Syrië: 11% bevolking dood of gewond, 45% op de vlucht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Syrian Centre for Policy Research telt 470.000 doden, twee keer zoveel als de VN, toen die anderhalf jaar geleden stopte met tellen.

Reacties (26)

#1 Noortje

Ruim 1 op de 10 dood. En dan durven sommige reagerders hier nog te zeggen dag grote delen van het land veilig zijn… (Ofwel wat ben je toch een slechte ouder wanneer je je kinderen het land uit probeert te krijgen). De de kans dat je verzuipt op zee is kleiner dan dat je dood gaat wanneer je in Syrie blijft.

#2 Lutine

@1

Dat verdient natuurlijk wel enige relativering. Degenen die de zee oversteken doen dat vanuit Turkije, niet vanuit Syrie. Het doel is ook niet Griekenland, maar west Europa.

#3 Bolke

Ruim 1 op de 10 dood. En dan durven sommige reagerders hier nog te zeggen dag grote delen van het land veilig zijn…

470000 op 23 miljoen inwoners is niet ruim 1 op de 10.

#4 Dehnus

Gezien de stemming in Nederland en Rutte zelf is het net alsof ze juichen:”WOOHOO WE GAAN VOOR DE 20%!” :S.

#5 Noortje

@3/2 sorry, ik had moeten typen dood of gewond.

#6 Bolke

@5: Geeft niks, fouten maken is menselijk.

Maar goed, ik heb altijd mijn twijfels bij cijfers over conflicten, achteraf blijkt er vaak geen zak van te kloppen, meestal nog onbetrouwbaarder dan de peilingen van Maurice de Hond.

#7 Bismarck

@6: Eigenlijk eerder invalide dan onbetrouwbaar. In die zin dat gedurende oorlogen de aantallen doden systematisch worden onderschat (of om precies te zijn ondergerapporteerd, omdat er nu eenmaal niet altijd een dokter of ambtenaar van de burgerlijke stand beschikbaar is om de dood te registreren, laat staan een overkoepelende administratie waar deze registraties in terecht komen). Achteraf blijken er dan bijna altijd veel meer doden te zijn gevallen.

#8 Bolke

@7: Nou de laatste conflicten werden de slachtoffers juist schromelijk overschat.
Bosnie 100% overschat (200.000 doden geschat, rond de 95.000 in werkelijkheid)
Kosovo 400% overschat. (10.000+ geschat, in werkelijkheid rond de 2600)

Het enige wat ik zie dat ze altijd onderschatten is het aantal burgerdoden door westerse bommen, altijd 100% accuraat en zelden tot nooit burger doden (yeah right).

Dus ik heb geleerd om dergelijke ‘rapporten’ vanuit een denktank met een flinke korrel zout te nemen en me altijd af te vragen welk belang dient die denktank.

#9 Dehnus

@8: Jij zou ook eens niet je grote vriendje vrijpleiten. Hij gebruikt cluster ammunitie man… wat moet potige Putin nog meer doen om jou eens tegen de haren in te strijken?

Kennelijk kan hij met Kernbommen gooien en dan nog lul je het goed. Oh wacht, daar had je het een maand of 2 geleden ook over, dat moest hij met Turkije doen toch? Aldus Bolke.

#10 Bolke

@9: en jij gelooft alle leugens blijkbaar nog steeds, jij gelooft ook nog steeds dat Saddam WMD’s had he.

Zoals ik al vaker heb gezegd, ik heb uit eerste hand mogen vernemen hoe ook het westen keihard de eigen bevolking voorliegt, dus slaap lekker door.

#11 Grûtte Pier

Wat is d’r ineens mis met clustermunutie? Onze bondgenoot USA gebruikt deze constant. Zeer effectief tegen grote troepen ‘gematigde’ onthoofd-terroristen!
Om ze èèn voor èèn een kogel door de kop te schieten kost decennia tijd.

#12 Bismarck

@8: Dat zijn de laatste conflicten? Bolke toch, en dan ook nog precies twee conflicten cherrypicken uit Europa, inclusief de enige overschatting (Bosnië). Enigerlei linkjes voor je aantallen trouwens? De meest recente telling in Kosovo houdt het bijvoorbeeld op 13.500. En je weet toch ook wel dat, zeker buiten Europa, verreweg de meeste doden niet vallen door kogels of bommen, maar vanwege gebrek aan hygiëne, toegang tot medicijnen, voedsel en schoon drinkwater.

#13 Dehnus

@10: Ik geloof helemaal niet dat Saddam WMD’s had. Sterker nog ik ben het tegenovergestelde en was tegen die oorlog. Maar goed nieuw rechts is goed in mensen te framen en weg te zetten met standpunten die ze zelf 5 jaar gelden hadden!

Ik was tegen interventie en ook tegen interventie in Syrië! JA ook van Rusland met dat Putin Vriendje van je. Dat Nederland daar nu ook bommen gaat gooien gaat niks oplossen behalve nog meer mensen uit huis en haard te jagen. Waarna de Bolkes weer kunnen janken over vluchtelingen!

Dit had al veel eerder opgelost kunnen zijn als Rusland en CHina gewoon meegeholpen hadden om van Assad af te komen. Maar daarentegen gooit elke mogenheid er nu bommen. En ja dat is treurig.

Maar goed, er kan vast ook wel een Atoombom op he? Net als in Turkije! Aldus Bolke. Mens zet dat Aluhoedje van de RT eens af.

#14 Dehnus

@11: Dat de VS dat gebruikt is ook verschrikkelijk en ja ik demonstreerde ook vaak tegen het feit dat de VS weigert Mijnen in de ban te doen. Feit is wel dat 90% van de mijnen russiche troep is dat goedkoop in afrika gedumpt is.

En met clustermunitie gaat de helft soms niet eens af! Dat blijft dan liggen toch kleine M’Membe of Fatima het vind en er een hand mee verliest. Maar dat is niet erg natuurlijk, collatoral damage mag bij woekerwinsten :(.

#15 Grûtte Pier

@12: “vanwege gebrek aan hygiëne, toegang tot medicijnen, voedsel en schoon drinkwater”

Zo heeft het ‘gematigde’ westen een half miljoen! Irakese babies vermoord met de sancties tussen Golfoorlog 1 en 2.

Wat voor fucking fascist ben je om eerst infrastructuur zoals waterzuiveringsinstallaties kapot te bombarderen om vervolgens te voorkomen dat dit gerepareerd wordt. Om zieke kinderen van medicijnen te onthouden…

#16 Micowoco
#17 Hal Incandenza

@15
Zoals Madeleine Albright destijds zei: “on balance we think it’s worth it”. En dan deze week de chutzpah om voor andere mensen (vrouwen die niet op Clinton stemmen) een speciaal plekje in de hel te wensen. Ik weet wel wie er echt zo’n plekje heeft.

#18 Co Stuifbergen

@13: Rusland draagt schuld aan het conflict (van China weet ik het niet).

Maar met die constatering hebben wij geen oplossing.

Ik weet niet hoe Rusland overtuigd kan worden om niet meer te bombarderen, waarschijnlijk wil Rusland vooral zijn militaire faciliteiten in Syrië behouden (gebruik van havens door militaire schepen e.d.).

En als we geen oorlog in Syrië willen, zullen we (denk ik) moeten accepteren dat de IS blijft bestaan.
Er gaan geruchten dat ex-militairen uit Irak de IS besturen, dus die begrijpen wanneer een akkoord gunstig voor ze is.

#19 Grûtte Pier

Waaat – Is ISIS nu ook al de schuld van Putin?
Wat een boef hé, eerst mh17 uit de lucht schieten, nu dit weer. Schande!

#20 Arjan

“Migranten”.

#21 Inkwith Barubador

Allemaal gelukszoekers.

#22 Dehnus

@21: Iedereen is een gelukzoeker, ik vind dat echt zo’n dom gebruik van dat woord.

#23 Lutine

@22

Ik ben geen gelukzoeker. Ik ben al blij als ik het ongeluk kan vermijden.

#24 Dehnus

@23: Dus zoek je geluk, want je mijdt ongeluk.

#25 6822

@24: Nee, Lutines ideeën hangen nogal af van het laatst gelezen boek. In dit geval gok ik op Schopenhauer.

#26 Lutine

@24

Voor hen die geluk najagen (zoeken) zal het geluk hen altijd een stap voor zijn. Mochten er uit Syrie daadwerkelijk gelukzoekers hier heen komen, dan komen zij bedrogen uit.

De Syriers die hier komen om te schuilen voor geweld vallen hier buiten. Mogelijk vinden zij hier geluk omdat zij niet zoeken. Geluk is namelijk een toestand in je zelf. Je kunt het alleen maar zijn.

Helaas beginnen veel mensen hun zoektocht naar geluk met “ik wou…”. Het is het willen zelf wat geluk verhindert;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*