Verticale kas maakt Zweedse stad zelfvoorzienend

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 HansR

Autarkie daar op 58°24′ NB ? Wat moet daar niet aan energie in (lampen en warmte) om al die gewassen te telen. Hebben ze dat daar ook zelf. Autarkie vanwege wat restwarmte? Vergeet het maar. Dan toch eerst een wat uitgebreidere onderbouwing. Tot zo ver flauwekul. En dan heb ik het nog niet over de bouw en onderhoud van die kas. Waar komen al die materialen vandaan? Daar gaan ze nog spijt van krijgen.

#1.1 NietJeZus - Reactie op #1

Zou de zon niet het grootste deel van de energie leveren?

#1.2 HansR - Reactie op #1.1

8° onder de poolcirkel is je sla uit de zomer echt in de winter op, daar helpt geen lieve vader of moeder aan. En wonderen bestaan niet, dat moet jij weten.

#2 Bontenbal

Waarschijnlijk bedoelen ze met ‘zelfvoorzienend’ dat ze zelfvoorzienend willen worden in de voedselvoorziening, niet zelfvoorzienend wat betreft energieverbruik.
Gezien het gebruik van restwarmte – die van een elektriciteitscentrale – komt, claimen ze dat ook niet.
Bouw je zo’n kas op een plek waar voldoende geothemische energie zit, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

#2.1 Bismarck - Reactie op #2

Zowel de titel van de waanlink als van het gelinkte artikel zijn wat dat betreft wel misleidend. Tegenwoordig denkt men bij de term zelfvoorzienend toch echt (en terecht) eerder aan energie dan aan groente en fruit.

#2.2 Bontenbal - Reactie op #2.1

Daar hebben de marketeers natuurlijk handig gebruik van gemaakt!

#3 zmmoccc

Wat een nodeloos complex gedoe zeg. En daarmee een enorme verspilling van materialen. Wat is er mis met gewone kassen? Kassen zijn wat anders dan kantoren of woningen: het gaat bij kassen immers om de oppervlakte die zon kan vangen, niet om de inhoud.

#4 Bullie

Om een jaar in het levensonderhoud van één gezin te voorzien heb je al een hectare nodig. Gezien de oppervlakte van deze kas heeft Linköping maximaal 500 inwoners?

#5 Harry

Ben eigenlijk wel benieuwd welk raadgevend adviesburo hier achter zit. Ik denk eerder dat het hier gaat om projectje scoren dan om zelfvoorzienende teeltkassen.
Geld is Geld

#6 Harm

Het verhaaltje is net zo slecht onderbouwd als de kritiek hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*