Verkiezingen 2021: 89 partijnamen geregistreerd.

Foto: -JvL- (cc)
Dossier:

Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn 89 partijnamen geregistreerd, een record. Het vorige record werd gevestigd tijdens de vorige verkiezingen 81.

Is dit een teken van verdere versplintering? Niet al deze partijen gaan de verkiezingen overigens halen, en op 1 februari weten we welke partijen daadwerkelijk mee gaan doen.

Reacties (7)

#1 P.J. Cokema

Meteen viel mijn oog op Splinter, de door Femke van Kooten-Arissen opgerichte partij. Even dacht ik dat de zoon van Bart Chabot de politiek in ging onder eigen naam (en dis uit de VVD stapt), maar nee dus. Splinter is een splinterpartij van een eenmensfractie die (staat in het verkiezingsprogramma) opkomt voor de afsplitsers:

Het uitbreken uit de fractiediscipline juicht Splinter toe. Afsplitsers mogen geen tweederangs Kamerleden zijn. Zij behouden hun volledige spreektijd. Deze wordt niet langer gehalveerd. Zij krijgen weer stemrecht in alle commissies en mogen net zo veel vragen stellen tijdens het vragenuur als andere Kamerleden.

#1.1 Joop - Reactie op #1

Ik hoop dat Splinter ver komt. Heerlijk amateuristisch, niet teveel meel in de mond, lekker controleren van de huidige kliek bovenin. Maar ja, een paar punten binnen via wat deals en ze houden hun mond weer. De reden waarom linkse partijen het zo slecht doen. Want je zou zomaar het idee kunnen krijgen dat de PvdA en gl meeregeren. Afspraakje hier en afspraakje daar. We hebben er veel uitgesleept, maar naast wat tijdelijke regelingen, of vertraging bezuinigingen stelt het weinig door. Net zoals GL haar huid verkocht met het Kunduz akkoord.

#1.2 Frank789 - Reactie op #1

Worden afsplitsers dan anders behandeld als partijen met één zetel in de kamer?
Dat is op zich raar als je eigenlijk beschouwd wordt als individueel gekozen zonder verplichtingen aan de partij waar je op de kieslijst stond (stemmen zonder last of ruggespraak).

#1.3 Fokko - Reactie op #1.2

Zie de nieuwe wet https://www.parlement.com/id/vka0d4k3vket/beperking_faciliteiten_en_spreektijd

Merk op dat in veel gevallen spreektijd gelijk is voor alle fracties, dus de VVD kan net zolang praten als de SGP, ondanks dat de VVD 10 keer zoveel stemmen en kamerleden heeft gekregen. Door deze wet krijgen afsplitsers een speciale status (groep ipv fractie) en per groep minder spreektijd. Maar in totaal heeft een gespleten fractie uiteindelijk altijd nog meer spreektijd dan eerder (als je de spreektijd voor alle componenten bij elkaar optelt).

Verder krijgen kleine fracties meer geld per kamerlid, en wordt het totaalbedrag dat voor ondersteuning aan fracties gegeven wordt niet verhoogd als een fractie in meerdere delen splitst. Dus twee partijen die als 1-persoonspartij in de kamer verkozen worden zullen meer geldelijke ondersteuning krijgen, dan een 2-persoonsfractie die zich later opsplitst. (Zie https://maxius.nl/reglement-van-orde-van-de-tweede-kamer-der-staten-generaal/artikel12/)

Merk op dat anderzijds kleine partijen gemiddeld gesproken meer stemmen nodig hebben per zetel dan grote (door de restverdelingsregels).

#2 Frank789

Als ik op “open artikel” klik kom ik gewoon weer op deze pagina terug. Hoort dat zo?

#2.1 Joost - Reactie op #2

Nee

#3 Frank789

Hier een lijst van alle 89 partijen met website enz.

https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/partijnamen-en-logos/register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*