SG-café donderdag 13-06-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 13-06-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (27)

#1 Le Redoutable

Polen, Bulgaren en Roemenen gaan steeds vaker in eigen land werken omdat de lonen daar fors stijgen. De marktwerking lost de inkomensverschillen binnen de EU vanzelf op zonder dat daar Brusselse bemoeizucht voor nodig is:

https://beta.trouw.nl/nieuws/slecht-nieuws-voor-nederlandse-bedrijven-polen-werken-liever-thuis~b45f140a/

#2 Bismarck

@1:“De marktwerking lost de inkomensverschillen binnen de EU vanzelf op”

Ik lees:
“overheden gooien met een belastingverlaginkje hier en een subsidietje daar alles in de strijd om burgers te bekoren.”
“Roemenië … Het minimumloon schoot er in een paar jaar tijd met 140 procent omhoog. Tegelijkertijd zorgden overheden ervoor dat energiekosten met subsidies behapbaar bleven.”
“Polen … Mensen met een kleine portemonnee zagen het minimumloon de afgelopen jaren met 40 procent stijgen.
Dus er is wel veel Warschauwse en Boekarestse bemoeizucht voor nodig, met op de achtergrond waarschijnlijk de nodige subsidies vanuit Brussel.

#3 Joost

@1: Laten we hopen dat dat gebeurt, maar ik ben sceptisch. Veel overheden hebben daar namelijk helemaal geen belang bij

#4 Jan met de pet
#5 Cheradenine Zakalwe

https://www.theguardian.com/politics/live/2019/jun/13/conservative-leadership-tory-mps-start-voting-for-new-leader-live-news

Johnson ligt met een straatlengte voor, het lijkt erop dat ze die muppet ook echt als PM gaan krijgen. Jammer voor de Britten, maar voor ons nog jarenlang gratis Brexit-cabaret.

#6 tigger

@5:
Dat is een beetje voorbarig, slechts één derde heeft voor hem gestemd en dus twee derde tegen hem.
Aangezien hij nogal controversieel is, kan het grootste deel van die twee derde zich scharen achter een meer gematigde kandidaat.
Als hij dan alsnog gekozen zou worden, is er de grote kans dat er een vote of no convidence volgt in het parlement waarna er weer verkiezingen komen… Wat een poppenkast…

#7 Cerridwen

@6: Probleem is dat niet de parlementsleden, maar de leden van de Tories uiteindelijk een keuze maken tussen twee kandidaten. En juist onder de leden is Johnson heel populair. Om hem buiten die verkiezing te houden, mag hij maximaal 1/3 van de stemmen krijgen, en daar zit hij nu al over heen.

Een no-confidence vote in een Johnson regering heeft alleen kans van slagen als hij op een no-deal brexit afkoerst (niet onwaarschijnlijk natuurlijk).

#8 Hans Verbeek

Olieproducerende landen hebben er belang bij als de olieprijs stijgt. Belangrijke olieproducenten als de VS en Saoedi-Arabië hebben er dus ook belang bij als er internationale spanning is in olierijke gebieden bijvoorbeeld de Perzische Golf.
Maar ook Iran heeft er belang bij als de olieprijs zou stijgen. Iran mag immers nog altijd mondjesmaat olie exporteren.

Vandaag is er opnieuw gedoe nu in de Golf van Oman. Wie er precies wat heeft gedaan is niet van belang: de olieprijs stijgt weer een paar dollar en dat is mooi meegenomen.

#9 Jan met de pet

@5: zou het kunnen dat clown Johnson als laatste wordt gewipt en 2 anderen het uit gaan vechten?

#10 gbh

@8:

Olieproducerende landen hebben er belang bij als de olieprijs stijgt.

Olieslaafse jaren ’60 mentaliteit en totaal geen kijk op de nieuwe realiteit: hernieuwbare energie wordt met de dag goedkoper; met een hoge olieprijs prijzen die olieboeren zichzelf de markt uit.

#11 Hans Verbeek

@10: ja, dat klopt.De olieprijs zal laag blijven en een flink deel van de moeilijk winbare aardolie (teerzand, diepzee, Noordelijke IJszee) zal nooit gewonnen worden: stranded assets

#12 Frank789

@10: [ met een hoge olieprijs prijzen die olieboeren zichzelf de markt uit. ]

Het zijn de inkopers en termijnhandelaren die deze prijsstijging veroorzaken, niet de olieboeren. Die kunnen alleen met vertraging reageren door meer of minder olie aan te bieden.
De prijs weerspiegelt ook verwachtingen van de toekomstige vraag en aanbod en hoe die zal worden beïnvloed door de crisis tussen Trump en Iran.
En het verbruik van olie is ook in 2018 wéér gestegen, ondanks stijgend verbruik van goedkoper wordende renewables.

#13 gbh

@4freerussia_org’s website has been under DDOS attack all evening, following the release of this report on Kremlin interference in European and American affairs. Someone doesn’t want you reading this so it’d be horrible if you retweeted it and FBed it. [b]

Misrule of Law

How the Kremlin Uses Western Institutions
to Undermine the West

https://www.4freerussia.org/misrule-of-law/

#14 gbh

@12: De olieboeren ook door zoals je zelf aan geeft meer of minder op te pompen.

Dat de vraag naar energie toeneemt naarmate de rest van de wereld zich ontwikkeld is ook vrij logisch.

#15 Frank789

@14: Hebben de olieboeren minder opgepompt dan?

#16 Hans Verbeek

@12:

En het verbruik van olie is ook in 2018 wéér gestegen

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het is inmiddels 2019 en het olieverbruik daalt en daarmee ook de prijs.

@15: ja de olieboeren hebben minder olie opgepompt. De OPEC-landen en Rusland hebben hun productie verlaagd.
http://peakoilbarrel.com/world-oil-production-february-2019-data/

#17 Frank789

@16: : [ het olieverbruik daalt en daarmee ook de prijs. ]

U heeft dit niet gelezen? https://sargasso.nl/wvdd/sg-caf-donderdag-13-06-2019/#comment-1038286

Daar beweert iemand dat de olieprijs zojuist een paar dollar is gestegen.

Volgens uw eigen redenering komt dat dus doordat mensen minder afkicken van olie en er meer aan verslaafd raken en niet langer krenterig zijn, maar voortaan gerust bereid zijn een paar dollar meer te betalen.

Overigens is de westerse wereld allang niet meer bepalend voor het wereld-olieverbruik, dat zijn nu de “emerging markets” waar de stijging spectaculair is: een verdubbeling in 20 jaar.
Zie die trend maar eens te compenseren met renewables.

https://pdf.reuters.com/pdfnews/pdfnews.asp?i=43059c3bf0e37541&u=2018-09-18T101403Z_GFXEE9I0SFF6K_1_RTRGFXG_BASEIMAGE.jpg

#18 Hans Verbeek

@17:

Overigens is de westerse wereld allang niet meer bepalend voor het wereld-olieverbruik, dat zijn nu de “emerging markets” waar de stijging spectaculair is: een verdubbeling in 20 jaar.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
We gaan het wel zien in de komende jaren.

#19 Frank789

@18: [ Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. ]
Zet u dat er voortaan altijd even bij als u weer eens probeert januari of februari als maatgevend voor heel 2019 te presenteren?

#20 Jos van Dijk
#22 Karin van der Stoop

@18: *gaap* Heb jij het ooit nog wel eens over iets anders? Je weet een toch best belangrijk onderwerp dodelijk vermoeiend te maken.

#23 Karin van der Stoop

@20: LOL! En bedankt. Nou moet ik minstens een half uur mediteren over eenhoorns en regenbogen om geen nachtmerries te krijgen.

#24 Karin van der Stoop

@21: Wow, het gaat echt steeds verder…het hele justitiële apparaat lijkt totaal de weg kwijt. Ik had een heel klein beetje hoop dat Grapperhaus heel misschien iets van de VVD-mentaliteit in die club zou wegpoetsen. What was I thinking?

#25 Bismarck

@21: Dit lijkt me nou wel zo een reden om een minister de laan uit te sturen.

#26 Frank789

@24: Er zijn altijd mensen die wraak willen nemen omdat ze ontmaskerd zijn. De interne “klokkenluider” werd genegeerd, dan ga je wraak nemen op degene die (terecht) gefrustreerd een gevaarlijke misstand naar buiten gelekt heeft.
Journalisten die de wet (een beetje) overtreden om een misstand aan te tonen krijgen er ook steeds vaker mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*