Sociale Zekerheid is niet voor zzp-ers bedoeld, aldus de vakbond

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Even dacht ik dat ik van doen had met De Speld terwijl het toch echt de NOS site is. Vooral de uitspraak van de FNV voorzitter Ton Heerts leek wel een parodie op een misplaatste grap: “We hebben er 100 jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen. Dat gooien we niet zomaar te grabbel”.

En dat over een plan dat alle werknemers, ook ZZP-ers weer toegang tot een betaalbare basale sociale voorziening bij ziekte en arbeidsongeschiktheid biedt. Neen, dat “voorrecht” van (betaalbare) sociale zekerheid is natuurlijk alleen voorbehouden aan mensen met een vast werkverband en eigenlijk alleen maar vakbondsleden.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Bismarck

Ik kon er ook niet bij. Dat Rutte tegen was (onder het mom van ZZP-ende postbodes kiezen vrijwillig voor een onzeker bestaan), dat begrijp ik, maar de FNV, dat valt vies tegen.

#2 Micowoco

*kots*

#3 DrBanner

Als en de vvd, en de vakbond tegen zijn, dan moet het wel een goed plan zijn.

#4 Gilgamesh

Het hele onderliggende probleem is dat momenteel het stelsel van sociale zekerheid dat in 100 jaar opgebouwd is keihard omzeilt wordt door allerlei ZZP-schijnconstructies. Dàt moet aangepakt worden. ZZP’ers toegang geven tot de sociale voorzieningen is de manier voor werkgevers om dit in cement te gieten, waarbij de kosten verlegd worden van werkgever naar de werknemer en de staat. Werknemers moeten gewoon weer gelijkwaardig en consequent als werknemers worden behandeld, met alle sociale voorzieningen, belastingen en premies in wat voor vorm dan ook erbij.

#5 su

#0 De standpunt wordt hier weer lekker uit zijn verband gerukt, want als je even doorklikt staat er dit:

Vakcentrale FNV reageert afwijzend op het plan van de werkgevers voor een nieuw sociaal stelsel. Volgens de FNV willen de werkgevers de kosten van de hervorming afwentelen op de werknemers in loondienst.

FNV-voorzitter Ton Heerts: “We hebben er 100 jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen. Dat gooien we niet zomaar te grabbel.”

Prima dat zzp’ers in het stelsel worden opgenomen. Maar niet op kosten van de slinkende groep werknemers in vaste dienst. Want de werkgevers willen echt niet dat de kosten van hun maffers toenemen.

http://www.radio1.nl/item/227574-

(Vanaf 2:30)

#6 Gilgamesh

@1 Ton Heerts zegt juist: “Zelfstandigen die daarvoor kiezen zijn ondernemers, en die kunnen zelf een verzekering en pensioen regelen. Maar mensen die er niet voor kiezen, die moeten zekerheid krijgen en als werknemer behandeld worden.”

En daarin heeft hij gelijk.. ZZP-ende postbodes kiezen daar namelijk helemaal niet voor en moeten dus als werknemers behandeld worden.

Als een consultant of accountant die 2 ton per jaar toucheert ook nog eens toegang krijgt tot de sociale voorzieningen zou dat belachelijk zijn. Die postbodes moeten echter gewoon verplicht in loondienst genomen worden, waarbij de strafsom aan de werkgeverskant ligt, niet bij de werknemer zoals nu het geval is bij schijnconstructies.

Òf alle arbeid moet veel flexibeler worden waarbij geen onderscheid meer is tussen loondienst en ZZP.

#7 frankw

Kijk, en het duurt tot reactie @5 dat blijkt hoe snel wij ons laten leiden (ik in eerste instantie ook) door de headlines en nieuwberichtjes van de NOS, toch geen echt reactionair rechtse media.

Overigens neem ik het Heerts c.s. wel heel erg kwalijk dat ze met hun vakbond erbij staan en ernaar kijken hoe alles waar ze voor zouden moeten staan wordt afgebroken. In plaats van op de barricaden zijn ze al jarenlang bezig met infighting. En dat doet me alsnog kotsen. Als de FNV voor de rechten van alle werkende had gestaan en daarvoor in de afgelopen jaren actie had gevoerd dan was dit soort berichtgeving niet eens mogelijk geweest.

Oh ja en Rutte, die het heeft over kiezen voor ZZP-schap gaat op voor “Leugenaar van het jaar award”

#8 lurker

Gemengde gevoelens hierover.

Aan de ene kant snap ik de FNV wel: dat plan klinkt sympathiek, maar werkgeversvereniging AWVN wil tegelijkertijd ook stevig snijden in de rechten van werknemers in loondienst. Gewoon weer een nieuwe manier om minder te betalen voor arbeid.

Aan de andere kant hebben gedwongen ZZP’ers niets aan zo’n principieel standpunt. Natuurlijk zou het beter zijn als mensen weer in loondienst werden genomen, dat vind ik ook, maar ik vrees dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt de komende jaren gewoon doorgaat.

In de praktijk hebben mensen er misschien meer aan als vakbonden dit plan omarmen. Werkgevers proberen via de achterdeur onze sociale zekerheid uit te hollen, laat de FNV dan maar via de achterdeur strijden voor (veel) meer rechten voor ZZP’ers. Mogelijk met een uitzonderingsclausule voor zelfstandigen met aantoonbaar méér dan 3 opdrachtgevers, zodat freelancende journalisten en vormgevers blijven profiteren van hun belastingvoordeel.

#9 bolke

Sociale Zekerheid is niet voor zzp-ers bedoeld, aldus de vakbond

Regeringsbeleid gaat de FNV geen ruk aan, daarvoor is het een te marginaal clubje

#10 pedro

Als ze dezelfde rechten en plichten krijgen en dat voor werkgevers ook geldt, is er niks mis mee. Maar dan zijn ze allemaal weer gewoon in dienst natuurlijk… zzp is leuk als je het je kan veroorloven. De rest moet gewoon in loondienst.

#11 Jim Bob

Het is gewoon een volgende stap in de uitholling van werknemersrechten. ZZP-ers zouden dan uit dezelfde ruif eten als werknemers, maar voor hen is niets betaald door de werkgever. Terecht dat de bond daar tegen is.

Het is een plan dat zowel voor werknemers als ZZP-ers slecht is. Het past wel precies in de neoliberale denktrant van de laatste jaren. Nog even en het gaat net als in Amerika: kutbaantjes voor een habbekrats en 1 kik en je vliegt eruit. Flexibiliteit noemen ze dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*