Dit is het Sargasso-café van donderdag 21-11-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van donderdag 21-11-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (16)
En nou is Charles Hoffman, de weduwnaar van Gerrit Komrij, zelf ook overleden.
Dit valt meer onder de koffie/cake dan nootje en/of kaasplankje, maar nou is Charles Hoffman, de weduwnaar van Gerrit Komrij, zelf ook overleden.
@2: En heeft die man ook nog iets meer gepresteerd dan het zijn van de weduwnaar van Gerrit Komrij want dat is mijns inziens niet zo verschrikkelijk moeilijk, het enige wat ie hoefde te doen was langer te blijven leven.
@3: En de cynicusbokaal, in extra harteloze uitvoering, gaat vandaar naarrrrrrr…. Bolke…!
…..wat, geen applaus…..?
De prestaties van Charles Hofman zijn eenvoudig op te zoeken op die site, kom, hoe heettie, ja: google.
@4: Nou als ik dat doe komen er alleen maar sites te voorschijn met : “Charles Hofman, de partner van…..” is overleden.
Lijkt me wel duidelijk dus.
@5: maar wat zou er met de boeken gebeuren?
https://www.trouw.nl/nieuws/er-zit-geen-schot-in-mijn-leven~bf72f768/
zie je trouwens vaak dat levenspartners kort na elkaar overlijden
Dit ligt er op je bord als al je eten alleen uit Nederland zou komen
( en dus ook géén voedsel voor de veeteelt e.d. importeert ):
Geen koffie
Geen thee
Geen wijn
Geen chocolade
Geen bananen, kiwi’s, sinaasappels, citroenen en grapefruits
Geen soja
Geen palm- en zonnebloemolie
Geen tarwe voor brood of pasta
Weinig appels en peren
Weinig melk
Zeer weinig vlees of vis
Zeer veel groente
Het kan, maar sober is het wel. Brrr.
En onze Nederlandse boeren zijn dus niet in staat zelfstandig ons huidige voedselplaatje te leveren.
Hoe zou het plaatje voor de Finnen er uit zien??
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eten/artikel/4893466/boeren-voedsel-voedselproductie-import-export
@7: Dat de wingewesten nooit tot het echte Nederland werden gerekend, wisten we hier al langer, dus de wijn houden we dan maar voor onszelf.
@7:
Ongeveer hetzelfde als het begin van de lijst, maar wel genoeg granen van alle soorten en ook vlees en zuivel is er voldoende. Vis is er ook wel, maar te weinig. Nu levert Noorwegen nogal wat zalm en forel. Bovendien kun je niet teveel vis uit de vergiftigde Oostzee eten. Fruit is best mogelijk om binnenlands te doen, met name appels, maar dat wordt nu niet benut vanwege het buitenlandse aanbod dat kwalitatief ook beter is, naast prijs. Dus hangen nu tuinen vol met kersen, pruimen, vele soorten appeltjes en die gaan allemaal naar familie vrienden en kennissen, want op de markt brengt het geen moer op. Piepers moet ook wel lukken.
Groente zal een probleem worden, behalve knolgewassen weliicht. Komkommers, tomaten en paprika worden hier ook in kassen verbouwd, maar in de winter worden die op prijs verdrongen door buitenlandse. Finse tomaten gaan dan voor soms 6 euro per kilo over de toonbank, en de paprika’s makkelijk over de 10e. Ik zou me voornamelijk zorgen maken over kruiden en specerijen als de import stil zou komen te liggen.
@9: [ maar wel genoeg granen van alle soorten ]
Dat vind ik raar, als we hier in NL geen goede tarwe kunnen groeien en het moeten importeren uit zuidelijkere landen, als we ten minste niet alleen roggebrood willen eten.
[ ook vlees en zuivel is er voldoende. ]
Halen jullie vlees uit rendieren of zo?
Blijkbaar kunnen wij in NL zelfs niet genoeg zuivel voor onszelf produceren zonder import van veevoer.
[ Ik zou me voornamelijk zorgen maken over kruiden en specerijen]
Dat is wel een goeie. Stond niks over in het artikel.
De belangrijkste boodschap is dat het leven zonder betaalbaar transport toch wel erg sober en saai wordt. Het zet mij ook wel aan het denken over hoe saai het voedsel ooit geweest is met alleen zout en zonder peper of pasta of rijst of… ga zo maar door.
De aardappeleters van Van Gogh dus… Ten minste, nadat die uit Zuid-Amerika gehaald waren.
Het aantal mensen met honger is flink verminderd, maar ik besef me nu dat er waarschijnlijk nog miljarden mensen zijn die elke dag hetzelfde eten en niet of nauwelijks variatie kennen.
Net een uitnodiging gekregen voor gourmetten met kerst…
@7: bedankt voor dat lijstje, Frank. Ontnuchterend.
Wijn mag van dat lijstje af, want je kunt gewoon je eigen druiven telen en daar wijn van maken. Het wordt niet super, maar wel wijn.
Appels en peren groeien ook prima in NL.
Het probleem is dat de opbrengst van Nederlandse bodem te laag is om 17 miljoen mensen te voeden. (als je geen veevoer en kunstmest meer importeert).
Ik las gister toevallig een artikel (weet ff niet meer waar) over boeren die bezig zijn met een vrijwel volledig self-sustainable manier van boeren. Er wordt namelijk nogal wat voedsel weggegooid dat prima als veevoer kan dienen. Ook zorgen voor een gevarieerde weide, met klaver en kruiden en zo, zorgt voor betere kwaliteit vlees en melk én de dieren hebben geen krachtvoer meer nodig. Stieren en biggen worden niet meer afgedankt. Zo zijn er tal van maatregelen te nemen die import overbodig maken en veel minder verspillen. Ja, je kunt minder dieren houden, maar we hoeven het dus echt niet zonder vlees en zuivel te doen.
Found it: https://www.groene.nl/artikel/doe-altijd-het-tegenovergestelde-van-wat-de-overheid-adviseert
@10: “Dat vind ik raar, als we hier in NL geen goede tarwe kunnen groeien en het moeten importeren uit zuidelijkere landen, als we ten minste niet alleen roggebrood willen eten.”
Dat we tegenwoordig de tarwe voor het bakken van brood grotendeels importeren (vanwege een hoger eiwitgehalte, waardoor het brood beter rijst, want luchtig brood is momenteel in), betekent niet dat je geen brood kan bakken van in Nederland (of Scandinavië) verbouwde tarwe. Bedenk dat we een paar eeuwen terug onze tarwe juist grootschalig importeerden uit de noordelijker gelegen streken rond de Baltische zee (daar hebben we zelfs grotendeels de Gouden Eeuw aan te danken).
@8: Zuid Limburg is bovendien beroemd om zijn fruitboomgaarden (appels, peren, kersen, perziken en pruimen groeien prima op de lössheuvels).
Het feit dat Hollanders vanaf ca. 1350 amper nog broodgranen konden verbouwen is juist de reden dat ze het via de Oostzeevaart probeerden te verkrijgen.
Het probleem was echter niet het klimaat, maar de kwaliteit van de Hollandse (veen)bodem. Daarom is het niet vreemd dat ze hun (brood)granen uit noordelijker gelegen gebieden haalden.
Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Ontginning#Gevolgen_van_de_ontginning
@14: Ik heb er geen verstand van en heb er onterecht een “noord-zuid/koud/warm” verklaring van gemaakt:
“”In Nederland kan tarwe groeien, maar de bakwaliteit is niet goed genoeg om er brood of pasta van te maken”, zegt Rabbinge. “Dat graan moet echt uit Frankrijk, Italië of Spanje komen.”
Verder denk ik dat er sowieso onverwachte verschuivingen gaan plaatsvinden als transport veel duurder zou worden, maar of we onze kostbare grond voor aardappels, kersen, pruimen en perziken zouden inruilen voor een schamel glaasje wijn, lijkt me niet erg waarschijnlijk. Misschien zetten we het hele land wel vol met voedselflats om toch dat graan en die sinaasappels op glaswol te telen.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/boer-zoekt-voedselflat.html%20