Waarom kiezers baat hebben bij meer ‘negative campaigning’, aldus NRC

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het NRC komt met een stuk met daarin drie campagnewetten naar aanleiding van het veelbesproken SP filmpje waarin ze stelt dat negatieve campagnes nuttig zijn.

Maar er is dus ook een andere werkelijkheid: ik sprak deze week politici en strategen uit zes partijen, ook SP en PvdA, en ze waren ervan overtuigd dat twee partijen hiervan profiteren.

Volgens Tom-Jan Meeus heeft het spotje in ieder geval één ding bereikt: iedereen weet dat er binnenkort verkiezingen zijn.

Ik zou zeggen, lees het vooral zelf eens.

 

Open artikel

Reacties (1)

#1 Le Redoutable

Negative campaigning is de natuurlijke basis van tegenpartij SP maar ook de andere linkse partijen kunnen er wat van, de Godwins vliegen je bijna dagelijks om de oren. Timmermans zelf, deed nota bene onlangs precies hetzelfde met Baudet. Met dit filmpje gaat de SP terug naar de roots van rotte tomaten gooien.

De laatste tijd is de SP veel te politiek correct geworden in de hoop geaccepteerd te worden door PvdA en GroenLinks (1 pot nat volgens de kieswijzer). Het gevolg is dat de SP steeds meer kiezers kwijtraakte aan PVV, PvdD, 50+ en nu het er naar uitziet ook aan FvD. Vissen bij elitair links levert ze toch niets op, de kloof tussen hoger opgeleid links en de oorspronkelijk lager opgeleide achterban is simpelweg te groot. De SP kiezer beschrijft PvdA en GroenLinks zelfs vaak als “Neoliberale” vijand, en die partijen zelf slaan de SP maar al te graag over bij het vormen van coalities. De rotte tomaten uit de kast halen biedt meer kans vissend bij de mede populisten, die zijn dichterbij de SP qua standpunten over o.a. de EU, de “elite” en de stijl van actievoeren.

De PvdA profiteert al in de peilingen zoals het artikel beschrijft, GroenLinkse uitstappers keren terug om Timmermans te steunen. Waarom is wel een beetje de vraag, gezien de PvdA slechts de 7e partij van Nederland en zowel GroenLinks als SP boven zich heeft staan. Veel kans geef ik hem niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*