Vanwege een nieuwe cao voor bestuurders in het voortgezet onderwijs, zo bericht het NRC.
Bestuurders van ‘een kleine middelbare school’ gaan hierdoor 108 duizend euro op jaarbasis verdienen. Leraren zitten gemiddeld op 32 duizend euro, maar die vallen dan ook onder een andere cao.
Maar wees vooral niet verontwaardigd: deze loonstijging is alleszins redelijk, zo wordt ons verzekerd:
De koepel voor bestuurders, de VO-Raad, laat aan de krant weten dat de stijging ‘heel goed verklaarbaar en verdedigbaar’ is. Bestuurders hebben onder de nieuwe cao minder niet-financiele voordelen, zoals de ouderenregeling, kinderopvang en de helft van het aantal vakantiedagen (normaal zestig dagen, nu dertig). Ook is er dit jaar geen loonstijging.
Dat gewone leraren al vijf jaar op de nullijn zitten en dus geen loonstijging hebben gehad, moeten we maar even vergeten…
Reacties (19)
Ik steun AOb op voorhand bij acties.
De krant meldt dat bestuurders van een kleine middelbare school op deze manier 108 duizend euro op jaarbasis verdienen, terwijl leraren op gemiddeld 32 duizend euro zitten.
De activiteit besturen wordt in NL zwaar overschat in vergelijking met de beroepscompetentie. Is dat nou echt meer dan drie keer meer waard?
Ik weet niet hoe ze aan 32000 voor een leraar komen, tenzij ze meenemen dat veel leraren part-time werken. Het startsalaris voor een leraar in het middelbaar onderwijs is 2445/maand, en hier komt de vakantieuitkering (8%) en eindejaarsuitkering (7.4%) bovenop. Dan zit je op zo’n 34.000/jaar. En dat is startsalaris, na 15 jaar zit je in de laagste schaal nog altijd op 52.000/jaar (er krijgen echter weinig leraren hoger dan de laagste schaal).
@2: Nee. En besturen wordt overal zwaar overschat.
@3:
In het basisonderwijs liggen de lonen net wat lager, zal dus een gemiddelde zijn. Maar je hebt gelijk over middelbare schoolleraren, die krijgen dus vaak de helft van wat de directeur krijgt, zelfs na de loonsverhoging van laatsgenoemde. Je kunt dus als aspirant-leraar jezelf opwerken en uiteindelijk de helft van het salaris van de directeur opstrijken. Daarnaast moet de directeur nu 10% meer dagen werken per jaar. Dan nog blijft een loonsverhoging (waar ze het wel twee jaar mee moeten) over van 4,5% (niet heel veel, behalve in een crisistijd als de huidige), de vraag wordt dan hoeveel het wegvallen van de ouderenregeling en kinderopvang afhaalt van die 4,5%.
“Je kunt dus als aspirant-leraar jezelf opwerken en uiteindelijk de helft van het salaris van de directeur opstrijken.”
Dat klinkt mij in de oren als wat weinig. Logischerwijs verdient een directeur van een kleine instelling minder dan een ervaren leraar aan diezelfde instelling (tenzij de directeur zijn bestuursbaan parttime doet naast het geven van onderwijs).
Een bevriende leraar, die zijn werk met veel plezier doet, vertelde mij laatst dat mensen om hem heen steeds vragen wanneer en hoe hij eens hoger gaat in de hiërarchie, want leraar zijn, dat is maar een opstapje.
@6:
Waarom is dat “logischerwijs”? Omdat we ons niet echt kunnen voorstellen wat een schooldirecteur nou eigenlijk de hele dag doet (ik hoor mensen al denken “zo’n ambtenaar of mangertype dat eigenlijk niets toevoegt”), terwijl leraar een ouderwets eenvoudig te bevatten beroep is met ouderwets aanzien? Bij het woord schooldirecteur krijg je geen kneuterig Hollandia gevoel, maar hoe rationeel is het nou echt om te denken dat een schooldirecteur weinig waarde heeft (zeker als die directeur zelf een ex-leraar is)?
maar even voor de goede orde. Er is een verschil tussen een schooldirecteur en een schoolbestuurder. De directeur is, zeker in het basisonderwijs, maar volgens mij ook in het VO, GEEN bestuurder.
In het basisonderwijs staat een directeur vaak zelf nog voor de klas.
@8: Het gaat om de benodigde vaardigheden. Een leraar heeft nu eenmaal zeldzamere vaardigheden (en ook een langer en zwaarder opleidingstraject) nodig dan een schoolbestuurder. Tegenover die schaarsheid (vrije markteconomie, toch?) en grotere investering staat logischerwijs een hogere vergoeding.
@10:
O ja, is dat zo? Om basischoolleraar te worden hoef je alleen maar PABO te doen en het stikt ook van de afgestudeerde leraren Engels, geschiedenis, sport, maatschappijleer en CKV die geen baan kunnen vinden wegens overaanbod. Ik neem aan dat schooldirecteuren en bestuurders ook gewoon een studie hebben gedaan en een dik CV moeten hebben. Er zijn misschien wel heel veel geschikte kandidaten maar die kunnen ook heel goed terecht in het bedrijfsleven.
Maakt het iets uit? Wij schapen pikken het toch wel.
Mijn idee: de bestuurlijke elite moet nog “wennen” aan de nullijn en de algehele economische stagnatie. Still partying like its 1999.
Het zal wel weer aan mij liggen maar ik kan me haast niet voorstellen dat de schoolbestuurders hier vrolijk van worden. Geef mij maar 15% minder en het dubbele aantal vakantie dagen…
@9, ook op de basisschool staan de meeste directeuren al tijden niet meer voor de klas.
Directeuren zijn in het VO zeker wel bestuurders. En wat ze nou precies doen is nog steeds niet duidelijk. Misschien dat iemand dat nog eens kan achterhalen… (Wat ik wel weet is dat ze in veel gevallen niet meer direct op de locaties zijn, en niet meer zo rechtstreeks betrokken zijn bij het aanspreken van leerlingen bv.)
@11, opleiding en vaardigheden zijn niet automatisch gelijk aan elkaar. Idealiter zou er wel een klein beetje meer de mogelijkheid moeten zijn om goede leerkrachten aan te trekken, de mensen die naast het goed maken van de schoolopdrachten ook net een beetje feeling hebben. Maar voor de klas staan is niet heel eenvoudig, en lang niet iedereen kan leren om dat goed te doen. Ook niet met papiertje.
Aangezien lesgeven ook nog eens behoorlijk verantwoordelijk werk is (en IK de rechtstreekse verantwoordelijkheid over kinderen eigenlijk veel zwaarwegender vind dan de indirecte ‘verantwoordelijkheid’ over een organisatie, waar bovendien al helemaal geen prestatieeisen aan vast zitten) zou ik zeggen dat er geen enkele reden is om bestuurders meer te laten verdienen.
Men gaat ipv 200 dagen 230 dagen werken en krijgt daarvoor 15% meer jaarloon. Qua uurloon lijkt mij dat de nullijn. Alleen populisten kunnen dat anders zien.
@16:
Goed punt, ik was zelf in @5 vergeten de weekenden mee te rekenen.
@16 Je hoeft geen populist te zijn om die berekening belachelijk te vinden. Ze gaan van 60 betaalde vakantiedagen naar 30 betaalde vakantiedagen. Ze leveren dus geen beloning in en hoeven daar dus ook niet voor gecompenseerd te worden.
@18:
De meeste mensen vinden het fijn als hun salaris proportioneel is met de tijd die ze in hun werk steken…