Syriza koerst af op absolute meerderheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Griekenland wacht aardverschuiving volgens de exit polls. Veertig procent van de stemmen plus de bonus voor de grootste partij maakt meer dan vijftig procent van de zetels.

Open artikel

Reacties (62)

#1 Mario

Toch 6-8% teveel voor de fascisten van gouden dageraad.

#2 Stronkel

Hopen dat dit het begin is voor meer landen om het gedrocht wat Europa heet op te blazen en terug te gaan naar de basis: economische samenwerking. Niet meer het volstrekt ondemocratische moloch waar het nu tot is verworden krampachtig in leven blijven houden.

#3 Bolke

Lachen, eens kijken met welke dreigementen de eurofielen nu weer gaan komen.

#4 tigger

Een linkse correctie op het slopende beleid van rechtse neoconservatieven. Ik hoop dat we dat hier in Nederland ook gaan krijgen.

#5 Thallman

Deze partij wordt gesteund door het bloeddorstige linkse sprookjesmonster Slavoj Zizkek, een stalinist die met weinig prozaïsche verhulling oproept tot genocide.

Laat dit voor Griekenland een les worden om nooit te vergeten.

#6 Spam

@3: Als zelfverklaard Eurofiel ben ik ook erg blij met een grote overwinning van Syriza. Hoe meer verstandige partijen aan de macht in Europa hoe beter.

Europa wordt gevormd door nationale democratieën en internationale samenwerkingsverbanden. Die EU-organisaties zou ik graag nog wat democratischer zien, maar ook die worden gevormd door democratisch gekozen parlementariërs en afgevaardigden van de nationale democratieën.

#7 JANC

@5: Inderdaad, veel beter als de rechtse sprookjesmonsters die nu jaren de Grieken wat beloven, maar de problemen (de slechte betaalcultuur als het op belastingen aankomt) nooit heeft willen aanpakken en de rekening van hun verzaken bij de burger neerlegt. Een sprookjesvertelend monster dat zegt dat het beter gaat, maar dat een stijging van de staatsschulden, oplopende werkloosheid, het besparen op zelfs gaarkeukens heeft bewerkstelligd. Inderdaad, vreselijk!

#8 JANC

@3: Die waren er al van te voren…

#9 Vipsania Agrippina maior

@6: Helemaal mee eens. Ik zie het vooral als een positief teken voor andere landen, dat het mogelijk is om met een nieuwe partij de gevestigde orde te breken. Er moeten natuurlijk meer landen volgen om aan de neoliberale wurggreep te ontsnappen. Kans gehad, gefaald.

#10 nonkel

En nu maar hopen dat deze partij zich niet laat omkopen. Sloop die EU maar, dan kan Europa zich weer herstellen en de waarden naleven die nu verkwanseld worden.

#11 Grûtte Pier

@2: ”en terug te gaan naar de basis: economische samenwerking”

Inderdaad Stronkel, een EU, waar multinationals en de financiële wereld de dienst uit maken, dat is wat we willen. De burgers moeten hun bek houden!

#12 Jack Random

Mooi man, een stevige middelvinger naar de neo-liberale austerity waanzin. Nu maar hopen dat ze echt waarmaken waar ze voor staan.

#13 Olav

@10: Onzin, de EU moet helemaal niet gesloopt te worden en Syriza is dat naar mijn weten ook niet van plan. Waar het om gaat is dat er eindelijk eens wat mensen met frisse ideeën aan de macht komen in de EU.

Ik vind het overigens meer dan storend hoe in de Nederlandse media Syriza haast algemeen wordt geduid als “extreemlinks”. Alsof de Rote Armee Fraktion in Griekenland gereïncarneerd is ofzo. Totale waanzin & smerige verdachtmakingen.

#14 Stronkel

@11: wil je beweren dat nu dan de multinationals en financiele wereld níet de dienst uitmaakt en de burger kan verrekken?

#15 Jack Random

@13: Als je niet meegaat in de frame van ‘noodzakelijke bezuinigingen en hervormingen’ die de neo-liberale politieke zetbazen van multinationals en de top 1% over Europa uitstrooien, ben je al snel een radicale extremist.

#16 nonkel

@11:

Je beschrijft de huidige situatie. Samenwerking is wat mensen willen. Dat houdt in dat je afspraken maakt, maar de regie en uitvoering en medewerking in eigen handen houd.
Niet een supranationale anti-democratische en oncontroleerbare schaduworganisatie. Dat is wat mensen nu wordt opgedrongen. De QE is er het laatste voorbeeld van.

#17 Olav

@14:

@11: wil je beweren dat nu dan de multinationals en financiele wereld níet de dienst uitmaakt en de burger kan verrekken?

Nee, dat wil hij niet beweren (als ik zo vrij mag zijn dat zo te interpreteren).

We willen juist af van die situatie. Of dat helemaal zal lukken is vers twee, maar zo’n overwinning van Syriza doet hopen.

#18 Grûtte Pier

@10:
Vertel eens Nonkel: Wat vind jij nu het allerbelangrijkste waarvan Europa zich kan herstellen, nadat je EU gesloopt is?

En Nonkel, welke Europese waarden kunnen we eindelijk weer naleven, pas nadat de EU gesloopt is, die nu verkwanseld worden?

(ik vraag het maar ff – je comment komt namelijk over alsof het een kleuter comment van GS is, die de PVV loopt na-te-papagaaien – brainless)

#19 nonkel

Dan niet…

#20 Matthijs2

@13: mee eens. Zeer ergeniswekkend hoe alle traditionele media (kranten, NOS, etc) dat frame klakkeloos overnemen, zonder ooit eens stil te staan bij de vraag of en in hoeverre dat frame wel klopt.

#21 Grûtte Pier

@14: ”wil je beweren dat nu dan de multinationals en financiele wereld níet de dienst uitmaakt en de burger kan verrekken?”

Precies mijn punt Stronkel. Maar moeten we dan meer (beter/democratisch) EU of minder EU (waar ons burgers dat kleine beetje zeggenschap wordt ontnomen)?

#22 Thallman

@13
Als syriza niet extreem-links, wat versta jij dan onder de term “extreem-links”?

Syriza betekend letterlijk “coalitie van extreem links” en is een verbond van communistische partijen.

#23 Noortje

@paulmasonnews (channel 4) net op twitter:

Syriza tells Greek finmin – wrap up any technical matters at the Eurogroup because Troika programme now “dead”

#24 Mario

@22

Tut tut, niet zo hoog van de toren blazen, met je verbond van communistische partijen.

“The coalition originally comprised a broad array of groups (thirteen in total) and independent politicians, including democratic socialists, left-wing populist and green left groups, as well as Maoist, Trotskyist, eurocommunist but also eurosceptic components. Additionally, despite the secular ideology, many members are Christian who, like their fellow atheistic members, are anticlerical and oppose privileges of the state-sponsored Greek Orthodox Church”

https://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_of_the_Radical_Left

Je wil toch niet voor domrechts worden uitgemaakt? Oh wacht…te laat.

#25 Thallman

@24
Zou jij een verbond van Nationaal Socialisten, Fascisten, Strasseristen, puriteins Christenen, rechts-populisten en democratisch nationalisten, een extreem-rechts verbond noemen?

#26 Stronkel

@21: naarmate de grootte van de EU toenam, nam de zeggenschap van de burger af. En jouw oplossing is om nóg meer EU te hebben? Doorgaan op een heilloze weg? Beter helemaal verdwalen dan halverwege gekeerd?

#27 Olav

@22:

@13
Als syriza niet extreem-links, wat versta jij dan onder de term “extreem-links”?

Dat zei ik al in #13. De RAF was behoorlijk extreem. Je kan dan vraagtekens zetten bij het linkse gehalte van zo’n groep, maar die geef ik je desnoods cadeau. In elk geval vonden ze zichzelf behoorlijk links.

Extremisten plegen geweld, of vinden in elk geval ideologie belangrijker dan het lijden van mensen. Niets wijst erop dat ze bij Syriza zo denken.

#28 Mario

@25

Dat heet in Nederland: de PVV.

#29 Prediker

Syriza betekend letterlijk “coalitie van extreem links”

@22 Tja, ik zoek dat soort dingen dan op, hè…

Ριζοσπαστικός (rizospastikos) betekent letterlijk ‘radicaal’ of ‘drastisch’. In figuurlijke zin betekent het ‘ketters’.

Voorbeeldzinnetje van Wordreference:

We need a radical adjustment to our household budget.

Jij verdraait dat tot ‘extreem’ omdat dat beter past in je anti-linkse frame.

#30 Grûtte Pier

@26: ”naarmate de grootte van de EU toenam, nam de zeggenschap van de burger af”
Je bedoelt: Een EU is wel leuk, zolang WIJ (Nederlanders) maar bepalen wat er gebeurd? Dus een uitgebreidere EU met meer mensen met meer ‘democratische’ zeggenschap vinden we niet leuk?
WIJ BEPALEN!

Tsja, lastig hè, democratie. Vooral als meerderen iets anders willen dan JIJ…
Spoeling – dun…

Nee, dan maar weer terug naar EEG waar banken en andere financiele instellingen de dienst uit maken.
Waarom eigenlijk niet alles afbreken tot een ‘Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’ waar de Shell’s en cs de dienst uit maken?
Fuck onszelf burgers toch? Stronkel? Weg met de EU!…

En weg met die Euro natuurlijk! En ik begrijp de PVV debieltjes niet zo goed hoor, met hun Gulden fetish… Gulden is kut. Vroeger…
Vroeger was echt alles beter. En toen had iedere stad/regio zijn eigen munt. Fuck Den-Haag met z’n Guldens toch?

Amsterdamse Florijnen, Gelderse Duimpjes, Friesche Donders, dat is waar we naartoe moeten…

#31 gronk

@30: beter nog: iedereen mag z’n eigen bitcoins maken. Kan-ie zelf op de vrije markt onderhandelen hoeveel-ie daarvoor krijgt :’)

#32 JANC

Als ik de reacties hier lees dan leeft een beetje hoop op bij mij. Niet het Europese baby met het badwater weggooien. Niet perse de draai van de media vertrouwen in de weergave van een politieke partij in een (voor de meesten) vreemd land.

#33 Bismarck

@22: “Syriza … is een verbond van communistische partijen.”

Beetje raar dan dat juist de Communistische Partij Griekenland niet bij Syriza zit (maar bij Putin in de tas).

@30: Regenboogschoteltjes FTW!

#34 Micowoco

@29: Ook NRC gebruikt de term extreem-links. (en dat is inderdaad net zo lullig van ze als van de huistrollen alhier)

#35 Olav

@34: Ik heb eerder vanavond al een (beleefd) protest ingediend bij NRC.

Eens zien of ik reactie krijg.

#36 Grûtte Pier

@31:
Idd Gronk,

Waar fascisto Nederland zich druk maakt over: Weg met Brussel, weg met Den-Haag, weg met Stadhuis nr. 1, net zolang tot de grootste schreeuwerdt en brievenbuszeikert het voor het zeggen heeft in de straat – met bijbehorend locale munteenheid – gaan de weldenkende wereldburgers uit deze ‘global vilage’ verder kijken: Wat nà de $ en/of €?

Of Bitcoin het gaat worden…

#33 ”Regenboogschoteltjes”
:)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regenboogschoteltje

#37 Stronkel

Zeg Grutte Pier, die ridicule overdrijvingen van je, zijn die omdat je anders je anders je punt niet weet te maken? Je gaat gelijk full retard op een reactie waar je het niet mee eens bent. Op het daadwerkelijke punt waar ik kritiek op uit, ga je niet eens in. Overdrijven als gekkie Henkie om dat maar te maskeren? Armoedig idee van een ‘discussie’.

#38 Matthijs2

@35: het punt is vooral dat zo’n term gebruikt wordt zonder toe te lichten waarom men denkt dat zo radicaal is. Heronderhandelen over schulden waarvan iedereen toch al weet dat ze nooit meer volledig betaald kunnen worden, wel in de euro blijven, (deels) terugdraaien van austerity beleid waarvan zelfs het IMF zegt dat het niet werkt, etc. Ik zie niet wat hier nu zo radicaal aan is. Als je ziet wat een drama het is in Griekenland, dan vind ik het nog een heel gematigd wensenlijstje.

#39 Nonkel

Jahoor, zeer links en populistisch rechts hebben een coalitie. Nu maar hebben dat ze Draghi, Barosso, van Rompuy en Schultz een pak slaag geven.
Het zoud mooi zijn, dat in Griekenland de EU sneuvelt. Europa moet zich niet nogmaals laten gijzelen. Ook zoud het mooi zijn als de bakermat van de democratie de EU laat afdruipen. Zijn die Grieken toch een stuk historisch bewuster. Weer terug naar de democratie, weg van een Europees Hof dat eigen wetten maakt, weg van een commissie van ongekozen activistische ambtenaartjes, weg van een ECB die wetteloos is….

#40 Inkwith Barubador

De EU oplossing voor de neoliberale crisis was alleen maar meer neoliberalisme. Dat heeft in Griekenland overduidelijk gefaald, dus kom maar met nieuwe oplossingen. Eens kijken of Syriza haar doelen kan bereiken.

#41 Olav

@38:

@35: het punt is vooral dat zo’n term gebruikt wordt zonder toe te lichten waarom men denkt dat zo radicaal is.

Syriza noemt zichzelf radicaal, dus die kwalificatie lijkt me verder wel in orde.

Toch netjes: ik kreeg vanmorgen een mailtje terug van NRC dat ze het inderdaad aangepast hebben. De kop dan, in de URL staat nog steeds “extreemlinks”. Zal wel technische redenen hebben:

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/25/exitpolls-extreemlinkse-griekse-partij-syriza-tot-395-procent-van-de-stemmen/

#42 Matthijs2

@41: Dus in de url staat “extreemlinks” en in de kop “radikaal links”. Terwijl mij nog steeds niet duidelijk is waarom ze de partij zo noemen.

Het gaat er niet om wat een partij zichzelf noemt, het gaat er om wat voor betekenis een woord in het algemeen heeft. Welke indruk het wekt. De kranten gebruiken de term niet omdat ze zich netjes aan de griekse van Dale willen houden, maar om er een bepaalde betekenis aan te geven: pas op, daar komt die zeer gevaarlijke, extreem radikale partij die zich gaat verzetten tegen ons zo verstandige noordelijke beleid. Oid.

Als de reguliere journalisten niet doorhebben dat ze met het gebruik van bepaalde woorden ook invloed hebben op de beeldvorming die ontstaat, dan is dat weer een bevestiging van de dramatisch slechte toestand van de huidige ‘journalistiek’.

#43 Krekel

Syriza noemt zichzelf radicaal, dus die kwalificatie lijkt me verder wel in orde.

In orde in de zin dat het geen belediging impliceert als kranten deze kwalificatie gebruiken bedoel je dan?

Dat ben ik wel met je eens, Syriza noemt zichzelf inderdaad zo dus is het geen belediging, maar feitelijk gezien is het niet erg juist.

Staatssocialisten of anarchisten worden radicaal links genoemd omdat ze de bijl aan de wortel ( = radix) van het systeem willen leggen. Syriza wil een schuld heronderhandelen om in de Eurozone te blijven.

Dat is inderdaad niet erg radicaal. Eerder ‘foliaal’, of hooguit ‘ramiaal’.

(trouwens ook wel een teken van de verrechtsing van de internationale politiek misschien: dat een partij van gematigd linkse hervormers tegenwoordig al – inclusief door zichzelf – als ‘radicaal’ wordt gezien … )

#44 Olav

@42:

@41: Dus in de url staat “extreemlinks” en in de kop “radikaal links”. Terwijl mij nog steeds niet duidelijk is waarom ze de partij zo noemen.

http://nl.wiktionary.org/wiki/radicaal (voor wat het waard is) zegt:

1. iemand die de uiterste consequenties van een zienswijze aanvaardt
2. aanhanger van een politieke partij of beweging die zeer ingrijpende hervormingen beoogt

Dat lijkt me in het geval van Syriza wel te kloppen, ik zie dus geen probleem in het gebruik van deze term. Het woord heeft voor mij ook geen vervelende bijklank, ik zou mezelf desgevraagd ook wel als radicaal omschrijven.

Je zorgen over de toestand van de journalistiek en hun aandeel in de beeldvorming deel ik.

#45 Olav

@43:

Staatssocialisten of anarchisten worden radicaal links genoemd omdat ze de bijl aan de wortel ( = radix) van het systeem willen leggen. Syriza wil een schuld heronderhandelen om in de Eurozone te blijven.

Dat is inderdaad niet erg radicaal. Eerder ‘foliaal’, of hooguit ‘ramiaal’.

De bedoelingen van Syriza gaan wel verder dan dat. Ze willen de Griekse economie zelf op de schop nemen. Hoor o.a. wat de aanstaande minister van financiën daarover te zeggen heeft:

https://sargasso.nl/syriza-wint-griekse-parlementsverkiezingen/#comment-900781

We Are Going to Destroy the Greek Oligarchy System

Bij voorbaat applaus voor deze man!

#46 Vipsania Agrippina maior

Heeft Rutte eigenlijk wel netjes felicitaties gestuurd? (soms lees je dat nog wel eens na verkiezingen in de nieuwsberichten ;)

@45 als hem dat lukt is hij een held. Ik wacht rustig af.

#47 Bismarck

@44: In de 19e eeuw had je in het VK ook een Radicale partij, die zulke radicale doelstellingen had als algemeen (mannen)kiesrecht, vrijhandel en persvrijheid.

#48 Krekel

@45:

De bedoelingen van Syriza gaan wel verder dan dat. Ze willen de Griekse economie zelf op de schop nemen. Hoor o.a. wat de aanstaande minister van financiën daarover te zeggen heeft:

Wel een sympathiek verhaal inderdaad, maar 30 jaar geleden zou dit volgens mij gewoon sociaaldemocratisch i.p.v. radicaal genoemd worden.

#49 Matthijs2

@48:

Wel een sympathiek verhaal inderdaad, maar 30 jaar geleden zou dit volgens mij gewoon sociaaldemocratisch i.p.v. radicaal genoemd worden.

precies

#50 Olav

@48:

30 jaar geleden zou dit volgens mij gewoon sociaaldemocratisch i.p.v. radicaal genoemd worden.

30 jaar geleden waren sociaaldemocratische partijen misschien ook nog wel radicaler dan nu ;-)

Nogmaals, ik vind het beslist geen scheldwoord.

#51 Krekel

ik vind het beslist geen scheldwoord.

Ik ook niet.

(ik probeer syriza ook niet te beschermen tegen het etiket, ik probeer het etiket te beschermen tegen syriza … )

#52 Mario

“Ook in Nederland hebben de media hun steentje bijgedragen aan de negatieve beeldvorming over Syriza. Vrijwel zonder uitzondering en in elk geval zonder deugdelijke onderbouwing, heette de partij links, radicaal en extremistisch te zijn. Die etiketten werden zonder verdere samenhang en in nogal willekeurige volgorde gehanteerd en geplakt. Waarom eigenlijk?”

http://www.ftm.nl/column/eigen-volk-eerst/

#54 Olav

@53: TL;DR

Wat wilde je zeggen?

#55 su

De link gaat in op de futiliteit van radicale verandering binnen een politieke stelsel. Syriza kan op twee manieren tegenwerking krijgen. De zogenaamde zachte tegenwerking zal bestaan uit een warse EU elite die voet bij stuk zal houden en proberen Syriza water bij de wijn te laten doen. Op de lange duur zal dat leiden naar een ingekapselde partij leiden vergelijkbaar met zoiets als dPvdA of GroenLinks. De harde tegenwerking laat zich raden gezien de recente geschiedenis van Griekenland en zijn generaals. Maar dat had je ook bij de link kunnen lezen..

#56 gbh

Greek Left-Wing SYRIZA Forms a Coalition with the Pro-Kremlin Far Right

Het feestje hierboven kan nu echt beginnen.

http://www.interpretermag.com/greek-left-wing-syriza-forms-a-coalition-with-the-pro-kremlin-far-right/

#57 Thallman

@56
Doet me denken aan Nederland in de jaren 80, toen het land in een sluimerende extreem-linkse psychose verkeerde. Dat bleek ook grotendeels een KGB operatie te zijn geweest.

#58 gbh

@57: Yeah:

https://www.youtube.com/watch?v=5gnpCqsXE8g

Overigens ben ik ook links maar niet dat neo-nazi links, het is allemaal niet zwart/wit.

#59 Prediker

Doet me denken aan Nederland in de jaren 80, toen het land in een sluimerende extreem-linkse psychose verkeerde.

@57 Ah, toen het extreem-linkse CDA onder leiding van Ruud Lubbers tot tweemaal toe een regering vormde met de extreem-rechtse VVD onder leiding van Ed Nijpels en Joris Voorhoeve.

Ja joh, volstrekt vergelijkbare situaties…

#60 Sasha Berkman

“Waarom koppen kranten over de hele wereld dan dat radicaal links gewonnen heeft? Kennelijk zijn we zo bevangen door het neoliberale wereldbeeld dat iets wat op ouderwetse sociaal-democratie lijkt al voor extreem en radicaal doorgaat.”

http://www.volkskrant.nl/opinie/syriza-is-helemaal-geen-extreem-linkse-partij~a3837960/?akamaiType=FREE

#61 Mario

“Overigens ben ik ook links maar niet dat neo-nazi links, het is allemaal niet zwart/wit.”

En toen moest ik heel hard lachen.

#62 Matthijs2

@60: dat we nog mogen meemaken dat de volkskrant ruimte geeft aan een opinie kolom met verstandige strekking… ongelofelijk ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*