1. 2

  @1: Valt hier eigenlijk wel mee met een max van dik 34 graden. Het is deze week al warmer geweest en van die temperaturen van rond de 45 graden zoals in Frankrijk en Spanje zijn ons ook bespaard gebleven. Bovendien is de luchtvochtigheid vandaag erg vriendelijk, waardoor het best uit te houden is, als je maar genoeg vocht inneemt.

 2. 4

  Dieren klagen niet over de warmte en ’s winters ook niet over de koude. Ze accepteren gewoon de omstandigheden waarin ze verzeild raken.
  Maar ja, sommige mensen willen graag de natuur onderwerpen en naar hun hand zetten: centrale verwarming in de winter en een airco in de zomer.

 3. 5

  @4: [ Ze accepteren gewoon ]

  Als dieren konden klagen zou het nogal een herrie worden.

  Ik ken katten die ’s winters niet buiten komen.
  Ik ken honden die bij regen liever binnen poepen.
  Ik zie koeien die samen in een hoek van het weiland staan, ze proberen met de wind mee weg te lopen van de regen.
  Ik zie koeien en schapen die op tropische dagen elkaar verdringen onder de enige boom die in hun afgesloten weiland staat.
  Ik zie leeuwen overdag in de schaduw slapen omdat het te heet is om te jagen.
  Ik zie apen die bladeren als een paraplu boven hun hoofd houden.

  Opgesloten in een weiland of stal of huis zijn dieren gedwongen te accepteren dat het te heet is, maar als ze een keus hebben, dan zoeken ze net als wij de koelte in de zomer en de warmte in de winter, ze zetten de zaken naar hun hand.

  Maar ja, mensen geloven nu eenmaal liever in romantische waanbeelden.

 4. 6

  @5: je begrijpt het niet, Frank.
  Dieren kunnen het weer niet vergelijken met gisteren, vorige week of vorig jaar. Bovendien hebben ze het erg druk met belangrijke dingen zoals aan eten komen, vijanden ontlopen, voor nageslacht zorgen en overleven (daarom zoeken ze soms verkoeling of beschutting).

  De meeste mensen hoeven alleen maar naar de supermarkt te slenteren om aan eten te komen. Vijanden hebben ze niet, zolang ze binnen op de bank blijven hangen. Wat veel mensen wel belangrijk vinden is anderen afzeiken op internet en sociale media.

 5. 7

  @6: U begrijpt het niet, mijnheer Verbeek.

  Dieren merken dat het kouder is dan gisteren of vorige week en sommigen trekken dan zelfs naar warmer oorden.

  Dieren merken dat het water opraakt en gaan op zoek naar water. Ze accepteren dat niet maar gaan lopen tot ze er bij neervallen.

  Als leeuwen een flink maaltje hebben gevangen hoeven ze 5 dagen niet te eten en dan hebben ze 5 dagen geen reet te doen dus liggen ze te niksen en te slapen. Daar krijg je het echt niet warm van. Van de zon wel. Daarom zoeken ze verkoeling of beschutting.

  Heeft u trouwens wel een koeien horen loeien of poezen horen janken omdat hun kalfje/kittens zijn weggehaald? Dat geklaag gaat door merg en been.

  Wat sommige mensen belangrijk vinden is romantische mythes plaatsen op internet en sociale media.

 6. 8

  @7: dat is allemaal instinct, Frank, de drang om te overleven of voor het nageslacht te zorgen.
  Bomen laten hun bladeren vallen omdat er minder licht is in de herfst. Trekvogels trekken naar een plek waar meer eten (insecten) is.

 7. 9

  Bomen? Gaan we opeens planten er bij halen?
  Die “laten” niks vallen, de temperatuur zet een chemisch proces in werking waardoor de steel verkurkt en afknapt. Het is geen Monty Python: https://www.youtube.com/watch?v=vp1HVg_J7QA

  Trekvogels gingen op zoek naar meer voedsel en ontdekten dat er verderop meer was. En nog verderop nog meer. Ze accepteerden de honger niet. En dat trekken leren ze elkaar, ouderloos opgevoede vogels trekken niet. Of kiezen om voortaan hier te blijven omdat de winter niet meer zo koud is. Dat is geen instinct.

  Is plezier instinct, mijnheer Verbeek? Geitjes die nutteloos keer op keer de glijbaan afgaan i.p.v. huppelen en sprinten om overleven te oefenen? Volwassen zeehondjes achter glas die verstoppertje met kinderen spelen?

  Is frustratie instinct, mijnheer Verbeek? Volgens mij is dat intelligentie, snappen dat je iets niet kunt en dan kwaad worden. Niet willen accepteren dat iets niet kan.
  https://www.youtube.com/watch?v=qaJwy-r2lzM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren