Totaal oppervlak zeeijs wereldwijd op laagste niveau sinds start meting

Totaal oppervlak zeeijs wereldwijd op laagste niveau sinds start meting. En het is nog dalende…. Maar niets aan de hand hoor, gewoon doorlopen.

Open artikel

Reacties (7)

#1 HansR

Ik vraag me plotseling af wat er gebeurt, als al het ijs weg is aan de polen. De massaverdeling is dan zo anders geworden, dat dat wel eens consequenties zou kunnen hebben voor de aardas en de slingering van de aarde. Ik kom er niet helemaal uit: aardas, precessie en Chandler Wobble (zie de wiki’s) geven wel een indicatie dat er iets verandert, maar niet hoeveel. En toch: als al het ijs zich als water verspreid over de aarde en alleen de Zuidpool nog een vast massa heeft en de noordpool niet, zou de aarde dan bv kunnen kantelen? Gerelateerd is Hapgoods sinaasappelschiltheorie maar die gaat wat ver. Toch?

Het gaat zo hard, ik ben in voor een update.
Is hier al aan gerekend? Vast wel.

#2 Lennart

Dit is uitermate zorgelijk, want het ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat er vorig jaar iets fundementeels omgeslagen is. Wat ik in deze grafiek zie is geen geleidelijke verandering meer …

#3 Bismarck

Als ik het goed begrijp zit de dip deze keer vooral in het Antarctisch ijs (waar het in eerdere jaren het Arctische ijs was dat nogal eens minimumrecord noteerde, al zit dat momenteel ook op ongeveer hetzelfde niveau als minimumrecord 2012).

#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ook het Noordpool-ijs neemt drastisch af. Relevant is dat het de golfstroom kan afzwakken of zelfs stoppen.

http://www.humo.be/humo-archief/373277/het-is-een-alarmerend-warme-winter-op-de-noordpool-als-de-golfstroom-stilvalt-zakt-de-temperatuur-in-europa-tot-8-graden

#5 Michiel de Pooter

@4: “Ook het Noordpool-ijs neemt drastisch af”.

Alleen niet overal op de Noordpool, volgens dit bericht:

http://siberiantimes.com/other/others/news/n0847-icebreakers-make-historic-arctic-voyage-then-get-stuck-in-frozen-sea-on-return-journey/

#6 MrOoijer (Jan van Rongen)

@5: Gelukkig maar dat er nog ergens ijs is.

Overigens is het nu ook in Alaska heel koud. Maar dat neemt niet weg dat het over de hele Noordpool genomen gemiddeld 10 graden te warm is.

#7 Bismarck

@5: Gek is dat, ik lees juist uit die link dat het wel heel hard afneemt: “The ease of the sailing is seen as a sign that climate warming in the Arctic can open up shopping (sic) lanes even in midwinter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*