Timmermans: Van Rompuy te weinig oog voor gebrek draagvlak EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 Ernest

Laat Timmermans dan meteen ook minister Dijselbloem tot de orde roepen zeg. Dat Dijsselbloem akkoord gaat met de privatisering van water in Portugal en Griekenland – en waarschijnlijk in heel Europa – zonder dat hij voor zo’n mededeling democratische steun heeft gevraagd en gekregen van de Nederlandse bevolking, vind ik tekenend voor de arrogantie van de politici op dat niveau. Stond dat in het PvdA partijprogramma? Heeft hij het aan de de Tweede Kamer voorgelegd? Nee hoor. Hij zegt het gewoon eventjes.

Ik weet in ieder geval dat de keuze voor een overdracht van publieke diensten en de “commons” (zoals genen, grond, water) aan de vrije markt, oftewel commerciële, vaak zelfs monopolistisch opererende organisaties, niet democratisch tot stand is gekomen, maar domweg wordt doorgedrukt. Dat is voor mij belangrijk genoeg om de Europese Unie zoals die nu functioneert helemaal af te wijzen. Zou ik dat niet doen, dan zijn die dingen onderdeel van politieke ruilhandel en daar horen ze buiten te blijven.

#2 thallman

Draagkracht zoeken? Dat noemen we toch populisme?

#3 Ernest

@2: Nee, dat is een samenvatting voor: ik heb een idee en ik wil kijken of er genoeg mensen het met me eens zijn. Handtekeningen verzamelen voor een referendum is ook draagvlak zoeken.

#4 Jos van Dijk

Timmermans bekritiseert indirect Rutte. Van Rompuy is voorzitter van de Raad waar Rutte deel van uitmaakt.
Luister even naar Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, vanavond bij VPRO’s Bureau Buitenland:
http://radiobox2.omroep.nl/audiofragment/file/95840/fragment.mp3

#5 Bolke

Probleem van de EU is dat de zichtbare voordelen niet opwegen tegen de zichtbare nadelen voor de burgers.

Je kan als EU een miljoen goede maar onzichtbare dingen doen voor de burgers maar de burgers zullen vallen over bijv. de richtlijn voor rechte komkommers.

#6 Bolke

Plus dat sommige dingen al zo zijn ingeburgerd dat het niet meer als voordeel gezien wordt maar als ‘verworven recht’ (zoals vrij verkeer van goederen tussen EU landen).

#7 Ernest

@5 @6: Kan wel zijn hoor, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat alles onderdeel van politieke ruilhandel hoeft te zijn. Daarvan kun je ook zaken buitensluiten en dat gebeurt nu niet.

#8 Mariska de Vaas

@4:

wat een onzin

#9 Ralph van der Geest

Timmermans bedenkt dit nu pas? Nadat hij en zijn regeergeile neo-liberale PvdA Nederland tot willoos slachtoffer hebben gemaakt van de niet-gekozen en aan niemand verantwoording schuldig zijnde junta die “ESM” heet?
Dit komt zo ongeveer tegelijkertijd met de (volgens mij) volstrekt loze opmerking van Hans Spekman die moet suggereren dat ie er nu pas achter komt dat de PvdA ‘wat socialer’ moet worden…
Wist Spekman niet met hoeveel enthousiasme de PvdA – eerst afgebrand door Rutte als het grootste rode gevaar sinds Mao en Stalin (Wat voor een imbeciel moet je wel niet zijn om het zelfs maar te suggereren. Daar ga je toch niet mee regeren als je ook maar enig zelfrespect hebt?) – in het avontuur van Bruin II stapte?
Wist Spekman niet wie Dijsselbloem is?
Weet Spekman niet met hoeveel inzet en enthousiasme talloze PvdA wethouders meewerkten – ook in opdracht van BruinI van Wilders –
en meewerken aan het afbreken van sociale voorzieningen en het uitleveren van bijstandsgerechtiden aan dwangarbeidsprogramma’s onder de Newspeak-noemer ‘iets terugdoen voor de maatschappij’?
Hat er es nicht gewusst?
Spekman die in zijn slobbertrui zo ongeveer als een soort sociaal-democratisch schaamlapje mag funtioneren in wat voor het overige gewoon een ordinaire, rechtse, neo-liberale en van enige empathie en sociaal gevoel verstoken partij is.
Ongeveer net zo als dat domme wicht Hennis ( die op Defensie nu iets doet met van ‘die vliegtuigjes’) onder Bruin I met Wilders namens die fascistoide VVD van ‘r een beetje het liberale plasgootje mocht uithangen namens een partij en een regime dat niets met menselijke waardigheid had en heeft en die bovendien de rechten van homoseksuelen waar ze voor pretendeerde op te komen ontzettend snel verkwanselde toen de gereformeerde vrouwenonderdrukkers en wannabe massamoordenaars-op- de- Palestijnen van Kees van der Staaij nodig waren om het armzaige voortbestaan van het bruine rancuneuze Telegraaf-kabinetje van Bruin I nog wat te rekken.
Er is iets bizars gaande in dit landje…
En dat niet alleen in de media of wat daarvoor door moet gaan….
Blijkbaar hebben Timmermans en Spekman zitten slapen…..

#10 Jos van Dijk

@5: als rechte komkommers een zichtbaar nadeel zijn voor de burgers valt het met die nadelen nog wel mee, zou ik zeggen

#11 Rob

@5 Voor die komkommer is ook al het een en ander veranderd: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-08-1694_nl.htm

Dat er geen kromme komkommers in de supermarkt te vinden is heeft eerder te maken met het feit dat supermarkten ze niet willen aanbieden. Misschien zijn die krengen te onhandig om te vervoeren of misschien denken ze dat consumenten ze niet willen.

#12 INje

De voordelen, zoals vrij verkeer van diensten en goederen, bestond al in de EEG. De EU heeft inderdaad bijna alleen maar nadelen.

#13 Ernest

@11: Rechte komkommers zijn niet mijn bezwaar. Wel dat zonder normale democratische besluitvorming de commerciële uitbating van het algemeen belang als een vanzelfsprekendheid wordt afgedwongen door de EU-top. Daarmee wordt iedere vorm van democratische besluitvorming over gemeenschappelijke belangen van inwoners van een land veranderd in een marktonderzoek naar consumentengedrag, afhankelijk gemaakt van het bestedingspatroon van burgers en losgekoppeld van principiële zaken als mensenrechten en levensbeschouwing.

#14 Joop

@12.

De nadelen in jouw ogen hoeven niet altijd nadelen te zijn voor anderen. Dus verklaar u nader!

#15 INje

De Euro is inderdaad leuk voor multinationals. De bakker haalt echter niet z’n meel uit Z-Frankrijk. Maar goed, de nadelen voor velen: hoge werkloosheid, stijgende staatschulden, verhitte relaties tussen lidstaten, falend milieubeleid, honger in Afrika, democratische uitholling, opkomende radicale partijen, welvaartsverlies, verlies aan souvereiniteit en zelfsturend vermogen etc….Of wilde jij beweren dat alles beter is geworden na 1992?

Dat dacht ik al….

#16 Ernest

@15: Wat me in dit verband ook niet bevalt is het gemak waarmee de Europese leiders “populisme” en “kritiek op Europa” gelijkstellen. Het moet toch mogelijk zijn om op democratische wijze het beleid van de EU af te wijzen? Ook als je in Nederland het regeringsbeleid afkeurt, ben je meteen een anti-Nederlandse populist: want zowel SP als PVV worden zo weggezet. Zo bang zijn de gevestigde bestuurders geworden voor een democratische afwijzing van hun maatregelen. Terwijl er toch heel andere meningen mogelijk zijn over het Europese economische en financiële beleid.

#17 Joop

@15.

Die problemen hadden we niet zonder de EU?

Ik had een slimmer antwoord verwacht, jij had toch zoveel verstand van buitenlandse politiek…

#18 frankw

Ik ben het voor de verandering eens met Bolke. Als we nieuwe lidstaten erbij krijgen dan zien we niet meer dat b.v. de toevoeging van Roemenie ons uiteindelijk per jaar xxx Euro aan welvaart gemiddeld per persoon oplevert maar zien we alleen maar de skimbendes op straat. Ook heeft hij gelijk dat we heel veel zaken als verworven rechten zijn gaan beschouwen. De EU wordt erg abstract en het lukt de bestuurders steeds minder om dat nog “uit te leggen” aan de mensen.

Wel weer jammer van de vergelijking van de rechte banaan.

#19 Joop

Nou, INje, ik wacht nog steeds op een betere uitwerking dan dat domme antwoord op reactie @15.

En ga alsjeblieft niet vertellen wat ik moet denken, autoritair gedrag doen je maar bij je pa en moe. Hooghartig arrogant gedrag doe je maar bij je rechtse ballenvrienden.

Sterker nog dat liberalisme in de EU, waar nu zelfs de PvdA (deels) zich aan stoort, zou je moeten aanspreken. Hoe meneer Bolkestein bijv. de post heeft geliberaliseerd, zodat we nu meer betalen.

Of nee, je bent geen liberaal, je bent een nationalist, en het belang van Nederland is het hoogste goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*