1. 1

  Geeft Trump nu gewoon openlijk toe dat de importheffingen op staal en aluminium niets met nationale veiligheid te maken hebben?

  En wil hij nu wel vrijhandelsverdragen of niet? Ik kan er geen chocola meer van maken…

 2. 5

  @1

  Geeft Trump nu gewoon openlijk toe dat de importheffingen op staal en aluminium niets met nationale veiligheid te maken hebben?

  Hij hoeft het veiligheidsargument alleen maar te gebruiken, het hoeft niet per se waar te zijn, dat geldt sowieso voor de binnenlandse media daar. (Comey werd ook ontslagen met een ‘legitiem’ argument, maar dat was niet Trumps motivatie.) Is het dan geen probleem dat Trump een argument oneigenlijk gebruikt? Alleen de WTO heeft enige autoriteit om te bepalen of tarieven terecht zijn, vandaar dat er nu ook een klacht van de EU en Canada bij de WTO liggen, maar vóór dat daar uberhaupt een antwoord uit komt ben je al een tijdje verder. En dan nog kan de VS zich er niks van aantrekken (sancties worden nooit direct door de WTO opgelegd, maar door de lidstaten).

  En wil hij nu wel vrijhandelsverdragen of niet?

  Hij wil ‘eerlijke’ handelsverdragen. In Trumps fantasiewereld betekent dat waarschijnlijk meer voor de VS en minder voor de rest, ongeacht of het (in zo’n beetje elk ander frame) eerlijk is. Ik zag onlangs wel een verklaring hoe het nu ‘oneerlijk’ zou kunnen zijn, waarbij werd gesteld dat de VS op 2,5% van de waarde van geïmporteerde goederen een tarief heeft, de EU 3% en Canada 3,5% (of ongeveer die cijfers). Ik kan de bron niet vinden. Internationaal gezien zijn dat echter kleine verschillen, en andere bronnen laten soms lagere cijfers zien voor de EU en Canada, en hogere voor de VS.

  Het is hoe dan ook vooral (psychologisch en) symbolisch bedoeld, maar wel degelijk met reële gevolgen. De grootte van de staal- en aluminiumstromen zijn behoorlijk klein ten opzichte van het totale handelsverkeer. Uiteindelijk is (bijna) niemand gebaat bij tarieven, laat staan een handelsoorlog. Terugslaan met tarieven vanuit de kant van de EU en Canada is terecht: de Amerikaanse tarieven -terecht of niet- gelaten accepteren zou economisch slechter zijn dan terugslaan. (Beter is het überhaupt niet te beginnen met tarieven instellen.)

 3. 6

  @4 Wat heeft een publiekelijke ophanging in Iran met ‘antisemitisch links’ te maken?

  Je redeneert hier als het fotonegatief van L. Brusselman. Jullie verdienen elkaar.

 4. 10

  From Russia With Love

  It’s no secret that the Russian state has been targeting Russian anti-fascists in recent months. Since the fall, Russian state agents have kidnapped and tortured several anti-fascists and anarchists in an attempt to fabricate a “terror network” to justify more kidnappings, torture, and repression. This is entirely unsurprising in a state where those same actors are alleged to have deliberately bombed an apartment complex in a false flag operation used to justify a crackdown on human rights in Russia.

  https://intlantifadefence.wordpress.com/2018/06/10/from-russia-with-love/

  North Korea human rights abuses resemble those of the Nazis, says UN inquiry

  https://www.theguardian.com/world/2014/feb/17/north-korea-human-rights-abuses-united-nations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren