1. 1

  Mwah, als het continent het metrisch stelsel afschaft, een districtenstelsel en een juryrechtspraak invoert, de euro duodecimaal maakt en ook links gaat rijden; dan zou het misschien een kans hebben, maar voor het overige kunnen we die witte kliffen van Dover als een waarschuwingslint beschouwen: “Watch out! England!”

 2. 4

  @3: Kusje er op? :o)

  Maar is ambivalent su; tuurlijk horen die maffe verkeerdom rijdende theeleuters bij Europa en binnen de EU. De andere kant is dat de UK altijd voor zichzelf een status aparte had met de volledige macht alles in de EU te blokkeren en zo was de UK de belangrijkste partij die sociale verbeteringen voor de gewone man en de arbeiders telkens weer torpedeerde.

 3. 5

  Als het afgeblazen wordt, dan zijn zij hun macht kwijt om status aparte te claimen. De DUP heeft zich tegen de regering gekeerd die daarmee zijn meerderheid kwijt is. Interessante tijden, wat ik je brom.

 4. 7

  @5: ik denk dat het met May en wat er van haar kabinet nog over is inmiddels toch al haast gedaan is. Vandaag drie Nederlagen in de Commons op rij (in alle drie stemde niet alleen de DUP tegen het kabinet, maar ook een aantal van May’s partijgenoten en zelfs ex-ministers en dan hebben we niet alleen over de Britse Trump). Haar deal gaat over een week ook sneuvelen (vooral vanwege de derde stemming van vandaag, die de Commons meer macht geeft om te bepalen wat er daarna gaat gebeuren).

 5. 8

  @7: En dan? Alle partijen hebben zichzelf te diep ingegraven voor Remain, dan blijft er alleen nog maar een harde Brexit over die helemaal rampzalig gaat worden. De partij dit dit alles ten goede had kunnen keren zit opgescheept met totaal verkeerde leider die daarvoor al met een verschil van 1% tussen Brexit en Remain het verschil had moeten maken.

  England is doomed.

 6. 9

  @8 Meh, we hebben nog de people’s vote en Norway option. Zelfs voorheen gestaalde leavers zijn het zo zat dat ze spijt hebben van hun keuze. Tussen de retoriek door is wel duidelijk dat niemand echt een harde Brexit voorstaat.

 7. 10

  @9: Precies, alle twee hebben nogal wat aanhangers (cross party) en het zit er dik in dat degenen die nu May’s voorstel steunen ook (minstens) één van die opties zullen steunen. En als het parlement zelf verdeeld genoeg is, zou het mij niet verbazen als ze uiteindelijk alsnog met een 2e referendum komen, om de impasse te doorbreken.

 8. 11

  Ik denk ook nog steeds dat er geen Brexit komt.

  En nog steeds om deze redenen. (Al geloof ik inmiddels niet langer dat de kans “precies 0” is.)*

  Ik zie ze wel een nieuw referendum uitschrijven onder een of ander voorwendsel. Over Mays deal dan waarschijnlijk, en dan die deal versus Remain als enige twee opties … en dat wint Remain dan.

  * (slechts ongevéér 0 … )

 9. 12

  @11: Een nieuw referendum komt in het verlengde van het gevecht dat nu geleverd wordt. Verwacht karrenvrachten modder van beide kanten waar alle zinnige argumenten onder bedolven worden (zodat Leave opnieuw kan winnen, en dan?). Het zal vooral gaan over binnenlandse politieke kwesties en personen.

  Ondertussen wordt de Britse welvaartstaat verder afgebroken ten koste van massa’s mensen die geconfronteerd zullen worden met armoede, onzekerheid en afbraak van voorzieningen.
  Remain is bepaald geen garantie dat deze trend gekeerd kan worden. Dat weet Labour ook en daarom stuurt Corbyn denk ik als eerste aan op nieuwe verkiezingen en regeringswisseling.

 10. 13

  @9: Tussen nu en het scenario Noorwegen (lidmaatschap EFTA) zit toch wel een poosje harde Brexit. Probleem is vergelijkbaar: er moet weer onderhandeld worden, alleen nu met Noorwegen en Zwitserland.

 11. 14

  @12: Corbyn heeft geen visie op de relatie van VK met de EU, dus hij zit even klem als May. De brexit breuklijnen lopen net zozeer door Labour als door de Tories, en net als May is ook Corbyn er niet in geslaagd de partij op één lijn te krijgen.
  De komende dagen zal Corbyns bluf worden doorgeprikt. Er zijn slechts 3 smaken over: geen Brexit, de door May onderhandelde Brexit (ok, er zal vast nog een beetje ruimte zijn, maar niet veel) en een no-deal brexit. Ook Corbyn moet straks één van die drie kiezen.

  Door deze dynamiek is Mays deal verre van kansloos. Er is een ruime meerderheid tegen een no-deal brexit, dus zal geen brexit aan steun winnen de komende dagen. De meeste harde brexiters zullen uiteindelijk inbinden en deze brexit steunen, al dan niet na een referendum.

 12. 15

  @13: Het hoeft niet per se lidmaatschap EFTA te worden. Het VK kan ook het verdrag tussen EU en EFTA kopiëren en zo deel blijven van de EEA (hetgeen relatief weinig onderhandeling vergt, al zal dat wel over een Brits pijnpuntje gaan, namelijk de hoogte van de afdracht aan de EU en een EU pijnpuntje, namelijk de visserijrechten in de Britse EEZ). Voor remainers (en dat zijn toch bijna de helft van de parlementsleden) lijkt me deze optie aantrekkelijker dan zowel de harde als de May-versie* van de Brexit, al zullen harde Brexiters om dezelfde reden tegen zijn.

  *Hou in de gaten dat de May-Brexit eigenlijk niet een optie is, maar een open eind, waar op latere datum nog een optie van gemaakt moet worden. Er wordt vooral veel niet geregeld, maar afgesproken dat het later nog wel geregeld zal worden en dat voor nu even (onbepaalde termijn) de status quo wordt gehandhaafd.

 13. 16

  @15: En juist omdat veel nog niet geregeld is in May’s brexit, betekent dat de EU niet opnieuw gaat onderhandelen over een zachtere brexit, maar dit zal willen doen in het kader van de toekomstige relatie. En dus verdwijnen de alternatieven van de ‘zachte brexiteers’ (Corbyn, veel Tories) als nu geen werkelijke optie.

 14. 17

  @9: Doomed:

  UK government analysis concluded that under no-deal scenario, GDP growth will be 9.3 percentage points lower after 15 years compared to remaining.

  Corbyn en May hebben beiden al genoeg munitie om het hele zwaar gemanipuleerde referendum ter discussie te stellen. Beiden houden die boot af: waarom doen ze dat?

  Enigste UK hoop is het High Court:

  Brexit: High Court to rule if referendum vote ‘void’ as early as Christmas after Arron Banks investigation

 15. 18

  @17: Tja, welk verschil denk je dat het maakt als een niet bindend referendum ongeldig wordt verklaard? Het zal hooguit wat psychologische wind in de rug zijn voor de people’s vote voorstanders.

 16. 19

  @18: Dat haalt het fundament onder de Brexit vandaan; de Brexit komt voort uit de uitslag van het referendum.

  Dat May de Brexit voortzet snap ik; een groot deel van haar achterban was voor de Brexit. Dat Corbyn niet aan elke noodrem trekt is mij een compleet raadsel: zijn achterban was in meerderheid voor Remain en 80% van Labour wilt een tweede referendum. Gewoon kiezersbedrog ten bate van zijn persoonlijke agenda.

 17. 20

  @19: Het zou voor Labour makkelijk prijsschieten moeten zijn, als Labour zich duidelijk tegen de Brexit uitspreken zou. (de Brexiteers deden valse beloften, en nu deserteren ze)

  Ik snap dus niet welke “persoonlijke agenda” van Corbyn hiermee gediend worden zou.

  Ik vermoed dat Corbyn oprecht denkt dat de EU de bescherming van werknemers afbreekt.
  Bijv. door de manier waarop werknemers uit Polen hier in distributiecentra werken.

 18. 21

  @20: Labour voerde campagne voor Remain waar Corbyn zelf er alles aan deed dat te ondermijnen; dan ben je toch bezig met een persoonlijke agenda of niet? Vind jij dat eerlijke transparante politiek?

  Ik vermoed dat Corbyn oprecht denkt dat de EU de bescherming van werknemers afbreekt.
  Bijv. door de manier waarop werknemers uit Polen hier in distributiecentra werken.

  Is socialisme alleen voor de eigen nationaliteit of zou je ook binnen de EU kunnen strijden voor een rechtvaardige samenleving voor alle burgers? Wie is er sociaal bezig; diegenen die proberen het welstand niveau van heel Europa gelijk te trekken of diegene die niet verder komt dan het belang zijn eigen land?

  Verder heeft Corbyn in mijn ogen maar één motief; anti-westers al moet hij daarvoor de UK ten gronde richten.

 19. 24

  @21: Wie is er sociaal bezig; diegenen die proberen het welstand niveau van heel Europa gelijk te trekken of diegene die niet verder komt dan het belang zijn eigen land?

  Als het over nationale politici gaat: de laatste. Bescheiden maar haalbare beloftes wegen zwaarder dan ambitieuze maar onhaalbare beloftes.

 20. 25

  @21: Ook ik denk dat het beter is de zwakkeren te verdedigen binnen de EU.

  Maar als Corbyn meent dat “Remain” slecht voor het VK is, lijkt mij goed dat hij voor Brexit pleit. Kiezers moeten weten wat de opvattingen zijn van de kandidaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren