Topdirigenten ruim boven de Balkenende-norm

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Topdirigenten ruim boven de Balkenende-norm

Volkskrant-reaguurders vinden dat het mag, want “het is echte, echte kunst.”

0

Reacties (11)

#1 Obscura

Dirigenten kunnen tenminste leiding geven.

#2 BartB

Ja duh. Moet je horen hoe het klinkt als Balkenende een orkest dirrigeert.

#3 Domino

en ze laten hun handen wapperen! In vergelijking met topvoetballers worden ze trouwens weer zwaar onderbetaald.

#4 Martijn

Maar topvoetballers worden niet zwaar gesubsidieerd en zo grotendeels uit de staatskas betaald (tenminste, dat is niet de bedoeling, in de praktijk pakt het soms anders uit.)

#5 Domino

Nee, gelukkig niet, dan zou ik een voetballer aanzienlijk minder dan een dirigent gunnen.

Er zijn trouwens ook genoeg topmusici die veel verdienen zonder directe subsidie, gewoon omdat ze een groot bedrag kunnen vragen, ook dirigenten.

Je kan inkomens van politici eigenlijk niet als norm nemen, een politicus wordt zelden betaald naar zijn inspanningen. Als je een armoedig volk regeert, moet je ook armoedig worden beloond, helemaal als je er ook nog niks van maakt.

Je kan natuurlijk het inhuren van buitenlands talent onmogelijk maken, verder kan je keurige salarisschalen invoeren, vanaf concertmeester tot junior-reserve-paukenist. Het is natuurlijk altijd interessant te kijken wat er dan overblijft in Nederland. Wellicht alleen de studentenorkesten en dat hoeft helemaal niet slecht te zijn, maar de top zal voor altijd onbereikbaar worden.

Aan de andere kant staan inmiddels alle topuitvoeringen wel ergens op CD, DVD of op een harde schijf. Dus wat dat betreft kan je gerust afzien van toppers en ruimte geven aan enthousiast nieuw talent dat nog zonder dollartekens in de ogen met plezier wil spelen.

Dat er idiote bedragen worden betaald en gevraagd is inmiddels wel een gegeven. En dat ontstaat alleen in een situatie dat er geld te over is.

Aan mij ligt het niet, ik ga al jaren niet meer naar een concert en ik het mis het niet. Via RTV en internet is het aanbod nu al groter dan ik kan behappen.

#6 Martijn

“maar de top zal voor altijd onbereikbaar worden.”

Daar ben ik niet zo bang voor. Als een of andere meesterpianist een concert komt geven in het Concertgebouw, dan zit het gegarandeerd vol, ook als de kaartjes ?100,- het stuk zijn. Dat kan ook voor concerten met topdirigenten. Gewoon op freelancebasis inhuren en dan meer vragen voor de kaartjes. Nergens voor nodig om ze in loondienst te nemen. Gergiev schijnt er bijvoorbeeld nu al nauwelijks te zijn; het repeteren laat hij over aan een assistent en hij komt zelf vlak voor het optreden invliegen.

#7 Chris

Wat een lood-om-oud-ijzer discussie. Goed dan neem je ze niet meer in loondienst en betaal je ze op freelancebasis.

Uiteindelijke besparing 0,0.
Extra inkomsten: ook, 0,0 want je betaalt nu ook al meer voor een concert met een topdirigent.

Het einige argument is dan dat je makkelijker van zo’n figuur af kan. Ik kan me echter niet herinneren dat de situatie is voorgekomen dat een conflict tussen dirigent en orkest zo opliep dat ze uit elkaar gingen, en al helemaal niet dat er dan afkoopsommen bij waren.

Het is een beperkte groep, het zijn langjarige verbintenissen, en meestal is men wederzijds wel op elkaar uitgekeken.

#8 Martijn

Het gaat erom dat een topdirigent niet een onevenredig deel van de subsidie voor het orkest opstrijkt. Die subsidie is er om orkestmuziek toegankelijk te maken voor een breder publiek, voor muziek die commercieel minder aantrekkelijk is en voor stimulering van Nederlands talent. Wat commercieel exploiteerbaar is – zoals concerten van bekende componisten door topdirigenten – moeten de orkesten ook maar commercieel exploiteren.

Eigenlijk is het precies dezelfde discussie als bij de publieke omroep.

#9 Chris

@8

Maar de facto gebeurt dat dus ook niet (dat onevenredig subsidie opstrijken) omdat ze voor een concert met een topdirigent met duurdere kaartjes werken en dus meer inkomsten genereren. Maw dan concert brengt zichzelf feitelijk op.

Dat wat je een dirigent betaalt procentueel toevallig een groot deel van een algemene subsidie kan zijn, is een andere discussie. Je betaalt het ook als ie freelancet. Nogmaals, lood om oud ijzer.

#10 Martijn

@9:
Dat is de vraag. Eredivisievoetbal kost bijvoorbeeld meer dan dat het oplevert en dat zou met topdirigenten wel eens net zo kunnen zijn, temeer daar de prijzen vrij laag gehouden worden. Het duurste kaartje voor het slotconcert van het Gergiev-festival binnenkort in de Doelen, o.a. Le Sacre du Printemps, is iets van ?45,-. André Rieu vraagt het dubbele voor de tweede ring van Gelredome.

#11 wout

Een beetje politicus komt uiteindelijk in Brussel of de VN terecht, of bij Shell, en daar kan ie wel duizenden concertkaartjes bijelkaar schrapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*