‘Verslaafden blijven crimineel door schulden’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

Klanten van de verslavingsreclassering met schulden lopen een groot risico om opnieuw de fout in te gaan. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Hogeschool Utrecht dat vandaag wordt gepresenteerd. Uit de 40.000 dossiers die de onderzoekers bekeken, blijkt dat de helft van de ex-delinquenten kampt met schulden.

Dankzij een gemiddelde schuld van ruim 23.000 euro en een inkomen rond bijstandsniveau ontstaat een uitzichtloze situatie waardoor delinquenten sneller terugvallen in de criminaliteit, concluderen de onderzoekers. […]

De schuldenaren hebben vaak geldbedragen openstaan bij meerdere schuldeisers, waardoor een inkomen ver onder het bestaansminimum overblijft, zo blijkt uit het onderzoek. Het krijgen van bijvoorbeeld een huis en een baan, factoren die van groot belang zijn bij het voorkomen van criminaliteit, wordt daardoor bemoeilijkt.

En omdat dergelijke schulden nog niet genoeg zijn, moeten gedetineerden – als het aan het kabinet ligt – met nog meer schuld worden opgezadeld: zestien euro voor iedere dag dat ze gevangen hebben gezeten en een ‘bijdrage in de kosten’ voor opsporing en vervolging.

Maar of zoiets werkt, doet er natuurlijk niet toe…

Open artikel

Reacties (4)

#1 Co Stuifbergen

Ik dacht dat iedereen al zijn/haar schulden in 3 jaar aflossen kan door een beroep te doen op de schuldsanering, en dat dan nog een inkomen op bijstandsniveau overbleef om van te leven.

Ik begrijp niet goed waarom de reguliere schuldhulpverleners geen Reclasseringscliënten helpen.

#2 Anton

Echte probleem zit stroomopwaarts. Iemand met een verslaving zou zij/haar dope via het medische circuit moeten krijgen betaald vanuit de zorgverzekering. Dat neemt de belangrijskte incentive voor criminaliteit en het opbouwen van schulden weg en het vernielt de markt voor dealers, de echte criminelen. Als nevenvoordelen kijgt de (medische) hulpverlening meer invloed op de verslaafde en wordt de maatschappij gevrijwaard van criminaliteit.

Maar goed, dit verondersteld dat de overheid in staat is zinnig beleid te ontwikkelen dus de kans dat het gaat gebeuren is nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*