1. 1

  Is dat niet gewoon genetisch bepaald door de evolutie dat vrouwelijk soort afhankelijk is van de mannelijke soort bij mensen?

  Dat proberen ‘af te leren’ is het zelfde als proberen een vegetarische tijger te fokken, redelijk kansloos mijn in ziens.

 2. 2

  Stel dat dit een vrije keuze is, is dit dan erg? Of is Jet bang voor de uitkeringen die gescheiden mannen/vrouwen zouden kunnen krijgen?

 3. 3

  Was het niet een grootse Duitse filosoof die 70 jaar geleden al zei “Arbeit macht frei!”?

  Echt, rot op met dat koste wat kost vrouwen aan het werk dwingen. Laat mensen toch zelf bepalen hoe ze hun gezinsleven inrichten, op de manier waarmee ze daar zelf gelukkig mee zijn. Een fulltime werkende man is net zo goed afhankelijk van een voor de kids thuisblijvende vrouw als andersom.

  “Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen”

  Veel tweeverdieners realiseren zich ook niet dat ze hun op twee inkomens afgesloten hypotheek niet meer kunnen opbrengen als 1 van de twee inkomens wegvalt. Dus dat is een drogreden.

 4. 5

  “Bussemaker wijst erop dat ook als het leenstelsel eenmaal is ingevoerd, de overheid nog steeds 6000 euro per jaar meebetaalt aan een studie. ”

  En het gaat steeds maar over hoogopgeleide vrouwen. Alsof er geen vrouwen bestaan met (V)MBO. Die tellen niet mee ofzo?

 5. 6

  Weer een typisch voorbeeld van hoe wereldvreemd politici zijn. Het raakt kant noch wal wat mevrouw Bussemaker uitkraamt.

 6. 7

  Het omgekeerde komt steeds vaker voor.Na verlies van werk/inkomen teren mannen op de zak van hun vrouw/vriend/vriendin.
  Ze gaat zelf trouwens ook wel erg van klassieke rolpatronen uit

 7. 8

  “Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd”

  Dat de prioriteiten even duidelijk zijn, f*ck het gezin, als je de Staat maar wat oplevert.

 8. 11

  @3: Laat mensen toch zelf bepalen hoe ze hun gezinsleven inrichten, op de manier waarmee ze daar zelf gelukkig mee zijn.

  Je denkt toch niet dat het gezinsleven zoals dat nu bestaat vrije keuze is?

  @1: En dat wat Jet bedoeld, eeuwenoud en genetisch bepaald is?

  Nee!
  Toch?

 9. 12

  @9: Ik ben verbaasd dat mijn comments, op een grachtengordel-tweeverdienend GL/D66-blog als Sargasso geplust worden. Dat is een behoorlijke mindfuck…

  @11: Nee, zoals het nu gaat niet. De heffingskorting voor niet werkende partners* wordt afgebouwd, terwijl de kinderopvang royaal gesubsidieerd wordt.

  *wie hiervoor de term aanrechtsubsidie gebruikt, is een hufter

 10. 13

  @ Jack

  Dat komt omdat links grachtengordeltuig (zoals ook ondergetekende) langzaam iets realistischer aan het worden is. Ironisch genoeg is men aan de rechterflank steeds meer van het maakbaarheidsdenken.

  Maar maak je geen zorgen, over het hele politieke spectrum denken nog genoeg mensen dat mannen en vrouwen naast juridisch gelijk biologisch identiek zijn, dat succes een keuze is en dat alle Nederlanders hoogopgeleid kunnen zijn & in de dienstensector kunnen werken.

  “Vrije keuze maar wel zoals wij het willen.”

  NB: als er een HR-manager des vaderlands zou bestaan zou die opmerken dat deze oproep i.c.m. de latere pensioenleeftijd, de hoogste werkloosheid in jaren, de structurele devaluatie van het onderwijs, de afgenomen immigratie & toenemende automatisering dat er misschien niet zoveel banen meer zijn.

  Opdat we niet vergeten: het aantal aangeboden vaste contracten is de afgelopen 2-3 jaar met pakweg 90% gedaald.

 11. 14

  @6: Het is gewoon de aloude mantra van: wie geldt heeft is OK en wie geen geld heeft, is lui. Bestaan vele remixes van; dit keer is het die van mannen tegen vrouwen.

 12. 15

  Bussemaker zegt dat het goed zou zijn als Nederlandse vrouwen meer economische zelfstandigheid nastreven, en wijst daarbij op de disproportionaliteit tussen deelname van vrouwen aan hoger onderwijs en het aandeel van vrouwen op de arbeidsmarkt.
  Wat daar onzin of VVD-light aan is? Schiet mij maar lek.
  Maar voor PvdA-bashen zijn blijkbaar helemaal geen rationele argumenten nodig.

 13. 17

  @16: Kijk, dat brengt duidelijkheid.

  Laat overigens onverlet dat het gevaar dat de overheidsdruk op vrouwen om te gaan werken toeneemt en de keuzevrijheid in dit aspect afneemt.

  Gegeven de druk om (goedkope) handen te hebben voor productie met de veranderende economische situatie zou het zo maar kunnen dat de motivatie om vrouwen meer te gaan mobiliseren meer van die kant komt dan van de emancipatoire.

  Daar moet ik bij zeggen dat ik dat niet uit de brief lees maar bij politiek weet je nooit. Dit soort handeling zijn nooit eendimensionaal.

 14. 19

  Gelukkig maar dat alle andere problemen de wereld uit zijn, zodat het nu tijd is om dit mondiaal probleem van opleidingsoverschotten op te lossen.

  Ik zie vele oplossingsrichtingen:
  1: geen vrouwen meer toelaten tot dure opleidingen, laat ze liever naar de naaischool gaan.
  2: vrouwen dwingen te kiezen op 17jarige leeftijd of ze een man willen of een opleiding.
  3: gedwongen sterilisatie van vrouwen met een opleiding
  4: niet zo zeuren over elke cent…

  Ik ben zelf voorstander voor de laatste. Je kan nu eenmaal niet op elke slak een zoutje leggen. Kan de Minister niet eerst meehelpen met het geld uit Bulgarije weghalen?

 15. 20

  Aan de keukentafel moeten partners afspraken maken over wie op welk moment hoeveel werkt.

  Leuk bedacht, maar in deze crisistijd is het nemen/krijgen van een baan niet te plannen. Het nemen/krijgen van een kind wel.

  Overigens is de brief van de minister van Cultuur en Onderwijs, niet van Sociale Zaken of Economie. (Gek eigenlijk, is emancipatie cultuur i.p.v. iets sociaals? Of is emancipatie op het bordje van een vrouwelijke minister gekieperd?)

 16. 23

  wanneer vrouwen vanwege hun ‘achterlijke’ cultuur en daardoor beïnvloede eigen keuzes alleen gesluierd, en dan nog zelden, buiten komen, dan mag een politicus daar tegen strijden. voorlichting en stimulering van ‘gewenster’ gedrag zijn daarbij acceptabel. verbieden en straffen is weinig liberaal en werkt waarschijnlijk nog averechts ook.

  wanneer vrouwen vanwege hun ‘achterlijke’ cultuur niet financieel onafhankelijk zijn, dan mag een politicus daar evenzo tegen strijden. Bussemaker komt op voor de verdere emancipatie van de Nederlandse vrouw en ik vind dat persoonlijk een goede zaak. veel huwelijken stranden en veel vrouwen komen daarbij behoorlijk in de problemen. veel mannen worden trouwens ook niet blij van de alimentatie die ze daarom moeten blijven betalen.

  Zolang Bussemaker niemand verbiedt om fulltime huisvrouw (of -man) te worden, heeft ze mijn zegen.

 17. 24

  Dus vader en moeder moeten allebei full time gaan werken, zodat de kinderen hun ouders nog nauwelijks zien, vanwege de te verwachten scheiding? laat Jetje lekker haar eigen leven gaan controleren.

 18. 25

  @24
  1. niks moet.
  2. als je kan leven van 1*5 dagen werken, dan moet het ook lukken met 2*3 dagen.
  3. er zijn meer dan genoeg fulltime en bijna fulltime werkende ouderparen die ook nog eens hun kinderen voldoende liefde en aandacht geven.

  het punt is niet dat die vrouwen hun kinderen niet mogen opvoeden, maar dat het mooi zou zijn wanneer ze als volwassen persoon financieel onafhankelijk worden, zodat ze de vrijheid hebben om hun eigen keuzes te maken en de mogelijkheid om hun kinderen ook een mooie toekomst te bieden wanneer papa er plotseling met de secretaresse vandoor gaat.

 19. 26

  Het is niet nieuw dat vrouwen werken, het is nieuw dat vrouw & man 2×40 uur per week van huis zijn.

  We doen net alsof vrouwen pas sinds de laatste 50 jaar werk verrichten vanuit de misplaatste gedachte dat een vrouw pas waardevol is als ze in een kantoor net zulk onzinnig werk als de gemiddelde man verricht.

  We moeten ophouden met de afgelopen 150 jaar van post-industriele revolutie als raamwerk te zien. Dit is een denkwijze die ontstaan is uit het idee dat je mensen gewoon kunt bijprikken als ware het robots.

  Just throwing bodies at it is een slechte strategie. Vooral tijdens een periode waarin het nog maar de vraag is om we zo nog wel door kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren