1. 1

    Sinds de Oekraïense separatisten en de Russen elkaar steeds op leven en dood bevechten lijkt het alsof ze niets anders hebben gedaan. Op de slagvelden van WO II zijn miljoenen Russen en Oekraïners omgekomen in hun oorlog tegen de Duitsers, onderlinge strijd, massamoorden door zowel de nazi’s als de communisten, hongersnoden en deportaties. De haat van Oekraïne tegen Rusland is haast onuitroeibaar en als ze daar tegen elkaar strijden begaan ze constant oorlogsmisdaden over en weer.
    Ik had in 2014 gezien dat gevangengenomen Oekraïners door de Russen werden mishandeld en door een straat in Donetsk moesten “paraderen” waarna de straat symbolisch met zeep werd “gereinigd” van hun voetstappen. Meteen moest ik toen opeens weer denken aan een gebeurtenis in Moskou, 70 jaar daarvoor op 17 juli 1944, drie dagen voor Claus von Stauffenberg een aanslag pleegde op Adolf Hitler. De Russen hadden toen de Duitse legergroep Midden verslagen en Jozef Stalin wilde de inwoners van Moskou op een verzetje trakteren door 60.000 Duitse krijgsgevangenen door Moskou te laten paraderen, iets wat ook op youtube is te zien. Het was alleen erg opvallend dat de Russen zich totaal niet haatdragend jegens de Duitsers gedroegen en hen stil aanstaarden alsof het een leger zombies waren.
    Niettemin vroeg een klein meisje dat op de schouders van haar moeder zat en eveneens toekeek aan haar: “Mama, hebben deze mensen papa doodgemaakt?” De moeder kon deze vraag niet beantwoorden en alleen maar huilen maar vooral de Russische vrouwen en meisjes leken nog enig medelijden met de Duitsers te hebben.
    Na de parade werden de straten eveneens symbolisch “gereinigd” van de Duitse voetstappen maar de Moskouvieten zouden, in plaats van zeep, misschien wel tonnen zout- of zwavelzuur nodig gehad hebben om de straten van Moskou eveneens te reinigen van de voetstappen van de communistische massamoordenaars, inclusief Stalin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren