Toezichthouder: Duitsland kan helft kolencentrales sluiten voor 2030

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Duitsland kan de helft van haar kolencentrales voor 2030 sluiten, zonder problemen voor de leveringszekerheid. Dat is de conclusie die de Duitse toezichthouder op het elektriciteitsnetwerk trekt. Voorwaarde is wel dat de geplande gascentrales volgens planning in gebruik genomen worden en dat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk (met name het hoogspanningsnet) afgerond worden. De topman van de Duitse energietoezichthouder (Bundesnetzagentur) geeft ook aan dat de oplopende kosten voor netstabiliteit waarschijnlijk worden veroorzaakt door het achterblijven van de netwerkcapaciteit.

Duitsland streeft naar 65% groene stroom in 2030 en wil eind 2018 plannen bekend maken voor het stoppen met kolen in de elektriciteitsvoorziening.

Link via Kees van der Leun.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Anton

Vele in de kolenketen roepen 2030. Dit is een bewuste tactiek om te vertragen: Het voorkomt dat politiek het initiatief neemt voor bijvoorbeeld 2025.

#2 Co Stuifbergen

Een gascentrale stoot minder CO2 uit (en meer H20) per kiloWattuur.

Het nadeel is dat Duitsland dan weer afhankelijk wordt van gasleveranciers.

#3 Michiel de Pooter

@1: Ik vind 2030 helemaal niet zo gek. Volgens Global Coal Tracker, had Duitsland in januari 2018 nog 50GW aan kolencentrales operationeel, verdeeld over 139 units. Om de helft uit te faseren en te vervangen door gascentrales voor 2030, lijkt me al een hele opgave.

#4 JANC

@3: experts komen tot de conclusie dat dit zonder problemen kan.

#5 Krispijn Beek

@3 ik denk niet dat er plannen zijn in Duitsland om al sluitende kolencentrales een op een te vervangen door gas. Bij toename van groene stroom naar 65% in 2030 zijn er simpelweg minder fossiele centrales nodig. Wat ik tegenkom bij het Bundesnetzagentur wijst ook niet op 25GW aan plannen voor gascentrales.

#6 Michiel de Pooter

@5: “Bij toename van groene stroom naar 65% in 2030”.

Ja, alleen niemand weet nog, hoe je stroomnetten met 65% hernieuwbaar moet stabiliseren en welk prijskaartje er aan hangt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*