The Internet Changes Nothing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 Bismarck

Samengevat: Iemand is gefrustreerd dat hij niet zijn abbo op tijd heeft verlengd (dat ging voor internet toch altijd automatisch?), besluit daarom maar met een enorme plaat voor de kop erop los te kankeren en weigert in te zien dat zijn eigen (en ons aller) levensstijl totaal veranderd is in de afgelopen 20 jaar.

#2 Rob

Mooie invalshoek maar ook een beetje flawed. Hij heeft een punt wanneer hij zegt dat de veranderingen tot dusver nog niet heel erg fundamenteel zijn, maar gaat daarbij voorbij aan het feit dat fundamentele verandering, oftewel een degelijke herordening van de maatschappij op sommige vlakken, tijd kosten.

Daarbij kan ik het ook niet met hem eens zijn dat het internet al oud is in de zin dat dit betekent dat het de maatschappij al enige tijd flink heeft gepenetreerd. Ja het bestaat al even maar het is ook zo dat er dagelijks vele nieuwe mensen bij komen en dat de snelheid van het netwerk nog altijd toeneemt. Het internet is nog in volle ontwikkeling. Voor het internet komt te vroeg met zijn analyse, die interessant maar gemankeerd is.

Nog een puntje is de vraag wat hij daadwerkelijk als een serieuze verandering ziet. Naar mijn idee bagatelliseert hij verandering met de gedachte dat bepaalde nieuwe activiteiten eerder ook al gebeuren in een andere vorm. Dit is een beetje een redenatie zonder einde en van toepassing op vrijwel elke technologische ontwikkeling.

#3 Martijn

@2: Ik denk dat het heel erg uitmaakt op welk abstractieniveau je kijkt. Het dagelijks leven is heel erg beïnvloed door internet. Kijk je echter naar de structuur van de maatschappij, dan is het effect heel gering, terwijl bij de komst van het internet door veel mensen werd gezegd dat het effect enorm zou zijn.

#4 Rob

Het maakt zeker uit op welk abstractieniveau je kijkt, maar ik denk ook dat het te vroeg is om te concluderen dat er geen fundamentele veranderingen ontstaan. Het internet mag mogelijk effect hebben op de snelheid van democratisering van landen maar dat is een assessment die we over decennia mogen maken. Het internet zal een sterke invloed kunnen hebben op de beleving van het werk, maar ook dat gaat met kleine stapjes zoals eerst een dagje thuis werken, je mail checken op je mobiel en reageren op geencommentaar onder werkuren. Mogelijk verandert het concept van vriendschap door facebook en concluderen we niet simpelweg dat die 100 vriendjes op facebook geen echte vrienden zijn, maar mogelijk zien we dat straks anders. Een van de interessante discussies op dit moment gaat over het idee van intellectueel eigendom, iets wat al aardig geïnstitutionaliseerd was, maar door de radicale openheid van het internet wordt uitgedaagd. Of wat dachten we van wikileaks wat misschien een hervormende invloed heeft op het federale beleid van zelfs de meest democratische landen.

Dergelijke fundamentele veranderingen kosten tijd. Het internet heeft de belofte om zulke veranderingen in werking te stellen maar of het uiteindelijk gebeurt dat zien we straks wel. Ik vind het in ieder geval nog te vroeg om te concluderen dat het internet die beloftes niet kan waarmaken.

#5 Rob

Martijn, je moet hier nog de tegenpositie innemen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*