Robotisering bekt simpelweg lekkerder dan uitbuiting

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Heleen Mees belicht in haar column in de Volkskrant een blinde vlek van veel economen: Robotisering bekt simpelweg lekkerder dan uitbuiting

De onverwachte overwinning van Trump heeft geleid tot een verhit debat onder economen over de oorzaak van het spectaculaire verlies aan fabrieksbanen in de VS.

Haar conclusie:

De echte puzzel is waarom economen de meest voor de hand liggende verklaring niet omarmen, namelijk dat de daling van de arbeidsinkomensquote het gevolg is van China’s toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 en niet van robotisering. Mijn theorie is dat kapitalisten (en de meeste economen zijn kapitalisten) willen geloven dat de stijgende bedrijfswinsten te danken zijn aan hun eigen vernuft in plaats van aan hun vermogen om werknemers uit te buiten. Robotisering brengt minder de morele verplichting met zich mee om inkomen te herverdelen dan uitbuiting. Dat is waarschijnlijk meteen ook de belangrijkste reden.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Bismarck

“Robotisering brengt minder de morele verplichting met zich mee om inkomen te herverdelen dan uitbuiting.”
Ik weet het niet, of je je baan nu kwijtraakt aan een robot of aan een onderbetaalde arbeidsvoorwaardenloze Chinees, in beide gevallen word je toch ontslagen en ben je je inkomen kwijt omdat je baas (of zijn afnemer) een goedkopere arbeidsbron vond. Vanuit Amerikaans perspectief lijkt me daar geen verschil in te zitten.

#2 zmooooc

Leuk verhaal. Gaat er volkomen aan voorbij dat er vandaag de dag meer productiecapaciteit van China naar westerse landen wordt verplaatst (in de vorm van robots/software) dan andersom. Als je dat even had gemist en je je column ook nog eens baseert op 4 jaar oude papers die uitgaan van destijds al sterk verouderde gegevens dan … ach … laat ook maar …

EDIT: Nou vooruit. …

De echte puzzel is waarom economen de meest voor de hand liggende verklaring niet omarmen, namelijk dat de daling van de arbeidsinkomensquote het gevolg is van China’s toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 en niet van robotisering.

Dit is geen puzzel. De productie van de Amerikaanse industrie is sinds 2006 gestegen. Dat is onmogelijk als de handel naar China zou zijn verplaatst. Ergo: het is niet naar China verplaatst. Puzzel opgelost. De nogal oude artikelen waar ze zich op baseert missen dat simpelweg met hun datasets tot 2007 …

http://fortune.com/2016/11/08/china-automation-jobs/

#3 AltJohan

@zmooooc: helpt dat wel genoeg?

Volgens mij zijn het handelstekort van de VS met China nog vrij omvangrijk.

#4 analist

@2: niemand betwist dat de amerikaanse productie is gestegen, de vraag is waaorm het aandeel van arbeid in de toegevoegde waarde is gedaald.

verder eens met #1: robotisering is niet politiek correcter dan outsourcing. ik denk dat het een combinatie van beide is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*