Vrouwenbesnijdenis komt veel vaker voor dan gedacht, ook buiten Afrika

‘[O]ok tientallen miljoenen meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten en Azië zijn besneden,’ schrijft de Volkskrant.

Vrouwenbesnijdenis zou daarom, cijfermatig gezien, veel meer dan aangenomen, een ‘moslimprobleem’ zijn:

Niet alleen cijfermatig kantelt daarmee het beeld. Ook de mantra dat ‘besnijdenis niets met de islam te maken heeft’, komt in een ander licht te staan. De gevallen van genitale verminking die buiten de VN-data vallen, betreffen vrijwel alleen moslims. […]

Indonesië en Maleisië leveren de grootste aantallen. Zij zijn de ware olifant in kamer, er wordt over gezwegen. De overheden daar vrezen hun vingers te branden aan een religieus beladen kwestie. Volgens de Universiteit van Maleisië is 94 procent van de moslimvrouwen in het land besneden.

Is vrouwenbesnijdenis een ‘moslimprobleem’?

Bij mijn weten wordt in Koran, hadith of fikh niets over vrouwenbesnijdenis gezegd. Het is dus nog maar de vraag of het terecht is om dit specifiek als islamitische achterlijkheid in plaats van algemene achterlijkheid te kwalificeren.

Veruit het meest bizar is echter dit:

[Vrouwenbesnijdenis] is in Zuidoost-Azië minder ingrijpend dan in Afrika. Voorstanders noemen khitan onschuldig: slechts een prikje in de clitoris. Vrouwenorganisaties spreken dit tegen. Ook zwaardere vormen komen voor. Bovendien veroordelen de VN alle soorten als ernstige vorm van geweld tegen meisjes.

Jongensbesnijdenis is natuurlijk ook volstrekt idioot, maar het levert in ieder geval zichtbaar resultaat op, is bedoeld als een teken van een officieel ‘verbond’ en je zou met veel fantasie zelfs ook nog wel iets kunnen verzinnen over hygiëne, of zo.

Onzinnig natuurlijk, maar je zou je misschien nog net kunnen inleven.

Maar wie bedenkt bij het zien van een pasgeboren meisje: ‘Die ga ik eens eventjes in de clitoris prikken!’

For fuck’s sake, wat is er mis met deze mensen?

Open waanlink

 1. 1

  Gegeven het aantal reacties zit niemand op dit nieuws te wachten. Weet ook eigenlijk niemand goed wat ie er mee moet.
  Wat zegt dit nu eigenlijk?
  Dat wil waarschijnlijk niemand weten.
  Te bedreigend.

 2. 2

  Qwerty overtreft mij. Ik heb laf of lui te lang geaarzeld. Hoe kan het dat het actuele aansnijden van het pijnlijke onderwerp ´vrouwen-besnijdenis´ niet op staande voet een regen van reacties op Sargasso heeft verwekt?

 3. 3

  Het zegt dat in heel veel landen vrouwen vreselijk worden behandeld, op wat voor grond dat gebeurt zal mij worst wezen. Godsdienst, over het algemeen een door mannen geleidt fenomeen, kan lekker als excuus gebruikt worden.
  Hup vrouw, thuiszitten en kinderen baren! Verder je mond houden en we zullen er ook wel voor zorgen dat je geen lol beleeft aan seks want anders ga je misschien vreemd en zijn die kinderen die je baart niet van mij.
  Het idee dat er nu geen kritiek op vrouwenbesnijdenis komt omdat het dan islambashen wordt is op zijn zachts gezegd belachelijk omdat de meeste mensen toch al dachten dat het een islamitisch fenomeen was.

 4. 4

  Iets wat volstrekt idioot is dat je besnijdenis bij jongens goed probeert te praten.
  Inlevingsvermogen en fantasie maakt het nog niet noodzakelijk dat men het goedkeurt dat je zonder enige medische noodzaak een kind gaat zitten te verminken.
  fuck de nuancering ter eigen belang.

 5. 6

  @1
  Ik weet inderdaad niet zo goed wat ik hiermee moet. Vooral als Jeroen Laemers een ingrijpender vorm van besnijdenis (bij jongens) probeert goed te praten omdat dat minder ‘vreemd’ is. Dan ben ik de weg kwijt.

  En ik weet er ook te weinig van om te beoordelen wat de rol van de Islam precies is, maar in de gevallen waar het inderdaad ‘slechts’ een prikje in de clitoris is, denk ik: fucked up, maar er zijn ergere dingen.

 6. 9

  Ik heb begrepen dat vrouwenbesnijdenis in diverse culturen normaal en nodig gevonden wordt.
  Zoals de besnijdenis van jongetjes in ons vrije en rijke westen vrijwel overal normaal gevonden wordt en wordt getolereerd.
  Zowel mannen als vrouwen vinden het een onderdeel van hun cultuur.
  Sterker nog, vaak wordt de rituele besnijdenis uitgevoerd door oudere vrouwen aan jongere vrouwen/meisjes.
  .
  Hoe afgrijselijk mij dat ook lijkt, en hoe verwerpelijk ik dat persoonlijk ook vind, zinloze verminking inderdaad, Hieronymus, een beetje kankeren van hier uit heeft weinig zin als niet snel wordt begonnen met goede, zuivere voorlichting richting die culturen, waarbij je het risico loopt dat die gemeenschappen, lees : culturen , zeggen dat het ons geen barst aan gaat.

  En alweer ben ik vast wel devil’s advocate, maar soms vraag ik me af waarom wij, hier in het vrije, rijke noordelijk halfrond en westen, toch bij voortduring onze normen en waarden wensen op te dringen aan andere volkeren en andere culturen, zelfs aan andere geloven.

  Nou, kom er maar weer gezellig in met je minnetjes en je mobbing eagerness.

 7. 10

  Inderdaad, laten wij in het westen het goede voorbeeld geven door jongensbesnijdenis te verbieden en de absurde situatie dat sommige verzekeraars medische besnijdenis niet vergoeden en religieuze besnijdenis wel snel beëindigen.

 8. 11

  Gevoelsmatig is er voor mij een verschil tussen mannen en vrouwen besnijdenis. Ik denk dat dit voortkomt uit het feit dat mannen besnijdenis geheel los van religie in veel westerse landen doodnormaal gevonden wordt (in 2005 werd 56% van de babies in de usa besneden http://en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_circumcision). De reactie van veel Amerikanen op onbesneden mannen is ongeveer even extreem als op vrouwen die hun oksels niet scheren: gross!!!

  Vrouwenbesnijdenis wordt vaak gezien als onderdrukkend, ontneming van sexueel genot (dus ook onderdrukkend) en idioot/ extreem religieus. Dat dit (mogelijk) m.n. Bij Islamieten voorkomt zou eigenlijk irrelevant moeten zijn, de discussie zou moeten gaan of we uberhaupt het normaal vinden dat kinderen een vorm aan modificatie aan het lichaam ondergaan (gaatjes in oor staan wat mij betreft dan gelijk aan besnijdenis, net als littekens maken of andere initieringsrituelen die fysieke schade opleveren).

  Vanuit westers perspectief: Mannen besnijdenis is redelijk normaal, vrouwen besnijdenis is fout (zelfs een prikje), gouden oorbelletjes bij een antiliaanse baby zijn schattig en littekens na een initiatie zijn cultureel erfgoed en leveren fantastische vakantiekiekjes op, terwijl een tattoo bij een buurtkind schandelijk is.

  Ik kan dus niet anders concluderen dan dat mijn gevoel over mannen besnijdenis volstrekt irrationeel is.

  Eerlijk gezegd vind ik het moeilijk om hier zo’n hard standpunt over in te nemen als dat @jeroen doet. Natuurlijk zijn de berichten van vrouwen waarbij ze de hele clitoris gemakshalve hebben weggehaald gruwelijk. Maar waar zit dan het essentiele onderscheid tussen datgene wat we maatschappelijk (vanuit Nederlands perspectief) more or less acceptabel vinden en wat we veroordelen? En hoe ver wil je met je oordeel over bepaalde culturele tradities (waar religieus of cultureel besnijden ook toe hoort) gaan? Tenslotte is onze norm ook maar een cultureel ontstane norm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren