De opiniepagina van The Wall Street Journal in een notendop:
Egyptians would be lucky if their new ruling generals turn out to be in the mold of Chile’s Augusto Pinochet, who took power amid chaos but hired free-market reformers and midwifed a transition to democracy.
Goed, Pinochet vermoordde dan wel drieduizend politieke tegenstanders (en martelde er nog eens tienduizenden meer), maar hij was voor kapitalisme en de vrije markt. En dat is natuurlijk waar het écht om draait.
En dat Pinochet een overgang naar democratie daadwerkelijk zag zitten, is natuurlijk ook al niet waar.
Reacties (8)
George orwell’s quote uit 1984 ‘If you want a picture of the future, imagine a boot stomping on a human face forever ‘ was fictie, geen roadmap.
Dat zo’n misdadiger in deze tijd nog zo verheerlijkt wordt. Godwins marcheren mijn gedachten binnen over vers gelegde autobanen.
Toch wonderbaarlijk dat Chili het een stuk beter doet dan het onder links zo geliefde Bolivia en Venezuela. Een niet linkse dictator die de levensstandaard van de bevolking drastisch verhoogd, dat mag toch niet mogelijk zijn?
Het past in een beeld. Antiterrorisme wetgeving inzetten om Occupy betogers te verwijderen. Pinochet verheerlijken, ja en niet te vergeten een aantal andere nogal fascistoide dictatortjes willens en wetens aan de macht helpen en steunen. Oorlogsmisdadigers lopen bij wijze van spreken met een enkelbandje rond terwijl degene die ze heeft ontmaskerd dag en nacht in eenzame opsluiting een showproces afwacht. Misdadiger tegen de menselijkheid DC: een oorlog onder valse voorwendselen ingaan zonder dat je een plan hebt om het land in goede banen te leiden nadat je er bent, en die het over Mandela heeft als zijnde een terrorist. Zou dit Amerika een Uber versie zijn van Duitsland 1936?
/zomaar een vraag
@3: Pinochet was aan de macht van 1974 tot 1990.
” the democratic centre-left governments of the 1990s also made a strong commitment to poverty reduction. In 1988, 48% of Chileans lived below the poverty line. By 2000 this had been reduced to 20%.” – http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_Chile
Chavez kwam aan de macht in 1999.
“Under Chavez, Venezuelans’ quality of life improved according to a UN Index[2] and the poverty rate fell from 48.6 percent in 2002 to 29.5 percent in 2011, according to the U.N. Economic Commission for Latin America.”
http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Ch%C3%A1vez
Morales kwam pas aan de macht in 2005.
“During his first term in office, the living standards of poor Bolivians (which affected 35% of the population) improved, reducing levels of extreme poverty and illiteracy”
http://en.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales#cite_note-48
Afgezien van het feit dat de cijfers moeilijk te vergelijken zijn omdat het over zeer verschillende periodes gaat, moet toch geconstateerd worden dat er weinig reden is om Pinochet te verheerlijken, aangezien aan het einde van zijn bijna 17 jaar (!) durende regeerperiode 48% van de Chilenen onder de armoede grens leefden.
Chavez en Morales hebben het een stuk beter gedaan.
@4: Daar lijkt het verdacht veel op, ja!
@5: Bedankt voor het opzoekwerk. Ik vond het al niet de moeite waard want zo’n “Thallman” overtuig je toch niet. Maar het is goed dat er zo een duidelijk weerwoord gegeven wordt.
@6: Graag gedaan hoor, dit was natuurlijk een makkie.
Als ik hier zou reageren om mensen als “Thallman” te overtuigen, dan had ik het al lang opgegeven.
Overigens denk ik, meer in het algemeen, dat het nagenoeg onmogelijk is om mensen van iets te overtuigen. “Thallman” zal misschien in het vervolg niet meer op zo’n domme manier proberen om zijn mening naar voren te brengen. Dan is hij nu -op zijn best- druk op zoek naar een andere, betere manier om dat te doen.
Nog een duit: Pinochet bezorgde zijn land een economische krimp van 30%. Het is maar een detail, maar toch.