1. 2

  Valt nog te bezien, de Britten zijn niet allemaal zoals Farage en de UKIP. Het gaat voornamelijk om de positie van de City. Als dat is uitonderhandeld, is er niets meer aan het handje.

 2. 3

  Voor bij de espresso / cappuccino: in Nederland daalt het verbruik van aardolie en aardgas als brandstof, maar stijgt het gebruik van steenkool geleidelijk.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2015/05/schermafbeelding-2015-05-04-om-20-14-42.png?w=425[/img]

  Het totale energieverbruik daalt.

  Voor vanmiddag bij het eerste biertje:
  in de wereldeconomie is er momenteel een overschot aan:
  – olie
  – steenkool
  – arbeidskrachten
  – grondstoffen
  – investeringskapitaal

  Waarom groeit de economie niet als kool onder deze omstandigheden?
  Lees verder op Our Finite World.

 3. 4

  @1 en @2: De meerderheid van de Torrie-MP’s wil dat helemaal niet (ik hoorde getallen van tussen de 50-100 backbenchers in die partij die anti-EU zijn). Maar Cameron heeft wel beloofd met een referendum af te komen bij een absolute meerderheid. Verder zullen de Britten er hun schouders bij ophalen, maar bij net iets meer dan 1/3e van de stemmen een absolute meerderheid aan zetels krijgen, hoe democratisch ben je dan als land?

 4. 10

  @5: “Bismarck, ik zie het niet zo rooskleurig als jij”

  Waar leid je uit af dat ik het rooskleurig zie? De belangrijkste vraag is trouwens eerder of er een referendum komt, zeker als Cameron denkt dat de uitslag daarvan tegen de EU zal zijn. 2/3e van de volksvertegenwoordigers in zijn partij wil niet uit de EU en bijna de voltallige oppositie (Labour, SNP, LD) denkt er ook zo over. Als Cameron dus met een referendumwet aankomt, zal hij eerst zijn 200 partijgenoten die dat niet zien zitten moeten overtuigen voor te stemmen. Bovendien kun je er zeker van zijn dat als het EU-referendum er komt, de Schotten (terecht) ook weer een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zullen eisen. Dan komt er wel heel weinig terecht van Cameron’s voornemen tot het verenigen van het VK.

  Voor mijn gevoel is geen referendum trouwens helemaal geen rooskleurig vooruitzicht, want ik denk dat de EU een stuk beter zou kunnen functioneren zonder Engeland, dat eigenlijk altijd niet echt serieus heeft meegedaan. Helaas zijn ze in Brussel wat huiveriger en dat kan Cameron dan weer gaan gebruiken als leverage in de onderhandelingen die hij ongetwijfeld gaat openen met de EU (en waarin hij nieuwe uitzonderingen zal eisen voor zijn land, of anders…).

 5. 11

  @10, Helemaal eens met je analyse vanaf de Schotten en hun referendum. Maar als je kijkt naar de diepte van de haat van de anti EU backbenchers ontkomt Cameron gewoonweg niet aan een referendum, hij riskeert anders een splitsing in zijn partij.

 6. 16

  Ik denk dat de kans op een ‘Brexit’ precies 0 is.

  Het VK gebruikt hun relatie met de VS om invloedrijk t.o.v. van EU te blijven, en hun relatie met de EU om invloedrijk t.o.v. de VS te blijven. Slaan ze een van die twee deuren dicht, dan gaat hun waarde voor de ander verloren, en gaan hun autonomie en invloed in de wereld juist verloren. Een ‘Brexit’ zou betekenen dat ze écht een schoothondje van de VS zouden worden, een keffertje met een veel (véé) lagere status in Washington dan nu.

  Ze zeggen het niet hardop (dat kan ook niet, om voor de hand liggende redenen) maar iedere serieuze politicus in het VK wéét dit.

  Zelfs als de Tories gokken op een referendum uit opportunisme, dan nog is de kans ongeveer 0 dat ze de uitslag respecteren als dat zou neerkomen op een ‘Brexit’. Dan zeggen ze gewoon, ‘jammer, maar het kan niet’ … en dan verliezen weliswaar de verkiezingen daarop, en moeten ze enkele partijkoppen laten rollen, maar dat vinden ze uiteindelijk minder erg dan hun zicht op invloed in de wereld helemaal en definitief kwijt te zijn.

  Ik heb gezegd.

 7. 18

  Oh, hier zitten jullie over de UK verkiezingen te babbelen. :)
  Zag veel teleurgestelde Engelsen in mijn TL, wat ik stiekem een beetje naïef vind, het verschil tussen CP en Labour is volgens mij een van details. Labour was ook gewoon doorgegaan met bezuinigen. Toch een beetje alsof je je opeens laat enthousiasmeren door de PvdA.

  Over dat referendum. Cameron zorgt echt wel dat het doorgaat, hij weet donders goed dat er geen Brexit komt, maar dan is hij wel voorlopig af van het gezeik binnen zijn eigen partij. En hij zal het gebruiken om nog wat te zeuren in Brussel om minder regels voor het bankwezen. Ik zie zo’n Brextit zelf eigenlijk wel zitten want ze zitten de EU meestal te trollen voor hun meesters in Washington. En dat Rutte zijn speelkameraadje in Europa zou kwijtraken is ook wel een fijn scenario.

  Nog een leuke uitdaging voor Steeph. ;) Ik zou wel eens een grafiek willen zien waarin je de verhouding ziet tussen media-aandacht voor UKIP en het percentage stemmen voor de partij. Ook in Nederland trouwens.

 8. 21

  @20.

  Nou dat dacht ik ook, en dat is dus een halve waarheid.

  Het geld blijft hangen hoorde ik van een Engelsman die familie heeft wonen in die streken. Het geld komt dus totaal niet bij de mensen die het nodig zouden hebben, maar blijft hangen in de bureaucratie.

  Eigenlijk zou het juist een reden zijn voor de mensen daar om dus te zeggen uit de EU, want dat geld krijgen we toch niet. Vraag ik me wel af of de lokale bestuurders ook niet een beetje dom zijn.

  Want in NL is er op regionaal gebied genoeg geld te krijgen uit het ESF bijvoorbeeld, Europees Sociaal Fonds. Maar dan moeten gemeenten samenwerken. En laten die vaak met elkaar concurreren als het gaat om aantrekken van bedrijven, soms 3 gemeenten tegen 1 gemeente die de baas probeert te spelen, en weet ik niet wat.

  Is dat geld er, moet er weer kijken waar geïnvesteerd wordt. Gelukkig is Brussel daar wel streng in, ze stellen wel een aantal voorwaarden, ik weet niet of ze dat met al het geld doen, en of ze ook controleren.

  Dan komt er geld voor twee jaar en moeten er na 2 jaar cijfers komen, zijn er minder werklozen bijvoorbeeld, bij de jeugd bijvoorbeeld, en dan kunnen ze eventueel verlenging krijgen van de subsidie uit het fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren