So much for VVD-PvdA-CDA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

So much for VVD-PvdA-CDA

Paars+ dan maar?

0

Reacties (7)

#1 Teun

Cohen’s wil is nog geen wet. Zelfs niet als de PvdA per se mee ‘moet’ doen.

#2 Jonas

Paars plus lijkt me voor de VVD moeilijk verteerbaar. Hoewel D66 op veel zaken een bondgenoot kan zijn, tegen de zogenaamde linkse PvdA en GL.
De laatste partij heeft ideeën over de arbeidsmarkt die bij de VVD (en hun achterban van werkgevers) met gejuich zullen ontvangen worden. Alleen zal de VVD niet groter worden na een Paars plus kabinet: linkse hobbies zullen minder worden aangepakt in de bezuinigingen, ontwikkelingssamenwerking en Europa zoals belooft moeilijk te verzilveren met twee Europa-partijen.

En de hardere aanpak op migratie en integratie. Lastig. De PVV zal in de handen wrijven.

#3 Chris

@2

OK, dus je hebt 3 partijen die de arbeidsmarkt willen hervormen, waarvan ook OESO zegt dat het moet.
–> winst voor VVD (Was Wilders daar ook zo meegaand op geweest?)

4 partijen die AOW naar 67 willen, waar de VVD/ D66 achterban het minste moeite mee heeft
—> winst voor VVD (was ondanks Wilders’ beweging op dat dossier daar toch een onderhandelingspunt geweest)

Een kans om aanpakken huurmarkt uit te ruilen tegen HRA, om zodoende woningmarkt integraal aan te pakken, waarvan ook OESO zegt dat het moet. HRA weet men intern bij de VVD echt wel dat het op termijn niet te handhaven is —> kan dat nu als onderhandelingspunt opgeven tegen huurliberalisering.

3 grote dossiers; drie werkbare oplossingen…
Lijkt me kansrijk.

#4 Roy

Ik ben het helemaal met Chris #2 eens. Belangrijke economische hervormingen kunnen uit deze coalitie komen, ook voor de VVD relevant. Grootste dwarsligger zou dan de PvdA zijn.

Ik lees nu dat Rutte eindelijk een keuze heeft gemaakt: hij wil VVD-PvdA-CDA. Volgens mij kan dat niet goed gaan. CDA en VVD houden hakken in het zand wat HRA betreft, dus gaat voor de PvdA de arbeidsmarkt op slot en de AOW-leeftijd pas in 2040 omhoog. Wordt een kabinet met negatieve uitruil, zoals we de afgelopen drie jaar hebben gezien.

#5 Rob

Mocht paars-plus een optie zijn, dan zullen GL, D66 en PvdA bereid moeten zijn om zware offers te maken.

De Verhoudingen in NL zijn er momenteel simpelweg niet naar om een links georienteerd kabinet te vormen en de VVD kan het niet verkopen als deze een linkse agenda ondersteunt.

Moeilijk. Moeilijk. Moeilijk. In de onderhandelingen zullen de linksere partijen zich kleiner moeten opstellen dan ze daadwerkelijk zijn, wilt dit wat worden.

Iets met ‘over je eigen schaduw heenstappen.’

#6 Chris

Nog een aardige compromis mogelijkheid:

Volgens Bas Jacobs is het opbrengst maximaliserende toptarief 48%. Zie hier

Twee effecten:
1) hoger belastinginkomsten
2) Beperking effect HRA (want je trekt tegen een lager % af)

Die hogere belastinginkomsten kan je vervolgens gebruiken om ook onderin je belastinggebouw lasten te verlichten, wat het verschil tussen werken en een uitkering hoger maakt (volgens mij is dit iets wat GL graag wil, in ruil voor vergroening van belastingstelsel).

VVD kan vervolgens roepen dat ze lasten verlagen voor iedereen en dat het gat tussen werken en uitkeringen groter wordt, zonder dat uitkeringen zelf aangetast worden.

#7 Teun

@6 Bas Jacobs voor Minister op MinFin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*