Smeltseizoen Noordpool 50 dagen eerder begonnen dan in 2012 (record minimumijs)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Beetje een technische discussie aldaar, maar het signaal is duidelijk: ijs van de Noordpool is inmiddels zo dun (eenjarig ijs) dat smelten met beetje afwijkend weer een stuk eerder van start gaat. En dat versterkt zichzelf

Open artikel

Reacties (26)

#1 Bismarck

Misschien komt het door de technische discussie, maar ik begrijp eruit dat het dooiseizoen nog niet is begonnen. Wel is het ijs er veel eerder dan normaal aan het afbreken onder invloed van wind/zeestromingen/getijden, vermoedelijk omdat het veel dunner is dan normaal.

#2 Hans Verbeek

Er is ook goed nieuws: de Noorse oliemaatschappij Statoil ziet voorlopig af van proefboringen in de Chukchizee (ten noorden van Alaska)
De vergunning van Statoil loopt slechts tot 2019… misschien komt het er nooit meer van :-)

#3 majava

@1: ja, klopt. Het gaat er om dat je op je vingers kunt natellen hoe dat zwakke ijs in de zomer stand gaat houden. Dat gaat het niet.

Tenzij er natuurlijk geen opwarming is sinds 8? 10? 16 jaar? Dan blijft de boel liggen natuurlijk. Vergeet dan ook voor het gemak even het minimum van vorig jaar.

#4 larie
#5 Hans Verbeek

@3: de Arctische Oscillatie is momenteel zwaar negatief. Dus in Europa is het kouder en in het poolgebied minder koud.
Ligt dat louter en alleen aan CO2?
Of speelt de lage zonne-activiteit ook een rol?
Ik ben geen determinist: er zijn altijd meerdere factoren in het spel.

#6 Steeph

@5: Duh, er zijn altijd meerdere factoren in het spel. Volgens mij niemand die hier serieus de klimaatdiscussie voert die iets anders beweert.
Dus wat is precies het punt?

#7 HansR

@5: Ik ben geen determinist: er zijn altijd meerdere factoren in het spel.

“Ik ben geen determinist”. Hoe moeten we dat nu interpreteren? Wat heeft dat met meerdere factoren te maken? Is het onmogelijk dat meerdere factoren samen als actoren deterministisch bepalen hoe een mechanische actie verloopt? Of doel je er op dat je de kwantummechanica graag op het klimaat toegepast ziet?

#8 Steeph

@5: Die extremen komen nu wel lekker tot uitdrukking overigens:
http://www.nu.nl/binnenland/3367656/recordkou-van–13-graden-gemeten-.html

#9 HansR

@8: Ik heb ook nooit begrepen waarom die meteorologen de lente ineens op 1 maart willen laten beginnen. Dat is als ik me goed herinner sinds ergens eind jaren 80, begin jaren 90. De winter duurt tot 21 maart. Al heel lang.

#10 majava

@HansR: de Finse meteorologische winter duurt tot 1 april. Zou de Spaanse dan juist korter zijn?

@5: ongemakkelijk hè, die Noordpool?! Je moet echt heel creatief zijn om daar een puur natuurlijke verklaring voor te verzinnen. En waar meneer Verbeek anders CO2 en temperatuur befehlt om met elkaar in de pas te lopen, kan hij hier geen enkele correlatie, laat staan causaliteit tonen. Maar Hans, je mag van mij nu gewoon een korte periode van ijsafname nemen, 10, 15, 20 jaar, maakt niet uit. En leg dan die zon en AO index er even overheen. Praten we weer verder dan. Niet zomaar iets roepen. Je riep eerder dat je een data-miner bent, dus kom op.

Er zijn overigens meerdere factoren debet aan bushfires in Australië. Krijg ik daar nog een antwoord op, wegloper?

#11 HansR

@10: De Finse winter ken ik niet. De Zuid-Franse en de Spaanse daarentegen wel. Die winters zijn anders dan die in NL of FI bv in de zin dat er minder sneeuw ligt op zeeniveau of dat de temperaturen hoger zijn. Maar het is in die streken bv wel het regen- en windseizoen. Ik weet uit ervaring, dat de wintereffecten ook in die streken pas na 21 maart (rond begin april) pas echt achter de rug zijn. Ondanks dat de afgelopen jaren de lente-effecten vaak vroeg waren is voor mij de winter echt pas eind maart afgelopen. In FI, NL maar ook in FR en ES.

In die zin heeft de mate van kou of sneeuwdikte er echt niets mee te maken.

#12 Bismarck

@11: Ik kan me wel wat voorstellen bij een eerder einde (en begin) van de winter (en andere seizoenen). Als je naar de zonnestand kijkt, dan zou het heel logisch zijn om de periode van drie maanden met de laagste zonnestand winter te noemen. Ook in het weer valt het wel te verdedigen, want hoewel het ’s nachts even koud is als in januari en er even veel sneeuw is gevallen, loopt de temperatuur overdag veel harder op (en de bodemtemparatuur al helemaal, waardoor er letterlijk smeltbeken ontstaan). Wat dat betreft lijken begin december en januari veel meer op elkaar dan op half maart.

#13 Hans Verbeek

@6:

er zijn altijd meerdere factoren in het spel.

Dat is precies mijn punt, Steeph.
De opwarming sinds 1970 is een gevolg van meerdere factoren, waaronder natuurlijke.

#14 Hans Verbeek

@10: er is al veel onderzoek gedaan naar de correlatie tussen zonne-activiteit en de Arctische Oscillatie. (overzichtje)
Maar dat wordt gedaan door sceptici en die lees jijnie. #oogkleppen

#15 majava

@14: en weer blijk je niet te kunnen lezen. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in de link tussen AO en solar. Daar vraag ik ook niet om en ik ga nu ook niet die eekhoorn bekijken omdat jij er naar wijst. Ik vraag om het hard maken van link tussen de teloorgang van het noordpoolijs en de AO. De link die jij zelf legt in #5. Ik wil dus bijvoorbeeld een immer negatiever wordende AO zien van jou. Ook mag je laten zien dat solar cycle 24 zo’n kanjer van een maximum heeft dat het niets heel laat van het poolijs.

En normaal gesproken kom je met leuke, zelfgemaakte grafiekjes. Doe dat ook maar nu.

#16 Hans Verbeek

@15: majava, als de AO negatief is, dan is het op de Noordpool minder koud en is wordt het zeeijs daar dunner.
De afgelopen jaren is de AO vaker en langer negatief… dus op de Noordpool is het minder koud dan het hoort te zijn.

(klik voor een groter plaatje)

#17 Herman Vruggink

@Steeph,

Is deze ‘call’ niet ietwat voorbarig? Of heb je soms een glazen bol? We zullen het zien de komende weken, ik vertrouw er op dat je erop terug komt mocht daar aanleiding toe zijn… :)

#18 Herman Vruggink

Oh, ik zie het al, Bismarck heeft gelijk, Steeph gooit scheuren in het ijs en smeltseizoen door elkaar. We spreken elkaar over een paar weken.

#19 majava

@16: Leuk Hans, een plaatje van Roy. Klopt van geen kant. Wat is de Y-as (waar staan die waarden voor?) Lijkt voor geen ene moer op de AO-index sinds 1900. Lijkt me dus een gevalletje toveren met de schalen.
http://www.worldclimatereport.com/wp-images/winter_solar_fig2.JPG

En het arctisch zee-ijs? Zal het even laten zien met dat peer reviewed data:
http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/files/2012/09/naam-ice-031.jpg
Daar gaan je jaren 30-40.

#20 Steeph

@17: Misschien. Maar heel erg relevant is het niet. Dit was gewoon nieuwswaardig.
Voor de rest maak ik me geen enkele illusie of een jaartje verschil maakt.
http://psc.apl.washington.edu/wordpress/wp-content/uploads/schweiger/ice_volume/BPIOMASIceVolumeAnomalyCurrentV2.png

#21 majava

Over de AO nog even. Ik wil niet lullig doen, maar volgens mij is de opvatting juist dat een langdurig positieve AO juist schadelijker is voor het poolijs vanwege verhoogd transport van warm oceaanwater. Misschien kan iemand dat bevestigen?

#24 Viking

De aarde warmt op.. voor zover dat juist is en dat wil ik best aannemen (hoewel urban heating wel degelijk ook een onderdeel van de temp. stijging uitmaakt omdat veel meetpunten relatief dicht bij steden liggen) wordt ik ziek, zieker ziekst van de milieulobby en het CO2 verhaal. De arrogantie dat de mens hier een belangrijk deel in heeft idem. De zon heeft gewoon meer kracht en dat heeft invloed op het wereldwijde klimaat. De ijskappen van Mars smelten ook al decennia en niemand hier gaat me vertellen dat dit komt door de uitstoot van industrie en rondrijdende auto’s..De stofstormen daar worden vaak als excuus gebruikt. Niet bewezen is echter dat deze heftiger zijn dan 30/40 jaar geleden… Over twintig jaar zal de CO2 lobby wel weer een excuus hebben waarom de aarde niet verder opwarmt of zelfs weer afkoelt… Ik ben benieuwd !

Ik wil nog wel opmerken dat de kop van dit artikel suggestief is en dat het stukje proza geschreven door Steeph nog maar bewezen moet worden.. In afwachting van een afnemende zonneactiviteit verblijf ik..

#25 Viking

@24: mijzelf dus:

http://arctic-roos.org/observations/satellite-data/sea-ice/ice-area-and-extent-in-arctic

Een mooie site met daarop de stand van zaken voor wat betreft het zee-ijs op de Noordpool. Ik sta elk jaar wel verbaasd van de stabilisering én vaak al terugloop van het poolijs in de loop van Maart ondanks het FEIT dat het daar in het gehele gebied maar met name ten noorden van Alaska én Siberie overdag nog meer dan 20 graden vriest…

#26 majava

Blijf vooral lekker tegen jezelf praten. Dat gaat goed zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*