1. 1

  In de eerste maanden van ons bestaan is bruin vet onmisbaar. Lange tijd dachten ­wetenschappers dat de rol van bruin vetweefsel daarna uitgespeeld was. Natuurlijk, volwassen dieren als egels, beren en vleermuizen hebben bruin vet, dat was bekend. Maar die bijzondere gevallen houden een winterslaap…. In 2009 werd wereldwijd op een aantal plekken tegelijkertijd bewezen dat ook volwassenen bruin vet hebben….
  Uit dit onderzoek bleek, ook door PET-scans, dat slanke mensen meer actief bruin vet hebben dan mensen met overgewicht. Bruine vetcellen zitten vol mitochondriën – die geven dit vet zijn bruinige kleur. Deze mini-energiecentrales verbranden vetzuren en suiker om warmte te genereren. Bruin vet doet als het ware het vet uit onze ‘slechte’ witte vetcellen wegsmelten.

  https://www.trouw.nl/wetenschap/afvallen-door-koud-te-douchen-volgens-deze-bruin-vet-onderzoekers-helpt-het-echt~b844246f/

 2. 2

  Brazilianen geïnteresseerd in haar blonderen?

  Peter Burger @JPeterBurger
  Leuk weetje tot slot: 36 procent van de volgers van Geert Wilders op Instagram komt volgens het rapport uit Brazilië.

 3. 4

  @1
  Dat verklaart, niet dat ik of wij dik zijn. Maar ook niet mager. Boot is koud, daar wen je aan. Kachel gaat pas aan onder de 15 of 10°C, afhankelijk van activiteiten.
  Er wordt beduidend meer gegeten in de winter. ;)

  “Want als je bruin vet lange tijd heel actief zou maken, gaat je stofwisseling sneller en reageert je lichaam met meer honger. Dan moet je tegelijkertijd de eetlust remmen.

  Vraag mij ook af of rillend met washandje wassen, maar dat is nu nog niet aan de orde, dat rillen dan, hetzelfde is als een koude douche.

 4. 5

  @4: als je op een boot woont, dan kun je volgens mij iedere dag even overboord plonzen (met of zonder washandje) i.p.v. douchen.
  Mits het water om je boot heen niet te vervuild is.

  Een regelmatige koudeprikkel op de huid is voldoende om de vorming van bruin vet aan te zetten.

  “Als het koud is, dan registreert je huid dat, dan gaat er een signaal naar het temperatuurcentrum in je hersenen en wordt via zenuwen het bruin vet aangezet”, legt Mariëtte Boon uit

 5. 6

  Kobalt uit Congo in batterijen en accu’s.

  Gelukkig kan de consument ook iets doen. Mark Dummett van Amnesty International roept consumenten op een luis in de pels te worden van grote afnemers van kobalt. Niet alleen van autobedrijven, maar ook van Apple, Microsoft en Samsung, die kobalt onder meer gebruiken voor de batterijen in hun computers, tablets en telefoons. “Vraag hun waar het kobalt dat ze verwerken, vandaan komt. Stuur een mail of stel de vraag op sociale media. Het is belangrijk dat consumenten dit onderwerp op de agenda zetten van grote bedrijven.”

  https://www.parool.nl/wereld/congo-betaalt-de-prijs-voor-onze-accu~be1184fa/

 6. 10

  Salaris Britse klimaat activisten betaald door grootaandeelhouder van Heathrow

  Typisch voorbeeld van goedkope, opportunistische het-is-niet-goed-of-het-deugt-niet-retoriek. Als die man alleen aandelen zou hebben in duurzame bedrijven zou het verhaal zijn dat hij alleen op zou komen voor zijn eigenbelang. Maar nu hij ook andere belangen heeft is het ook weer niet goed.

  Overigens is hij volgens dat artikel geen grootaandelhouder van Heatrow. Hij heeft aandelen in een bedrijf dat aandelen heeft in Heatrow. Van een salaris van activisten is al helemaal geen sprake. Maar goed, dat het zulke nuances niet helemaal kloppen is een logisch gevolg van de combinatie van de belabberde leesvaardigheid van #7 en Telegraaf-propaganda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren