SG-café vrijdag 06-12-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 06-12-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (18)

#1 Krekel

Parijs na 1789, 1848, 1871, en 1968 opnieuw het epicentrum van een revolutie? Gisteren 1,5 miljoen stakende en/of demonstrerende Fransen, dit keer tegen het beleid van eindeloze bezuinigingen en toenemende ongelijkheid.

#2 Hans Verbeek

Gaan er nog eens 14 duizend Amerikaanse militairen naar het Midden-Oosten? #oil #perpetualwar
https://edition.cnn.com/2019/12/05/politics/pentagon-troop-boost-mideast-iran/index.html
Of moeten we eerst nog wachten op de volgende “Iraanse” aanval?

#3 beugwant

@1: Op een bijeenkomst in de begindagen van ‘Loesje’ zei iemand eens: “In Parijs houden bij demonstraties twee man de metropoortjes open en iedereen loopt er zonder betalen doorheen, want ze zijn boos. Als wij in Nederland gaan demonstreren gaan we braaf in de rij staan om een treinkaartje te komen, dat door de drukte toch niet wordt geknipt.”

Ik denk dat dit nog steeds waar is. Het rumoer van 1848 is ook al aan ons kikkerlandje voorbij gegaan, er werd wel een grondwet herzien.

#4 beugwant

Alvast happy birthday, Noam!

#5 Krekel

@3: Daar zit zeker iets in, maar toch. Ooit waren Nederlanders best wel tot actie bereid, maar door het lot van Johan en Cornelis de Witt zijn onze heersers enorm laf geworden: in 1848 werd Willem II immers “in één nacht liberaal” nadat er slechts een gerucht van een opstand ging, en ook vandaag nog is een paar trekkers op het Malieveld al voldoende om het beleid volledig naar je hand te zetten.

Dus misschien ligt het niet zozeer aan de makheid van de Nederlandse bevolking, maar meer aan de buitengewone lafheid van onze heersers? Of misschien is de tegenwoordige makheid van de bevolking het logische gevolg van de traditionele lafheid van onze heersers?

#6 beugwant

@5: Nou, als ik ergens moet zijn, zet ik mijn autootje bij voorbaat op zo’n voor de directie gereserveerde parkeerplek. Want zonder klanten hebben ze geen bestaansrecht. Dat zal die hoge pieten leren!

#7 Co Stuifbergen

@6: Grappig! Inderdaad, als ze echt willen dat die plaats voor de directie gereserveerd blijft, moeten ze u maar als klant wegsturen.

#8 Co Stuifbergen

@5: Dat koning Willem II “in 1 nacht” liberaal werd, zou ook het gevolg van chantage geweest kunnen zijn.
Er is een gerucht dat hij gechanteerd werd omdat hij homosexueel was.
Blijkbaar wilden ingewijde politici dat best tolereren, zolang hij politiek maar gehoorzaam was.

#9 Co Stuifbergen

@3: De overheid in Frankrijk is ook niet altijd dapper:
Ik als ooit dat toen José Bové een MacDonalds (in aanbouw) bezette, sommige mensen daarbij vernielingen aanrichtten. De overheid besloot om de bezetters niet te vervolgen, maar wel MacDonalds schadevergoeding te betalen.
(Misschien wilde MacDonalds ook niet teveel publiciteit rond deze zaak).

En het is gebeurd dat, om een staking te beëindigen, de overheid de stakers salaris over (een deel van) de gestaakte dagen betaalde.
(volgens mij gebeurt dit nu niet meer).

#10 Cerridwen

@1:

dit keer tegen het beleid van eindeloze bezuinigingen en toenemende ongelijkheid.

Dat is wel erg kort door de bocht.
Ten eerste is het protest veel specifieker, namelijk tegen de voorgenomen hervormingen van de pensioenen in de publieke sector. Onder andere gaat het dan om het gelijktrekken van de pensioenleeftijd, die bij de publieke sector blijkbaar op 62 staat.

Ten tweede, je hebt het hier over ‘eindeloze’ bezuinigingen en toenemende ongelijkheid, maar is dat in Frankrijk aan de hand? De gini-coëfficiënt is behoorlijk stabiel, de overheidsgaven zitten nog altijd dicht tegen de 50% aan, historisch zeer hoog (en ook wereldwijd heel hoog). Heb je andere data?

#11 Frank789

Het houdt niet op, niet vanzelf…

Ook premier Rutte ontving reiskostenvergoeding
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/06/ook-premier-rutte-ontving-reiskostenvergoeding-a3982961

#12 Henk van S tot S

@11:
Hij zal zich vast niet de strookjes herinneren, die de reiskosten vermeldden ;-)

#13 Frank789

@6: [ zo’n voor de directie gereserveerde parkeerplek ]

Ach, die arme gehandicapte directieleden die niet ver naar de voordeur kunnen lopen…
Als je solliciteert en je ziet die parkeerplekken voor de directie naast de voordeur, kun je beter rechtsomkeer maken.

Maar ze hebben een andere truc gevonden.
De gehele directie heeft Tesla’s en ander EV spul van 80K+, die deels met belastinggeld is aangeschaft.
Tja, en die moeten aan de oplader, en dat oplader-stopcontact moet wel toevallig naast de ingang tegen de muur gemonteerd worden…

#14 Frank789

@12: Geen “actieve” herinnering, nee :-))

#15 beugwant

@13: Daar zet je hem net zo makkelijk op. En omdat het privéterrein is, zal geen boa je kunnen beboeten.
Niettemin is het over het algemeen wel zeer ergerlijk dat die laadpalen altijd bij de populairste plekken, pal naast de gehandicaptenplaatsen, staan. Ergerlijk, want ze zijn vrijwel altijd leeg.

O, maar als die plaatsen vol directietesla’s staan, trek je de stekkers er toch uit? Ik moest vroeger ook altijd het licht uitdoen als ik niet in die kamer was. ?

#16 Krekel

@10: De Fransen reageren op maatregelen die nu genomen worden, en ze weten uit welke hoek de wind waait.

#17 Cerridwen

@16: OK, maar wat zegt dat over jouw bewering dat er sprake is van toenemende ongelijkheid en eindeloze bezuinigingen in Frankrijk? Dat mensen boos worden van een verhoging van hun pensioenleeftijd snap ik ook.

#18 Krekel

Dat is dan een goede eerste stap, snappen dat die bezuinigingsmaatregelen waar mensen boos om worden zorgen voor een toenemende ongelijkheid zou een logische volgende zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*