1. 1

  “Sarkozy en Merkel willen ook dat alle eurolanden nog binnen een jaar een “gulden regel” in hun grondwet opnemen.”

  Sarkozy en Merkel zijn blijkbaar niet op de hoogte van de procedures voor Grondwetswijzigingen in de eurolanden. Dat nog even los van het feit dat wat ze daarin willen toevoegen helemaal niets te zoeken heeft in een Grondwet.

  Overigens wordt het hoog tijd voor wat meer democratisering in het Eurogebied. Er worden via de EU stiekem wel erg veel bevoegdheden gegeven aan regeringen (in alle voorstellen gaan de bevoegdheden richting ministerraad, ook in het voorstel van de Nederlandse regering vandaag), zonder dat daar een fatsoenlijke parlementaire controle op zit.

 2. 2

  Hoei, komt er toch nog een kabinetscrisis dankzij de Euro. Want de kamers moeten minstens voor en na een verkiezing zich buigen over de door Sarko en Merckel verordonneerde grondwetwijziging, en dat dus al binnen een jaar :}!

 3. 3

  Het zou hoog tijd worden. En wat mij betreft direct doorpakken naar een federaal Europa.

  @2, Wat het nederlandse parlement wil interesseert me niks. PVV zal nu vriendjes moeten maken met SP. haha

 4. 5

  Yes!! nu doorpakken en dan pakken we met Europa misschien nog wel world domination. whooo-ha-ha!!

  lekker dagje voor Wilders, trouwens, na die Turken-hoeven-geen-inburgeringsexamen-te-doen-uitspraak. zo zie ja maar: de wereld draait gewoon door, zelfs als je je hoofd in de dijk steekt.

 5. 6

  Alsof diezelfde regel in de VS niet voor gigantische problemen zorgt. En de hoeveelste euro beleids eenheid is dat? (na de ECB die eigenhandig obligaties opkoopt (wat btw werkte), naast de commissie, parlement, raad van europa) more is less …

  stelletje volidioten.

 6. 10

  @1: Die democratisering zal heel wat langer duren dan de machtsconcentratie gaat verlopen. Ik zie daarin een onaanvaardbaar risico.

  Die “guldenregel” binnen een jaar kunnen ze vergeten. Hoewel, onze rerering heeft al vaker onze rechten verneukt.

 7. 11

  Het zou hilarisch zijn als het niet zo droef was. Frankrijk en Duitsland hebben een jaar of wat geleden eigenhandig de mechanismen om zeep geholpen die ervoor moesten zorgen dat de Euro landen hun begrotingen op orde hielden, door alle beperkingen en bestraffingen bij een te hoog begrotingstekort van de een op de andere dag af te schaffen. Dat zijn de landen die nu onze democratische controle over ons eigen beleid om zeep helpen.
  Ik ben om, dit Europa heeft maar een toekomst. Die van een enorme crash aan ongedekte en democratisch ongelegitimeerde uitgaven. Weg ermee!

 8. 12

  Schitterend nieuws.
  Kennelijk moet het er bij de provinciaaltjes aller landen ingeschopt worden.
  De strijd gaat toch al lang niet meer over een prutsland tegenover het boze Europa, het gaat over een volkomen onrechtvaardig en falend zogenaamd Vrije Marktsysteem waartegen gelukkig eindelijk het besef ontstaat dat er iets aan moet gebeuren.
  Nu dat inzicht nog aan de provinciaaltjes, en we kunnen sinds lang weer een beetje hoop koesteren.

 9. 13

  “De beide leiders hebben ook afgesproken om de belastingtarieven voor bedrijven in hun landen beter op elkaar af te stemmen.”

  Dit vond ik dan weer toch interessant. Als alle westerse landen met een goede infrastructuur, veiligheid voor mensen en goede wetgeving dit nou eens deden dan wordt het ineens een stuk moeilijker voor de professionele belastingontduikers die wij bedrijven noemen.

 10. 14

  Zeg Crachat, ik ben nog steeds er niet helemaal uit hoe ik jouw reactie moet interpreteren (ben ik de spreekwoordelijke provinciaal of juist niet?).
  Maar je denkt toch niet dat het nieuwe Euro pact iets zal doen tegen de belangen van de Grote Ponzi jongens? Ze murmelen wel wat over een long overdue belasting op financiële transacties, maar dat lijkt me vooral het zoetje voor het thuisfront.
  Ik ben overigens voor het overdragen van geld van het rijke noorden naar het zich ontwikkelende oosten en zuiden omdat, als dat goed gebeurt, we er allemaal van profiteren. Om zoiets goed te laten gebeuren heb je steun en democratische controle nodig, en die ontbreken meer en meer. Ik ben in ieder geval afgehaakt.
  Eurobonds lijkt wat op Eurobondage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren