Telegraaf stopt PGB-ontvangers weer in hoek fraudeurs en profiteurs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ANALYSE - Net als enige weken geleden, slaagt de Telegraaf er in opnieuw de PGB-budgethouders (de mensen die het geld aanvragen voor hun eigen zorg of die van familie, maar het geld niet ontvangen) in een negatief daglicht te zetten (Betaalde, hele versie op Blendle). De groep mensen die op Twitter om aandacht riepen omdat veel van de PGB uitkeringen maar niet doorkwamen, is omgedoopt tot een “bende” en “opruiers”.

pgb_tgHet wordt zo gepositioneerd als zou er sprake zijn van een bewust opgeblazen hype door een kleine groep. De realiteit is dat een spontane actie al snel uitgroeide tot een breed gedragen protest (6800 mensen deden mee). Dat een kleine groep zich veel actiever opstelde, doet daar geen afbreuk aan.

Het effect van de positionering door de Telegraaf is goed zichtbaar als het artikel wordt overgenomen door de Dagelijkse Standaard. Iemand die zich hard maakt voor de zorg van zichzelf of een familie-lid (en daarmee voorkomt dat er vaste opvang nodig is) is dus een werkloze profiteur.

Verder is de volgende zin uit het artikel wonderlijk:

In totaal zijn er 230.000 zorgcontracten met een pgb. Van de ontvangers zitten er zo’n vierhonderd op Twitter.

Hoe zou de Telegraaf nou kunnen weten wie al die mensen zijn die de zorgcontracten hebben? Dat moeten ze weten om te kunnen achterhalen of ze op twitter zitten. We vragen het na.

Update (na navraag): 404 hebben PGB in bio… De nuance is volgens de auteur bij het schrijven/schrappen uit de tekst gevallen.

Open artikel

Reacties (9)

#1 lurker

Zelfs geenstijl trapt er niet in: “Die ‘bende van 24’ begon overigens bij een moeder met een zoontje met een progressieve spierziekte. De vuile opruiende Tanja Niemeijerende twitterguerilla die zomaar sociale en politieke aandacht weet te genereren voor een belangrijke zorgkwestie!”

#2 Joost

Zo, en hoeveel van die rellen worden er veroorzaakt door enkele – en altijd weer dezelfde – opruiende journalisten?

#3 gronk

De nuance is volgens de auteur bij het schrijven/schrappen uit de tekst gevallen.

STOP RESISTING ARREST!!!

#4 JANC

@2: Daar komt dan vast geen reactie op van hem.

#5 Joop

Het is wel weer belastinggeld, dat begrijpt De Telegraaf (meest gelezen krant in NL) heel goed. Dat willen de mensen lezen. Net zoals Rutger nogwat op de correspont neerplemde: leuke mensen noemen zich niet meer links.

#6 Sjap

JW Navis is een minderwaardig mens zeiden wij vroegen maar dat mag niet meer sinds Fortuyn.

#7 gronk

@6: Moet gezegd kunnen worden ;-)

#8 zazkia

Oh.
Eerst was het het kwartje van Kok. Toen waren het de puinhopen van paars. Toen de Euro. Toen de KutMarokkaantjes. Toen al de Marrokanen. Toen iedereen met een lichtgetinte huidskleur. Toen Zwarte Piet. Toen weer de Euro. Toen de Grieken. Toen iedereen met een mediterraan uiterlijk.
En nu zijn het weer de PGB-ontvangers. Want die hebben allemaal tien miljoen op hun bankrekening.

’t Zal mij benieuwen wie er op het einde van deze blame game zit, afgezien van dat het mij niet benieuwt omdat dat al 2000 jaar dezelfde nonsens is.
Kan de Telegraaf niet gewoon in lekentaal uitleggen dat die Hollandse graaiers die te dicht bij de corporale geldmachine zitten, zo nodig het onderste uit de kan moesten hebben en nu de deksel op hun neus krijgen? En dat de dader Bernhard op ’t Kerkhof dat in de kerk ligt, ligt?

[img]http://www.banjoo.nl/wp-content/uploads/2015/02/culprit1-e1423495065328.png[/img]

http://www.banjoo.nl/comic/the-big-eurovision-whodunnit-contest/

#9 Mario

TMG en advertenties?

http://www.leodedeugd.com/DOSSIER/TELEGRAAF/T-tijdlijn.html

Nice family, hmm?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*