‘Sjiitische milities in Irak net zo wreed als IS’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

De soennitische guerrillabeweging Islamitische Staat (IS) maakt van iedere executie een spektakel. Iraakse sjiieten die in handen vallen van de beweging, overleven het zelden. Beelden van hun sterfuur zijn op sociale media bijzonder populair onder extremistische soennieten.

Wat betreft het pochen over wreedheid kent IS dan ook geen gelijke. Maar wat betreft het maken van onschuldige slachtoffers ondervindt IS wel degelijk concurrentie: van zijn sjiitische rivalen. […]

Sjiitsche milities zijn een klopjacht begonnen op de bevolkingsgroep. Daarbij gaan ze even wreed tekeer als hun soennitische equivalent. Bij checkpoints worden soennieten er door milities uitgevist en meegenomen naar geïmproviseerde martelcentra. Ze keren nooit meer terug.

Hoe wreed sjiitische milities kunnen zijn, bleek afgelopen zomer. In de oostelijke provincie Diala openden sjiitische militieleden het vuur op soennitische moskeebezoekers. Minstens zeventig mensen kwamen in de vuurregen om het leven. Een maand daarvoor vielen sjiitische strijders een bordeel aan, waar 28 prostituees, net als zes bezoekers, werden afgeslacht. Twee weken later werden in de stad Bakoeba nog eens vijftien soennieten vermoord, waarna hun lijken werden opgehangen aan elektriciteitspalen.

En straks gaan we dus aan de kant van deze sjiitische milities luchtaanvallen uitvoeren op IS.

Ik zou uiteraard graag iets ondernemen tegen IS. Maar je wilt ook hun sjiitische tegenhangers niet helpen. Het is om wanhopig van te worden.

Eigenlijk de enige partij waar je nog iets mee zou kunnen, zo lijkt het nu, zijn de Koerden…

Open artikel

Reacties (5)

#1 gbh

Dat is al een tijd bekend, als Maliki met steun van Iran de Soennieten niet had gemarginaliseerd had IS niet zoveel steun gehad. Een aantal van de Sjiitische strijdgroepen heeft ook jaren voor Assad gevochten en daar deden ze ook niet al te fraaie dingen.

https://twitter.com/HezbollahWatch/status/508597993462038528

#2 Anton

En wat hebben beide groepen gemeenschappelijk?

#3 weerbarst

En de joden zijn ook geen lievertjes! Nooit weer gaza.

#4 gbh

@2: Wat hebben de Fransen met beide groepen gemeenschappelijk?

http://www.liveleak.com/view?i=2e3_1410615016

#5 Anton

@4: Ik leef in het heden. Moet je ook eens proberen, gaat een wereld voor je open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*