Want terwijl het productieproces geen moment stil lag, gingen de werknemers er fors op achteruit:
Het Groningse Heiploeg maakte in januari een doorstart onder de vleugels van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas (P&P). Negentig werknemers verloren daarbij hun baan, 120 mensen konden blijven maar wel met verslechterde arbeidsvoorwaarden.
Zij raakten onder andere 11,5 adv-dagen kwijt, moesten de eindejaarsuitkering van 7,25 procent en de onregelmatigheidstoeslagen inleveren en de ouderendagen zijn komen te vervallen, aldus de vakbonden.
Behalve dat een dergelijk flitsfaillissement een te gemakkelijke manier is voor een werkgever om van zijn verplichtingen jegens de werknemers af te komen, is het natuurlijk ook pure concurrentievervalsing:
Een faillissement is de makkelijkste manier om personeel te dumpen voor een ondernemer die zelf wil doorstarten. Die kan zonder dure werknemers en ontslagvergoeding verder. Bovendien leiden doorstarts dan tot concurrentievervalsing. Dan laat de ondernemer zijn schulden achter zich en gaat zonder ballast verder. Maar zijn concurrent moet zijn verplichtingen wél nakomen.
Reacties (4)
.
Dit zijn inderdaad schunnige praktijken.
Past ook weer mooi in het straatje “typische bedrijfsvoering” bij Parlevliet & Van der Plas.
Ik ben heel benieuwd wat de rechter hiervan vindt. Een flitsfaillissement is immers in overeenstemming en afstemming met de rechter gedaan.