1. 3

  VVD en integriteit. Te veel drank op achter het stuur? Hier komt een nieuwe minister aan (citaat uit Nu.nl)

  Het is niet de eerste keer dat Van Haga op negatieve wijze in het nieuws komt. De VVD’er kwam eerder onder vuur te liggen vanwege het overtreden van de huurregels in Amsterdam. Hij kwam in opspraak omdat hij als pandjesbaas te veel mensen in een aantal van zijn huizen liet wonen.

  De VVD-integriteitscommissie, die na de vele integriteitsschendingen in het leven is geroepen, concludeerde destijds dat er geen sprake was van “overtredingen of ernstig verwijtbaar handelen”.

  Van Haga kreeg na de affaire een zwaardere portefeuille in de fractie.

 2. 4

  Nou, Ursula is gekozen na allemaal toezeggingen naar links over migratie en klimaat. Benieuwd of ze zich aan de toezeggingen gaat houden.

 3. 6

  @4: “Ursula is gekozen na allemaal toezeggingen naar links over migratie en klimaat.”
  Vertel! De Groenen (toch het grootste stuk “links” in het EP) hadden in ieder geval die toezeggingen niet gehoord, want stemden tegen. Bij mijn weten kreeg ze haar meerderheid vooral op rechts, van de Europese populistische partij (oa. Berlusconi en het CDA) en de zogenaamde Europese liberalen (waaronder de VVD).

 4. 7

  Sterker nog, volgens de BBC heeft ze haar verkiezing te danken aan de Eurosceptische Conservatieve fractie van oa. Fratelli d’Italia en PiS (en waar sinds kort trouwens ook de FvD in zit).

 5. 8

  Wat ik lees is dat bij de sociaaldemocraten de Duitse, Benelux, Oostenrijkse en Franse tegen stemden.

  De Groenen is niet van belang, altijd nog gekker zoals bij klimaatakkoord. Benieuwd straks naar afval elektrische auto’s en zonnepanelen. En grondstoffen, als Chinezen etc ook mee doen.

  Ze wil macht EP uitbreiden geloof ik. Zou mooi zijn, minder voor de EC.

 6. 9

  @8: “De Groenen is niet van belang, altijd nog gekker zoals bij klimaatakkoord. Benieuwd straks naar afval elektrische auto’s en zonnepanelen. En grondstoffen, als Chinezen etc ook mee doen.”

  Kun je daar ook zinnen van maken? Zo is het vrijwel onbegrijpelijk. Als het op meerderheden in het EP aan gaat komen, zullen de Groenen wel van belang worden, nu hangt de meerderheid van de EC af van medewerking van Eurosceptici, dat lijkt me niet bepaald een duurzame situatie. Zo kunnen én Polen én Hongarije (denk artikel 7 procedure) én Italië (denk begrotingsregels) de EC in gijzeling nemen, als dat voor binnenlands gebruik goed uit komt. Verder is het nog maar de vraag wat von der Leyen in de achterkamertjesonderhandelingen aan Orban, Kazinsky, Berlusconi en consorten heeft gegeven in ruil voor hun stemmen.

 7. 10

  Die eurosceptici van jou zijn wel evp. Je hebt ook nog de liberalen en sociaal democraten.

  Al hoewel de EU president, meneer Tusk, vond dat de Groenen ook commissarissen moesten gaan leveren. Alleen hoop ik dan voor ze dat ze zichzelf niet hebben gediskwalificeerd.

 8. 11

  @10: PiS is geen EVP, maar veruit de grootste participant in de eurosceptische ECR. Von der Leyen heeft haar verkiezing aan die fractie (waar oa. ook de FvD in zit) te danken. Zelfs als daar geen achterkamertjes voor wat hoort wat achter zit (en er is nogal wat in achterkamertjes gepraat over deze kandidatuur), betekent dit dat de EC afhankelijk is van die steun, hetgeen weinig goeds voorspelt voor de artikel 7 procedures tegen Polen en Hongarije (en dus de beweging weg van democratie die in beide landen is ingezet). De EVP (ALDE trouwens net zo goed) heeft zich dus laten gijzelen door de Oost-Europese populisten.

 9. 13

  @11.

  Tja, je kan het met die BBC info zo uitleggen. Dan krijg ik toch gelijk dat de Groenen het nakijken hebben. Daar rouw ik overigens niet om.

  Precies ook weer de reden waarom Timmermans het niet heeft gehaald de krachten uit Polen onderschat, en lekker zich tegen de democratisch gekozen regering aanbemoeien. Dan krijg je dit soort fratsen.

 10. 15

  “zich tegen de democratisch gekozen regering aanbemoeien.”
  Los van het feit dat tegen dat “democratisch gekozen” het één en ander is in te brengen, geldt dat voorwaarde voor EU-lidmaatschap onder andere ook een fatsoenlijke rechtstaat is. Landen als Polen en Hongarije zijn daaraan aan het morrelen en als EU zou je je niet door die landen moeten laten gijzelen, want daarmee torn je aan je eigen grondvesten. Dat jij daar niet rouwig om bent is dan iets waarmee je misschien eens bij jezelf te rade moet gaan, maar voor de EU is het hoe dan ook een heel slechte ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren