TTIP: “Stop de onderhandelingen over dit gevaarlijke verdrag”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Marianne Thieme roept deze Prinsjesdag, in woord en jurk, op tot het stopzetten van de onderhandelingen over TTIP.

TTIP is een wapen dat, onder het mom van ‘harmonisatie met Amerikaanse regels’, de zwaar bevochten Europese veiligheidsnormen, dierenwelzijnsnormen en milieunormen dreigt te verlagen tot een bedenkelijk laag niveau.

[…]

TTIP past niet in een samenleving die gericht is op duurzaamheid en waarin de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid gerespecteerd worden. TTIP belooft meer, meer, meer voor minder. Dat is een illusie en een leugen en alleen al daarom is TTIP zeer ongewenst. Wat mij betreft worden de onderhandelingen over deze vrijhandelsdeal dan ook zo snel mogelijk gestopt.

Open artikel

Reacties (33)

#1 Sjap

Pvdd +1

#2 Omstander

@1: Enkel in het geval van +74 gaat haar mening praktische relevantie hebben.

#3 Sjap

@2 dat argument ben ik wel zo beu

#4 Nietingelogd

@2: er zijn toch wel meer partijen tegen? SP bijvoorbeeld.

#5 Omstander

@3: Argument waarvoor? Het enige dat daar staat is dat TTIP er, in niet of nauwelijks afgezwakte vorm, gewoon gaat komen.

#6 Henk van S tot S

Dat tasje van
http://www.joop.nl/uploads/RTEmagicC_image001_01.jpg.jpg
hoef ik niet, maar voor een t-shirt in die stijl lijkt me wel wat.

Pluim voor Marianne vanwege statement.

N.b.
Als de Fransen nu deze Marianne aanpassen schiet het wat harder op:
http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2013/07/marianne-postzegel-gr.jpg
;-)

#7 Lutine

Het water staat de Europese veeboeren aan de lippen. Bijna standaard produceren zij onder de kostprijs.

Thieme is toch van de partij van de dieren?
Niet van de partij van de veeboeren?
Als ze onder de kostprijs produceren, dan moeten ze stoppen.
Dat moeten autobedrijven ook….

Onderwijl zijn het weer de Hamster- en XXL weken bij de supermarkten en wordt er gestunt met vlees.

Dat heeft niks met TTIP te maken. Tijd voor een kiloknallertaks.
Maar daar hoor je dan weer niks over…

#8 Lutine

TTIP laat weinig over van onze eigen mogelijkheden om nog iets te doen voor het milieu, dierenwelzijn, mensenrechten en arbeidsomstandigheden.

Dat gebeurd nu ook niet. Dieren hebben een rotleven. Maar dat interesseert gewoon maar weinig mensen. De gehaktbal met een kuiltje jus is ‘koeltoer’ bij de autochtoon. En Milieu? Kennelijk is de benzine en diesel nog spotgoedkoop als ik al die auto’ s zie rijden.

#9 Lutine

Dat betekent dus dat, wanneer TTIP een feit is, Amerikaanse bedrijven die niet eens aan de al zeer magere EU dierenwelzijnseisen hoeven te voldoen, volledige toegang krijgen tot de Europese markt. Daar zijn niet alleen de dieren de dupe van, maar ook de Europese boeren.

De oplossing is altijd dichtbij: eet geen martelvlees!
En wederom…waarom die begaandheid met boeren? Zij zijn degenen die de dieren martelen. Thieme is wel een beetje van het padje af aan het raken.

#10 Lutine

TTIP past niet in een samenleving die gericht is op duurzaamheid en waarin de persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid gerespecteerd worden. TTIP belooft meer, meer, meer voor minder. Dat is een illusie en een leugen en alleen al daarom is TTIP zeer ongewenst. Wat mij betreft worden de onderhandelingen over deze vrijhandelsdeal dan ook zo snel mogelijk gestopt.

Ik vraag me af waarom mevr. Thieme oordeelt over een verdrag wat nog in onderhandeling is. En waarom ze zich niet richt op dierenwelzijn. Of zijn veeboeren ook dieren?

#11 Inca

Lutine, het antwoord staat in het citaat in het bericht:

TTIP is een wapen dat, onder het mom van ‘harmonisatie met Amerikaanse regels’, de zwaar bevochten Europese veiligheidsnormen, dierenwelzijnsnormen en milieunormen dreigt te verlagen tot een bedenkelijk laag niveau

Dat Thieme de wetgeving die we hier hebben in elk geval niet weg wil gooien lijkt me vrij begrijpelijk, toch? Dat heeft niks te maken met het goedkeuren van de veehouderij op zich.

(En trouwens, ja, veeboeren zijn ook dieren.)

Jij schrijft ook

Ik vraag me af waarom mevr. Thieme oordeelt over een verdrag wat nog in onderhandeling is.

Is het gewoon de bedoeling om Thieme zwart te maken, of een oprechte vraag?

#12 Inkwith Barubador

Helemaal mee eens, maar ik vrees dat het nix uit gaat maken.

#13 Lutine

@11

Is het gewoon de bedoeling om Thieme zwart te maken, of een oprechte vraag?

Mevr Thieme legt de accenten een beetje verkeerd. (in mijn optiek_
Is dat zwart maken?

Verder hebben wij als volk een belangrijke stem in het kapitel.
Ik weet nu al dat ik geen chloorkip of hormoonvlees ga eten.
Moet je eens kijken hoe ver die Amerikanen komen als 500 miljoen mensen dat zeggen.

Wat vaak vergeten wordt is dat wij ook stemmen met ons koopgedrag.

#14 Hans Custers

Wat vaak vergeten wordt is dat wij ook stemmen met ons koopgedrag.

Wat ook heel vaak vergeten wordt is dat een grote meerderheid van de mensen geen tijd en/of geen zin heeft om in detail uit te zoeken hoe allerlei dingen die ze kopen precies worden geproduceerd. “Stemmen met het koopgedrag” is misschien in theorie een mooi idee, in de praktijk is het vooral een illusie.

#15 Nietingelogd

@14: Antoinette Hertsenberg er een rapportage over laten maken zal misschien wat teweeg brengen. Zoals met het paardenvlees uit Zuid Amerika.

#16 Inca

@13, om die reden hebben corporaties dat in de VS dan ook in veel gevallen onmogelijk gemaakt. Zo mag informatie over GMO niet eens op verpakkingen staan, want stel je voor dat mensen (die geld, tijd en voldoende winkels hebben om uberhaupt te kiezen) namelijk keuzes zouden maken gebaseerd op informatie en voorkeur.

Voorlopig schaar ik je nog maar even aan de kant van de concern trolls – doen alsof je begaan bent met een bepaald onderwerp (namelijk kritiek op TTIP) om zo op een minder opvallende manier die kritiek te ondermijnen.

Doen alsof de macht die we hebben als consument een reden is om je geen zorgen te maken over een verdrag met verstrekkende gevolgen zoals TTIP past daar ook naadloos in.

#17 Lutine

@16

Voorlopig schaar ik je nog maar even aan de kant van de concern trolls

Je hebt me door he? Ja, dan is discussie overbodig…

#18 Lutine

@14

Dat is onzin. Koop diervriendelijk vlees of helemaal geen vlees en je komt al en eind heen. Maar ik ken mijn pappenheimers. Op internet een grote mond en daarna weer naar de lidl voor martelvlees….

#19 Gilgamesh

@18:
Heb je z’n reactie überhaupt wel gelezen? Kneus

#20 Henk van S tot S

@18:
Gewoon een vleesaccijns heffen.
Een beetje vleeseter vervuilt al meer dan een gemiddelde autorijder.

Helaas raakt de TTIP aan meer dingen dan vlees.
Denk een aan de Monsanto-maffia

#21 9″ Nails

Lutine, ik denk dat een aantal punten die Thieme maakt, totaal en volledig langs je heen zijn gegaan. Je slaat de plank in ieder geval aardig mis op het kiritek wat je hebt. Lees haar tekst nog eens goed door, denk er even over na en probeer het nog eens.
En stop je opmerking in één post, dat is overzichtelijker.

#22 Lutine

@19
Ad hominems kan ik niet serieus nemen.
Dus waarom zou ik die reactie lezen?

#23 Lutine

@21

Zeg me liever wat ik fout zie.
Zo kan ik er niet veel mee.

#24 basszje

@23: 1) Minder consumptie is een totaalomvattend concept ™
2) Het gaat niet over minder vlees en welk vlees – het gaan om labeling, GMO en wat meer.
3) De groenteter gaat ook lijden om TTIP vanwege het feit dat patentgroentes via ISDS kunnen, en je bv geen round-up groentes meer kan verbieden en/of opent de mogelijkheden om biologische groentes te verbieden vanwege patentinbreuk.

De weinige bescherming die consumenten al hebben om keuzes te maken via verpakking ( ooit wel ’s gelezen? ) is dan ook niet meer aan de orde. Etc etc, daar kan je niet zo makkelijk omheen me dunkt

#25 Frank789

@16: [ Voorlopig schaar ik je nog maar even aan de kant van de concern trolls ]

Ga je schamen, dat is echt onzin spuien om iemand te beschadigen!

#26 Olav

@9:

En wederom…waarom die begaandheid met boeren? Zij zijn degenen die de dieren martelen. Thieme is wel een beetje van het padje af aan het raken.

Nee, integendeel. Marianne Thieme is jou een stap voor.

Zij beseft namelijk wel dat boeren vaak ook maar gevangen zitten in een systeem van conventie (received wisdom) en economische wetmatigheden. En dat er best wel boeren zijn die het anders zouden willen doen als ze de kans zouden krijgen. In elk geval wil ze de boeren die ontsnappingsroute bieden.

Het is één van de bewonderenswaardige aspecten van de politiek van Thieme dat ze consequent probeert de verbinding te zoeken met de sectoren die ze eigenlijk bestrijdt. Een willekeurige PETA-fanaticus (“boeren zijn slecht! weg met veehouderij! wordt allemaal veganistisch!”) zou niet half zo effectief hebben kunnen zijn als haar.

(En zonder Thieme zal het ook snel gedaan zijn met de PvdD. Dat als waarschuwing.)

#27 Inca

@25, nee hoor, dat is mijn oprechte mening, die ik bovendien onderbouwd heb. In een draadje over TTIP pikt Lutine steeds die dingen eruit die afleiden van een discussie over TTIP, en die beschadigend zijn voor Thieme. (En onwaar zijn bovendien, want Thieme onderbouwt haar verhaal heel helder, en haar opmerking over kiloknallers heeft wel degelijk een functie in haar betoog.)

Het herkennen van onjuiste argumenten en mensen die met onoprechte motieven discussies proberen te deflecteren lijkt me heel belangrijk.

#28 Lutine

@24

Er is hier een supermarkt tot de nok vol met biologische artikelen.
Geen GMO, martelvlees of wat dan ook te bekennen.
Pal er naast staat de lidl. Moet jij eens raden waar het het drukste is.

Bescherming van consumenten? Ze kiezen er zelf voor.
Mensen hebben een grote mond over van alles en nog wat.
Maar hun keuzes bepalen ze toch zelf. De gemiddelde burger is zo hypocriet als wat.

#29 Lutine

@25

Maak je niet druk. Ad hominems zeggen alleen wat over de plaatser zelf. Niet over mij. Meestal is zo iemand het gewoon niet met je eens. En heeft de persoon geen argumenten om dat aan te tonen.

#30 Lutine

@26

Het is een keuze. En Thieme weet dat. Kijk maar waar ze mee getrouwd is….
http://www.haarlemsdagblad.nl/thema/mens/article27094101.ece/Van-jagende-gifspuiter-naar-biologische-boer_

Een martelboer zijn is een keuze. Er gaan weer vele miljoenen naar martelboeren omdat de prijzen te laag zijn. Als ze daar nou eens tegen had geageerd. Maar ze houdt die lui zelfs de handen boven het hoofd.

Thieme schrijft dit artikel waarschijnlijk uit electoraal winstbejag.

#31 Inca

@30 succes is een keuze. En alles is gelukkig heel zwartwit: elke individu is volledig verantwoordelijk voor al z’n fouten (want eigen keuze), maar de systemem die daar iets tegen kunnen doen (onze democratische rechtstaat) breken we af met TTIP. Sommige keuzes zijn minder waard dan andere, en alle keuzes waar mensen gezamelijk iets willen beginnen tegen grote machtsblokken zoals multinationals, da’s niet zo’n legitieme keuze.

Je verkondigt hier zonder meer het neoliberale/corporatistische gedachtengoed, en daarmee sta je op moreel gebied dus alvast 0-10 achter op Thieme (als het niet verder is.)
Dat we NU nog niet dezelfde kwalijke situatie hebben zoals ze in de VS wel zijn is nauwelijks een goede reden om dat hier toch ook mogelijk te maken, niet?

En in de VS is martelboer zijn bv niet echt een hele vrije keuze:

Binnenkort dit soort systemen ook bij ons in de buurt. En wat is het dan heerlijk dat je dat Thieme in de schoenen kunt schuiven, niet?

Laten we de Lidl de volgende keer aanpakken, en het nu over TTIP hebben. Als je het daar niet over wilt hebben ben jij degene zonder argumenten. Nogmaals: draadje is TTIP, statement van Thieme is ‘Stop TTIP.’

Daar kun je heel graag wat anders van willen maken maar da’s niet ok.

Als ze daar nou eens tegen had geageerd. Maar ze houdt die lui zelfs de handen boven het hoofd.

Thieme schrijft dit artikel waarschijnlijk uit electoraal winstbejag.

Dit valt niet anders uit te leggen dan als kwade wil jouwerzijds. Thieme houdt die mensen NIET de hand boven het hoofd, ze ageert daar juist heel vaak tegen, en de aanname dat het om electoraal winstbejag gaat en niet om, zo maar een vreemde suggestie, protest tegen TTIP is vergezocht.

#32 Hans Custers

@29

Ad hominems zeggen alleen wat over de plaatser zelf. (..). Meestal is zo iemand het gewoon niet met je eens. En heeft de persoon geen argumenten om dat aan te tonen.

@30

En Thieme weet dat. Kijk maar waar ze mee getrouwd is….

Thieme schrijft dit artikel waarschijnlijk uit electoraal winstbejag.

Your honour, I rest my case.

#33 Lutine

@31

Je verkondigt hier zonder meer het neoliberale/corporatistische gedachtengoed, en daarmee sta je op moreel gebied dus alvast 0-10 achter op Thieme (als het niet verder is.)

Waarschijnlijk sta ik met 1000-0 achter.
Ik heb geen moraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*