leven ben je zelf die hond … of je was hem al in een vorig leven.

Note to self: minder blowen vaker blowen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*