NRC:
Vakbond De Unie gaat niet meer staken. volgens de vakbond werkt staken namelijk tóch niet. De Unie wil voortaan alleen nog met de werkgevers onderhandelen, zonder ze via stakingen onder druk te zetten. Dat meldt voorzitter Reinier Castelein.
Eenzijdige ontwapening, was dat ooit ergens een succes?
Reacties (12)
Wat zullen de werkgevers in hun vuistje lachen. Laat maar naar de onderhandelingstafel komen, we kunnen ze het vel over de oren trekken, want ze hebben geen enkel alternatief meer als ze er niet met ons uit komen. Wel lullig natuurlijk als je je door zo’n vakbond moet laten vertegenwoordigen.
@1 grappig, het was voor het eerst dat ik de neiging kreeg lid te worden van een vakbond.
De Unie neemt inderdaad afstand van een sterk machtsmiddel, en of dat wijs is weet ik niet zeker, maar ik heb wel waardering voor het feit dat ze heroverwegen of het arsenaal aan acties en hun werkwijze nog wel past bij hun doelgroep. Dat zouden meer vakbonden moeten doen m.i. Minder vergrijzing zou de vakbonden weer sterker kunnen maken.
Een woordvoerder van de Unie gaf op Radio 1 aan dat bij hun doelgroep (middel en hoger opgeleid en veelal leidinggevend) staken eigenlijk niet past. Dat jongeren er massaal op afhaken en dat tijdens de (effectieve) staking van de schoonmaakbranche ze opzeggingen kregen met als argument het staken.
Geweldloos verzet kan beslist werken, en eenzijdige ontwapening ook.
Mijn eerste reactie is dan ook: het is maar de vraag of dit verstandig is, maar mijn tweede reactie: staken zet de situatie op scherp en leidt geregeld tot meer minachting voor de werknemers en vakbonden, vooral van de mensen die menen zich te redden zonder vakbond. Er zijn wellicht meer manieren om de situatie te beinvloeden.
Maar makkelijk zal het niet zijn, en ik geloof niet dat die Castelein een goed verhaal heeft voor een alternatief. Mijn derde reactie is dan ook: de werkgevers maken de vloer aan met Castelein.
@2: “hun doelgroep (middel en hoger opgeleid en veelal leidinggevend) “
Nou net een doelgroep die geen vakbond nodig heeft (of voor degenen daaronder die niet leidinggevend zijn, dat toch in ieder geval van zichzelf denkt). Die zijn vast goed vertegenwoordigd in de schoonmaakbranche.
Vroeger profiteerden de professors als de vuilnismannen staakten, want ze vielen beiden onder de ambtenaren-CAO.
De Unie heeft blijkbaar nog niet door, dat die tijd voorbij is.
Ik ben wel eens dat staken door hoger opgeleiden niet snel effect op de productie heeft.
En veel hoog-opgeleiden willen graag goede resultaten behalen, dus die zijn niet gemotiveerd om te staken.
Ik denk dat hoger opgeleiden helemaal niet worden uitgebuit. Itt schoonmakers valt er misschien weinig bij de werkgever te halen.
@4, ook het leidinggevend middenkader wordt behoorlijk klem gezet tussen de eisen van een anoniem overkoelend management, en de vereisten van de werkvloer. Ook zij worden te vaak in de positie gebracht dat ze slecht beleid uit moeten voeren met te weinig middelen en zonder de mogelijkheid daar echt invloed op uit te oefenen.
Ik denk dat als die groep zich zou verenigen, dit de kwaliteit van veel werk heel erg ten goede zou komen. Dat men de zaken binnen een locatie ofzo gewoon weer zelf kan regelen, zonder dat dat via de overkoepelende organisatie gaat, die geen idee heeft van de mensen en alleen kijkt naar cijfertjes. Zodat ze gewoon weer in kunnen spelen op de werkelijke omstandigheden.
Als de Unie dat kan bieden en effectief in kan zetten, dan denk ik dat we er beter van worden.
@7 Jaja dat gaat gebeuren. Leer mij het middenkadermanagement kennen. J.W. is veel te blij met zijn Volvo en de 6000 euro per maand. Waar verdien je die anders als je echt helemaal niks kan behalve ja zeggen. Die gaat echt niet opkomen voor het stakingsrecht van zijn afdeling.
@6 hola echt wel, de dertigers van nu zitten allemaal te slaven voor hun zzp baan, of de tijdelijke baan die ze hebben gekregen ter vervanging van een ander zn zwangerschapsverlof die al 5x is verlengd, of via louche detacheringen zoals USG Legal en andere payroll contracten, of in de horeca omdat ze te eigenwijs zijn om ja te knikken tegen het middenkader, waar ze de banen van de arme mensen verdrukken zodat die in de bijstand moeten werken.
Het lijkt wel een artikel van De Speld.
Hier een tip: Misschien moet je bij het staken niet met een slechte yell op tv belanden of anderen blokkeren maar besluiten om met zijn allen ouderen een dagje uit te nemen, een asiel helpen, iets constructiefs terwijl je de werkgever lekker in zijn sop gaar laat koken. Het gebrek van jouw service is nameljk al schadelijk genoeg en mensen gaan wellicht verder kijken dan hun neus lang is wanneer zij zien dat je niet weggezet kan worden als luie uitvreter.
@8, als er iets is waar wij als mensen onszelf mee in de weg zitten, is het de neiging om alles op voorhand al af te serveren wat mogelijk tot verandering zou kunnen leiden. Natuurlijk zijn er J.W.’s en anderen die hun positie niet op willen geven en zich helemaal thuis voelen in de spelletjes. Maar er zijn ook heel veel mensen die zich helemaal niet zo in thuis voelen in de manier waarop de dingen gaan, en die zouden met meer samenwerking wel degelijk meer kunnen bereiken.
Awel, het nieuwe beleid heeft in ieder geval niet geholpen bij de onderhandelingen met hun collega-vakbond.