Studie toont aan: planten en dieren op de vlucht voor klimaatverandering

Reacties (6)

#1 PB

Zie je klimaatverandering is geen enkel probleem…

#2 Frank

De titel (op de vlucht voor klimaatverandering) is een klassieke frame, die de lading niet dekt. De arealen van soorten zijn altijd onderhevig aan verandering ten gevolge van klimaatverandering.

Het is pas erg als de veranderingen te snel gaan of als soorten hun verspreidingsgrenzen niet meer kunnen verleggen. Daar zijn we nog niet (want nog geen massale sterfte van koelere soorten), maar we zijn er wel hard naar op weg.

#3 PB

Maar dan nog… we kunnen olieboringen doen op de Noordpool en we hebben een prachtig landbouwgebied op Groenland, net als in de middeleeuwen. En wie zal die ijsberen missen?

#4 AntonB

ja natuurlijk, alsof dieren die 0.5 graden verschil in 100 jaar in de natuurlijke verloop tussen de seizoenen en de jaren uberhaupt kunnen detecteren. De HGW aanhangers worden met de dag fantasierijker.

#5 Frank

Wat me stoort aan de persaandacht voor de rol van klimaat in de veranderende arealen van soorten (die er zijn en op termijn tot problemen zullen leiden), is dat er momenteel een globale biodiversiteitscrisis is. Eentje veroorzaakt door degradatie en uiteindelijk verwoesting van natuurlijk habitat door de immer uitdijende menselijke populaties. Regenwouden gaan overal in enorm tempo voor de bijl. Bijzondere meren en moerassen met hun unieke levensvormen, idem dito. Te verwachten verlies aan biodiversiteit door klimaatverandering valt in het niet bij de al gerealiseerde verwoesting door ons allen.

Er is slechts een klimaatverandering waarvan te verwachten is dat die komende decennia zeer zware schade zal berokkenen aan natuurlijke ecosystemen: de bleaching events (massale bleking door ongewoon hoge temperaturen) die mogelijk hele koraalrifsystemen om zeep kan helpen. Maar verder zou hier veel meer aandacht voor de dagelijkse verwoesting van biodiversiteit moeten zijn.

#6 Harry

@PB
Geen weldenkend mens. Het zijn gewoon gevaarlijke, agressieve dieren en aangezien we de vacht niet meer mogen gebruiken, hebben we er niets aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*