SP de grootste partij in een van de peilingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (60)

#1 Leon Goyenechea M.

SP zeven zetels omhoog, maar significanter: PVV – 7 zetels omlaag.

Prachtig om te zien hoe Wilders compleet schaakmat is gezet door ouwe vos Trixie. De beeldgeregisseerde moskeebezoeken lieten Geert geen andere keuze dan het stellen van 3 summiere Kamervragen (NB: geen tweet). Wilders zit klem: Niet reageren kan niet, maar hij zag de bui ook wel hangen.

En passant had de gehele stampei over de stampei ook nog het aardige bijeffect dat er niet werd gesproken over de gewelddadige onderdrukking van de Arabische lente in Oman.

Beatrix is verreweg de beste politicus van ons land. Ik hoop dat ze nog lang aanblijft.

#1.1 L.Brusselman - Reactie op #1

Alsof Wilders dat wat uitmaakt,hij misbruikt de onderdukking in islamitische landen alleen als hem dat evt.zetelwinst kan opleveren.
Of als zijn opdrachtgevers in Israel dat verlangen.

#1.2 salvatore - Reactie op #1.1

Had hem ook niet “gehoord” /tweet gezien; Omtrent een klein groepje extreem fundamentalistische rabbijnen; En hen ziekelijke homo obsessie..
Hij vergeet alleen effe; dat een grote groep kiezers;

– uitsluitend bestaat,uit ontevredenheid met de oude politiek (allatoya greet de grote nu voorman van is)
– Gericht pvv stemde om niets anders dan onvrede met de ZORG,en bejaardenzorg.( pvv ook verkracht)
– Veiligheid en criminaliteit. (pvv zelf uit en voor bestaat)
– hypotheek afruk rente; impasse,ook niet zijn achterban bediend.

-Zijn kiezers al helemaal niet met ” het buitenland” bezig zijn;daar de lakens uit te willen delen; de dienst uit te maken; en hen aan laten passen aan ons holland.over de landsgrenzen heen regeren;de DEBIEL! Wie denkt deze god dat hij is;een trap onder zijn reet de grens over schoppen! daar heeft hj RECHT op;en verdiend deze kwal.

– Het koningshuis voor veel van zijn achterban ook heilig is.
– het fictieve gecreëerde ” vijandsbeeld” /zondebok zijn magie verliest;
want men weet en ziet;we echt wel andere problemen hebben. dan bezig te blijven met non issues en valse haat.

Complimenten, suckers van de pvv; zo je eigen glazen ingooien,met allen,medewerking en media verheerlijking;en dan nog zo falen;dat is knap.

Dus, gaarne PVV , achter CDA aansluiten,en dan deze fasjo club volgen…naar het enige bordje,nog aan julie besteedt;EXIT; geen draaideur ditmaal.

Toch hebben we geen alternatief; sp, inzake koningshuis,en verhoging aow leeftijd;in de jaren 50 leeft; en mensen zelf; willen langer werken.

PVDA; erstmal ook eens MOET bezinnen; en een programma en visie,ontwikkelen.te lang is die suck partij janken met de pet op.
Groen links; een achterlijke vvd schaduw partij is;doorgeslagen individualisme en liberalisme;
Waar, samenwerking, en cohesie, de enige weg is; wel in vrijheid….
Partij van de dieren,een extreme 1 issue partij.
partij van de ouderen nauwelijks vertegenwoordigd wordt (ga ik maar op stemmen…in onze hollandse lente, ha ha)
D66…….heeft van alles wat….en kan,bij elke coalitie…

sp in combi met vvd…zou niet eens zo verkeerd zijn bij elkaar de scherpe kantjes afhalen;gooi ze in de wasmachine….en wie weet komt daar dan een mooie middenpartij uit?

1,5 jaar geen regering ;dan bloeit de economie weer op;en hebben de partijen; de noodzakelijke tijd; zich eens te bezinnen,herpakken,en ons te laten weten welke…soort samenleving we met zijn allen willen
dan kunnen wij pas stemmen.

CDA heeft geen kern;daarom lullen ze overal om heen en ze kijken nu alleen maar wat er nog aan kiezers te redden valt,en hoe; Daar heb je dus NIETS aan. Nooit meer cda; is mijn diepste wens,voor n.l.
Om te beginnen …

#2 Sjiek

Zien we straks Geert Wilders in piraten-outfit?

#3 PB (ex-BP)

Wat waren ook al weer de verschillen tussen de PVV en de SP? Behalve de islam?

#3.1 Harm - Reactie op #3

Voordat ze deze regering gedoogden of daarna.

#3.2 L.Brusselman - Reactie op #3

De Sp is sociaal,predikt geen haat en de fractie wordt bemand(vrouwd)door kundige mensen?
Zijn wellicht minder opportunistisch(moet nog blijken)

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.3 Grolschje - Reactie op #3.2

Ooit wel eens Sp-ers over Oost-Europeanen gehoord?

#3.4 Harm - Reactie op #3.3

Nee, vertel eens……

#3.5 McLovin - Reactie op #3.2

SP-ers leveren hun toelage in aan de partijkas en krijgen daaruit een inkomen, een PVV-er huurt zichzelf in en teert op twee overheidsbanen en grossiert een dubbel inkomen…bijvoorbeeld.

#3.6 Harm - Reactie op #3

Voordat ze deze regering gedoogden, of daarna

#3.7 Bismarck - Reactie op #3.6

De PVV had inderdaad wel veel standpunten uit het SP-verkiezingsprogramma gekopieerd (het viel me al op dat de PVV veel later met haar programma kwam dan de andere partijen). Daar staat tegenover dat in het gedoog-akkoord, precies die punten ook allemaal weer overboord gingen.

#4 Krekel

To the bandwagon!

Ik ga ook SP stemmen als er dit jaar verkiezingen gehouden worden.
#voorheteerststemmeninduizendjaar

#4.1 L.Brusselman - Reactie op #4

Daar ben je denk ik niet de enige in.

#4.2 Olav - Reactie op #4.1

Ik kan het zelf echt niet over mijn hart verkrijgen om SP stemmen, maar ik wens ze wel veel succes.

Om echt wat te veranderen in het land is alleen een grote SP niet voldoende, daar zijn altijd nog andere partijen bij nodig. Dus daar kan je ook op stemmen.

#4.3 L.Brusselman - Reactie op #4.2

Bedoelde eigenlijk te zeggen dat er behoorlijk wat stemmen bij zullen zijn van mensen die al jaren niet meer gestemd hebben,datzelfde gold overigens ook voor de PVV in het begin.Ik hoop dat de vergelijking daar verder ophoudt.

#4.4 Krekel - Reactie op #4.2

De grootste partij geeft door de bank genomen toch wel een beetje de koers aan die het land zal varen. Ik kan dus wel op D66 of GroenLinks stemmen, maar die zullen de grootste niet worden, en dus zal de VVD eerste stuurman van het beleid blijven.

Liever stem ik een keertje SP, al was het maar uit nostalgie (de eerste keer dat ik mocht stemmen stemde ik ook al SP). En ik ga zo veel mogelijk mensen ertoe aanzetten om hetzelfde te doen.

#5 Sjiek

En dus rest de PVV maar een ding en dat is bij de komende onderhandelingen over de extra bezuinigingen de stekker trekken.

#5.1 Harm - Reactie op #5

Hoe eerder hoe beter, want ze raken steeds meer aanhang kwijt, van PVV-stemmers die zich bedrogen voelen.

#5.2 frank - Reactie op #5.1

Bedenk wel dat het aanstaande korten op de pensioen koren op de molen van de PVV is. Het zou me niets verbazen als de beweging een zevenkoppige draak blijkt te zijn …

#5.3 Sjiek - Reactie op #5.1

Bedrogen: idd wat heeft Wilders zijn kiezers geleverd? Een paar harde grappen en wat schoppen tegen de gevestigde orde. Spielerei zolang het economisch goed ging. Nu het echter menens wordt steken ze massaal over naar de SP.

#6 alt. johan

Tja, de kiezer heeft altijd gelijk. De SP doet het wat dat betreft uitstekend.

Wij (PVV) zijn in ieder geval blij en dankbaar voor de steun die we al die jaren hebben gehad (en die we voor een aanzienlijk deel nog steeds hebben). Hopelijk kunnen we nog wat vertrouwen terugwinnen, er is in ieder geval potentieel ontstaan.

#7 Reinaert

Tijd voor een twitter van Wilders. Iets over Noord-Korea aan de Maas of zo?

#8 INje

Het is een hype. Niemand wilt de SP daadwerkelijk aan de macht. Mensen vinden het gewoon lekker om tegen te zijn, maar zodra je werkelijk in het stemhokje staat slaat de ratio genadeloos toe.

Wel slecht voor Europa deze hype. En voor al die Oost-Europeanen…

#8.1 Spam - Reactie op #8

Tussen verkiezingen piekt de SP inderdaad wel vaker. Bij verkiezingen wordt toch vaak weer PvdA gestemd, omdat dat de enige manier lijkt om CDA of VVD de grootste te laten worden.
Het verschil zou nu alleen wel eens zo groot kunnen worden, dat al die ‘strategische’ stemmers (zo noemt de NOS ze) gewoon besluiten om eens lekker SP te stemmen. Als 1 op de 6 Nederlanders LPF of PVV kan stemmen, waarom dan niet op de SP?

#8.2 frank - Reactie op #8

Maar Inje, als de SP geen rare stijlwendingen maakt dan kan een grote winst weliswaar een meer kritische houding tegenover Europa en misschien ook Oost-Europeanen betekenen, maar mag je ook verwachten dat ze dat op een normale, respectvolle manier zullen doen, in tegenstelling tot enkele andere partijen en sujetten.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #8
 • Vorige reactie op #8
#8.3 L.Brusselman - Reactie op #8

” slaat de ratio genadeloos toe”
Jammer dat daar niets meer van te merken is als de uitslagen bekend zijn.

#9 Spam

Historische peiling Maurice de Hond
“Als er in 1989 verkiezingen zouden zijn dan zou het CDA de grootste partij worden”


bron: speld.nl

#10 Schuur

Het verbaast me zo onderhand dat Maurice de Hond nog geen samenwerking is aangegaan met John de Mol. Wekelijks per SMS je stem uitbrengen op je favoriete partij, gekoppeld aan een avondvullende show op de vrijdagavond bij RTL of SBS. Daar moet goud geld mee te verdienen zijn…

#10.1 Bismarck - Reactie op #10

En de partijleiders elke week laten opdraven om een act uit te voeren om de gunst van de sms-ers binnen te halen zeker? Het roept vaag herinnereingen op (NSFW).

#10.2 Schuur - Reactie op #10.1

Yep! Satisfaction guaranteed. Roemer in een roze tutu. Cohen doet een conference. Wilders een goochelact. Rutte als mimespeler. Kijkcijferkanon. Nu al een klassieker! En de rechten aan het buitenland verkopen uiteraard.

#11 Kroshka

En waar kwamen ze vandaan? De tomaat kwam van rechts…

#12 Vandyke

Dat er toch nog zeveel mensen op die tokkies stemmen.

Dat een derde van de hoge inkomens op de VVD stemt is ook verontrustend. Dat je met een hoog inkomen bij de VVD het meeste financiële voordeel hebt is geen verrassing, maar is dat de enige overweging om op een partij te stemmen? Gaat het alleen maar om geld? Telt milieu niet meer, solidariteit?

#12.1 cor mol - Reactie op #12

Es ist nicht das Bewußtsein der Menschen, das ihr Sein, sondern umgekehrt ihr gesellschaftliches Sein, das ihr Bewußtsein bestimmt. (Karl Marx: Zur Kritik der Politischen Ökonomie, Vorwort, 1859, MEW 13, S. 7-11.)

#13 Vandyke

Op de vraag of je het standpunt van de SP inzake de euro deelt, antwoord maar 38% van de PVV’ers ja.

#14 PB (ex-BP)

Wanneer gaat de SP haar naam veranderen? Jan Marijnissen schaamt zich een beetje voor dat “Socialistische” in de partijnaam.

#15 AntonB

De PVV en de SP zijn populistische communicerende vaten voor lager opgeleiden, zij delen kiezers en standpunten. Ruim de helft van de huidige PVV kiezers bestaat uit ex SP en ex PvdA kiezers die nu deels weer terugstromen. Mensen die o.a. het buitenland beleid en Europa boven de pet gaan zien geen verschil en gaan gewoon voor diegene met het mooiste praatje van de dag. Nu is dat toevallig even anti Europa, maar morgen kan dat weer wat anders zijn.

Roemer heeft momenteel een veel geliktere PR campagne dan de twitterende Wilders en de stamelende Cohen, bovendien is het veel makkelijker om populistisch te zijn in de oppositie, dan wanneer je te maken hebt met de economische werkelijkheid van de crisis en een gedoog akkoord. Hij heeft bovendien lang in de luwte kunnen opereren, terwijl de PVV en de PvdA elkaar voor rotte vis uitmaakten kon hij de sympathieke grappenmaker blijven uithangen en zo PVV en de PvdA leeg eten.

Het probleem komt als ze aan de bak moeten. Ten eerste wordt het moeilijk een meerderheid te vormen met een beetje realistisch compromis. Ten 2e moeten ze hun belofte waarmaken en binnen de Europese begrotingseisen blijven, iets wat in de praktijk onmogelijk zal blijken te zijn.

#15.1 Harm - Reactie op #15

Er stond net een onderzoek in de Volkskrant (alweer verdwenen) waaruit bleek dat wat je schrijft slechts zeer ten dele waar is.

Als het overigens zo is dat een deel van de PVV-kiezers inziet dat de fascistisch anti-moslim benadering van de PVV ingeruild moet worden voor een politiek waarbij de neoconservatieve koers van Europa gecorrigeerd wordt, dan lijkt me daar niets op tegen.

Arbeiders aller landen verenigd U.

#15.2 Sikbock - Reactie op #15.1

Haha! jij bent geen arbeider Harrempie. Ik denk dat als jij een week in je 55- jarige bestaan voor een baas hebt gewerkt, dat al ruim is ingeschat.

Winst maken vind je vies, dus zeer waarschijnlijk ben jij het type dat zich liever LAAT onderhouden en graag de BAAS wil spelen over de arbeider. Een andere soort dus met vooral veel makkelijke praatjes.

#15.3 Harm - Reactie op #15.2

Denk je nou echt dat ik een onbetekenend klein fascistisch snotneusje zoals jij aan de neus ga hangen wat ik mijn leven allemaal gedaan heb, alleen maar omdat je niets beters te doen hebt en anders kunt dan een beetje schelden?

Ga terug in de zandbak spelen kleuter.

#15.4 Sikbock - Reactie op #15.3

Je hebt hier al breed uitgemeten wat je “allemaal” gedaan hebt harrempie.. Je wilt blijkbaar een goede indruk maken.

Mijn conclusie is dat je vooral aktivistje gespeeld hebt en lekker op de zak van een ander hebt geteerd. Kortom: je bent je hele leven al een verwend ventje met makkelijke praatjes. Wees verder maar zuinig op je egootje. Voordat je het weet zitter er kreukels in.

#15.5 Harm - Reactie op #15.3

Als ik dat zo breed heb uitgemeten, noem dan eens iets?
Eén dingetje maar….

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #15.3
 • Vorige reactie op #15.3
#15.6 Sikbock - Reactie op #15.3

ik ga geen tijd en moeite in jou steken harrempie.. iedereen die kan lezen en een goed geheugen heeft weet waar ik het over heb

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #15.3
 • Vorige reactie op #15.3
#15.7 Harm - Reactie op #15.3

Wat jammer nou toch dat je eigen geheugen je in de steek laat,
waar 1 woord voldoende zou zijn….

#16 AntonB

Vanaf de verkiezingen heeft de PvdA 14% ingeleverd en de PVV 4% de Sp heeft 17% gewonnen. Tijdens de verkiezingen waren die getallen min of meer omgedraaid. De VVD heeft alleen maar stemmen gewonnen, dus daar komen ze niet in grote getalen vandaan. Minus een aantal mensen wat de vorige keer niet gestemd heeft bestaat de PVV dus grotendeels uit PvdA, SP en CDA stemmers, wat ook iedere keer keurig volgt uit de peilingen. Van populistisch rechts, naar populistisch links is lood om oud ijzer SP=PVV met een rood sausje, de ene blaft wat harder dan de ander maar er komt weinig zinnigs uit.

Misschien moeten ze maar met elkaar gaan regeren, Italiaanse fascisten en Duitse nationalistische socialisten konden vroeger ook prima met elkaar opschieten.

#16.1 Harm - Reactie op #16

Wil je nu de SP vergelijken met de duitse nationaal-socialisten uit de jaren ’30? Ietsje teveel Bosma gelezen veronderstel ik?

#16.2 INje - Reactie op #16.1

Ik heb jou met mindere vergelijkingen hardere conclusies zien trekken. En wees eerlijk, van hetzelfde pak een laken.

#16.3 Harm - Reactie op #16.2

Je reageert op mij, dus ik moet me wel aangesproken voelen.
Vertel eens, wat heb je op je hart.

#16.4 INje - Reactie op #16.3

Je moet niets natuurlijk. Maar het is wel logisch dat je je aangesproken voelt.

#16.5 INje - Reactie op #16.3

Het is geen vergelijking die je geeft @46, maar het toont al wel aan dat je zeer stevige conclusies trekt (een onbetekenend klein fascistisch snotneusje) op zeer weinig aanleiding.

Maar ieder z’n ding hoor. Vrijheid op de ander verrot te schelden enzo..

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.6 Harm - Reactie op #16.3

Je hebt een probleempje met de logica INje: als je op mij reageert, dan moet ik mij wel aangesproken voelen, aangezien je dat feitelijk doet.

Jij hebt mij met mindere vergelijkingen hardere conclusies zien trekken, schrijf je. Blijkbaar refereer aan het verleden. Jouw voorbeeld haal je echter uit de toen (43) nog onbekende toekomst (46).

Maar ik wil niet op alle slakken zout leggen, want ik heb het inderdaad ook in het verleden al met Sickbock aan de stok gehad. Dat was met name toen hij de politiek van de PVV probeerde te verdedigen als zijnde gezond nationalistisch socialistisch, in tegenstelling tot het perverse Duitse nationaal-socialisme. Hij is er alleen nooit in geslaagd om het verschil duidelijk te maken.

Dat neemt hij mij nog steeds kwalijk en dus begint hij te pas en te onpas te schelden (45). Af en toe verwaardig ik mij dan om eens lekker terug te schelden (46), want ik wil me tenslotte niet beter voordoen dan ik ben.

En wat het onderwerp zelf betreft: het verhaal van AntonB is -zoals Micowoco hieronder terecht kort en bondig stelt- gezwets en de vergelijking van de SP met Duitse nationalistische socialisten kan eigenlijk alleen van Bosma-adepten komen: je weet wel,- mensen die proberen de geschiedenis te vervalsen om Hitler een socialist te kunnen noemen.

Het is waar dat de neo-fascisten een hoop goochelen met de begrippen nationaal en socialistisch om zo verwarring te stichten, maar zo moeilijk is het uiteindelijk toch niet?

Of ben jij een van degenen die zich een rad voor de ogen laat draaien?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.7 INje - Reactie op #16.3

Het eerste deel is inderdaad niet zo interessant. Dat gaat namelijk geheid uitdraaien op een woordenspel met wat retorisch gedraai.

Maar terugkomend op het SP versus PVV stuk: voor mij horen ze tot dezelfde groep. De PVV is alleen in een verder gevorderd stadium op de sociaal-nationalistische ladder dan de SP. Bij de PVV is er sprake van haat, bij de SP is het voornamelijk afgunst, alhoewel ze ook verschrikkelijk hard kunnen zijn.

Beiden hebben dezelfde economische agenda. Alleen de PVV is tegen Islam/Moslims in binnen -en buitenland, terwijl de SP tegen Oost-Europeanen is en intern tegen een “klasse”. Beiden hebben een zondebok, beide zijn anti-kosmopolitisch, beiden zijn socialistisch en beiden zijn nationalistisch. De PVV is eigenlijk de nieuwe SP. Het onderscheid tussen extreem rechts en extreem links is te verwaarlozen, het komt namelijk op hetzelfde neer.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.8 su - Reactie op #16.3

beiden zijn socialistisch

Grapje zeker? Vooralsnog is de PVV vooral een proxypartij voor VVD beleid.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.9 jos - Reactie op #16.3

“Het onderscheid tussen extreem rechts en extreem links is te verwaarlozen, het komt namelijk op hetzelfde neer.”

Ik kan met je meegaan dat de PVV en de SP beiden gestoeld zijn op rancune jegens elite, buitenwereld, enz. maar dat laatste is echt gelul.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.10 Harm - Reactie op #16.3

Om een lang verhaal kort te maken: ja, jij bent dus een van degenen die zich een rad voor de ogen laat draaien.

#16.11 PB (ex-BP) - Reactie op #16

De Socialisten van de SP zijn inderdaad nogal Nationalistisch. Maar om ze nou gelijk te stellen met de NSDAP gaat wel erg ver.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #16
 • Vorige reactie op #16
#16.12 Micowoco - Reactie op #16.11

Het is bovendien gezwets.

#16.13 pedro - Reactie op #16

Nationaal-socialisten is iets anders dan nationalistische socialisten. De eersten hadden met socialisme niets te maken, sloten socialisten op in concentratiekampen en vielen de unie van socialistische sovjet republieken aan. Het probleem lag aan hun nationalistische kant, die duidelijk de overhand had. Als je dus toch ergens voor wil waarschuwen, waarschuw dan voor het nationalisme.

#17 Harm

Nationalistische socialisten bestaan niet, aangezien het uitgangspunt van socialisten nu juist is, dat de arbeiders van alle landen zich dienen te verenigen (om te voorkomen dat ze tegen elkaar uitgespeeld worden).

Nationalistische socialisten = nationaal-socialisten: het zijn nationalisten die beweren dat ze voor het eigen volk op willen komen. Daarmee wil ik niet beweren dat ze dus allemaal de vooropgezette bedoeling hebben om daarmee ook alle methodes van de nazi’s te adopteren

#18 Harm

Een week later:

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/29/nog-nooit-stond-de-sp-op-zo-veel-zetels-in-de-peilingen/

“Volgens De Hond is dit de eerste keer dat er binnen zo’n korte tijd zo’n aanzienlijke verschuiving in het politieke landschap plaatsvindt zonder duidelijke aanleiding. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*