‘Waarom multinationals ongestraft misdaden kunnen plegen’

Columnist Annemarie van de Weert bespreekt op Follow the Money de drie redenen waarom multinationals wegkomen met crimineel gedrag.

De tweede reden:

Een groot aantal gespecialiseerde criminologen concluderen […] dat ‘corporate crime’ veelal in samenwerking met regeringen wordt gepleegd. Veel landen, ook Nederland, zullen daarom eerst een uitvoerige kosten-baten analyse maken voordat zij overgaan tot een rechtszaak omdat ze een politiek én economisch belang hebben bij een welvarend bedrijfsleven. Dat opportunisme is overigens onlangs nog geïllustreerd door FTM-journalisten Jesse Fredrik en Anne de Blok in hun artikel over de fiscale hulp aan [Oekraïense] oligarchen waarbij de Nederlandse Ambassade een rol speelt.

Lees de rest hier.

Open waanlink

 1. 1

  Dat komt allemaal door zogenaamd democratische wet- en regelgeving die dat mogelijk maakt. Nederland wordt geregeerd door zakenlieden. Ik lach om de mensen die denken dat hun partij nog invloed heeft. Zeker op economisch gebied wordt alles besproken in de hoofdkantoren van de multinationals. De kruimels, daar mogen de burgers zich mee bezig houden. En dat merk je in de media, waar over de meest onbeduidende kleine dingen breed wordt uitgemeten.

 2. 2

  @1: Helemaal mee eens. Door niet te stemmen maak ik duidelijk daar niet mee in te stemmen. Een andere manier om dat te doen heb ik niet kunnen vinden. Er blijkt geen andere manier om duidelijk te maken dat de democratie niet is waar het voor gehouden wordt.

  Het begint eigenlijk al met de media, die elke vorm van kritisch denken uitholt door oppervlakkig, gemakzuchtig en risicoloos de public relations doen voor de stakeholders, waartoe de kiezer zeker niet gerekend kan worden. De kiezer is er om gemanipuleerd te worden, zodat deze gewenst gedrag vertoont. Keuzevrijheid is vaak niet meer dan kiezen tussen twee strijdige belangen, opdat we vooral met elkaar overhoop liggen, in plaats van met de elite, die garen spint bij polarisatie. Niet voor niets zijn de media in hun handen.

  De politici die ik voorbij zie komen zijn vooral technocraten, zakenmensen en sprekende poppen. Kijkend naar hun daden, zie ik niets dat mij werkelijk overtuigd van het bestaan van een democratie. Alleen de naam en schijn kunnen mij niet meer overtuigen, helaas.

 3. 3

  Door niet te stemmen maak je helemaal niks duidelijk. Niet stemmen kan je doen om honderden verschillende redenen. Het is aan de verkozenen om te kiezen of en hoe ze jouw thuisblijven willen interpreteren.

 4. 4

  @2:

  De politici die ik voorbij zie komen zijn vooral technocraten, zakenmensen en sprekende poppen. Kijkend naar hun daden, zie ik niets dat mij werkelijk overtuigd van het bestaan van een democratie.

  Klinkt als een luie, verwende kiezer. Kom eens uit je stoel en onderneem zelf ook eens actie om te veranderen wat je niet zint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren