VVD en PvdA schaffen forensentaks en langstudeerboete af

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De Telegraaf meldt dat naast tijdens de onderhandelingen voor het regeerakkoord niet alleen de forensentaks uit het Lenteakkoord sneuvelt. Ook de langstudeerboete voor studenten (ingevoerd door VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra) haalt het regeerakkoord waarschijnlijk niet.

Open artikel

Reacties (6)

#1 mark3000

Oh gut oh gut, men heeft besloten om langstudeerders te financieren met een “sociaal leenstelsel”. Waarom daar het woord sociaal staat is een groot vraagteken.

En in plaats van het aan het werk helpen van ouderen en het aanmoedigen van sparen met een vitaliteitspakket, blijven we een korting geven op CO2 uitstoot, want het is absoluut geen keuze om bij de familie in het rustige buitengebied te wonen.

*Sargastisch applaus voor de PVDA/VDD-combinatie*. Ik vind het nu al niks.

#2 Bismarck

@1: Een sociaal leenstelsel betekent gewoon dat je geen stufi krijgt, maar in plaats daarvan geld moet lenen om je studie van te financieren. Het enige sociale is dat die lening door de staat geregeld en gegarandeerd wordt (want het is maar de vraag of banken tegenwoordig nog leningen verstrekken), zodat in theorie ook studenten met arme ouders kunnen studeren. Dat die in de praktijk nogal huiverig zijn voor leningen (wijs door de schade en schande van de deurwaardersbrieven in hun ouders’ brievenbussen) is te moeilijk voor het Haagse theorienederland.

#3 Lommers

Sinterklaas komt vroeg dit jaar.

#4 Anton B

Forensentaks bestaat helemaal niet, dit is net zo’n loze kreet als Villasubsidie. Het ene is geen taks en het andere is geen subsidie. Waarom kunnen, zich serieus beschouwende media als de Volkskrant, zich nu niet gewoon aan de feiten houden, i.p.v. verkiezings retoriek te gebruiken?

Daarbij begrijp ik niet dat de PvdA wel voor rekening rijden is maar voor een belasting aftrek voor precies diezelfde rit.

#5 Eva Schram

In de VS is gebleken dat de studieschuld vooral voor lage inkomens wel behoorlijk zwaar op het maandelijkse budget drukt, zie: http://www.scienceguide.nl/201209/steep-rise-in-us-student-debt.aspx .

Let wel: studeren in Amerika kost wel even iets meer per jaar dan in Nederland.

#6 mark3000

@2: Mooie nuance (betekent gewoon, die je in principe op iedere uitkering van de overheid zo kan toepassen. Sociale WW-leningen terugbetalen als je weer een baan vindt en sociale AOW-leningen van de erfenis afhalen. Ik vind dat niet zo sociaal, maar dat terzijde. Ik ben blij dat mijn lening is vertaald in een gift, dankjewel Nederland, ik gun dat een ander ook.

Ik vrees dat de gevolgen van een dergelijk leenstelsel vooral zichtbaar gaan worden in beroepscategorieën waarbij weinig carrièremogelijkheden zijn en het salaris niet bijzonder hoog. Zoals leraren en verpleegkundigen, in de publieke sector dus. De investering die de overheid dan van studenten vraagt loont niet. En wat gaat de overheid dan doen? -> lonen verhogen? En dan nog maar niet te spreken over het gigantische voordeel dat studenten hebben waarvan de ouders de studiekosten op zich nemen, die eindigen zonder lening.

Het huidige stelsel is beter, want iedereen krijgt evenveel. Oh wacht, behalve als iemand uitwonend is. Dat wordt beloond met meer stufi! Zouden ze ook moeten doen met mensen die dicht bij het werk wonen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*