1. 2

  Ik wil graag geregistreerd worden als Zoeaaf. En tenzij je met een lijst komt waarmee je met behulp van genetische markers kunt aantonen dat ik dat niet ben, heb je daar niets tegenin te brengen.

  Seriously, hoe gaan ze dit aanpakken ? ‘Ethniciteit’ is niks, wetenschappelijk gesproken. En daarbuiten is het een soort ‘gevoel’ – net zoals ‘ras’ of ‘religie’.

 2. 3

  Begin jaren negentig heeft mijn toenmalige werkgever de VU al eens geprobeerd het personeel ethnisch te registreren. Daar is toen niets van terecht gekomen, omdat vrijwel iedereen, zonder veel ophef te maken, domweg weigerde die lijsten in te vullen. Toen hadden de mensen blijkbaar nog gezonde reflexen.

 3. 4

  KJ, groot gelijk, maar in dezen laat de regering zich natuurlijk niet leiden door wetenschappelijke inzichten. Gevoelens doen het daarentegen juist wel goed bij Bruin 1. Het gevoel dat men stoere maatregelen neemt bijvoorbeeld. Die hoeven dan ook niet per se zinnig of effectief te zijn.

  Waar het op neer gaat komen, omdat etniciteit zo moeilijk te definiëren valt, is natuurlijk dat men nationaliteit gaat registreren. Alsof dat iets zegt over een persoon.

 4. 5

  @Olav; Volgens mij is het – in dit geval – juist andersom: een gemeente wil een ‘extra zieligheids’-programma opstarten (meer geld in bepaalde groepen stoppen) en zoekt daarvoor een criterium.

 5. 6

  Weigeren welke vragenlijst dan ook te beantwoorden heb ik altijd al een juiste instelling gevonden Als een overheid gaat vertellen “bij ons zijn uw gegevens veilig”krijg ik jeuk

 6. 7

  Ik ga als PVV-tokkie op het bureau natuurlijk aangeven Marokkaan/Berber te zijn ondanks mijn rossige haar en blauwe ogen. Dan heeft Wilders straks nog meer gelijk dat de Naffers crimineler zijn.

 7. 9

  Het circus wordt natuurlijk straks pas echt compleet als een rechter moet gaan bepalen dat iemand wel of niet tot een bepaald ras behoort.

 8. 10

  Zei ik ‘ras’ ? Ik bedoelde natuurlijk ‘ethniciteit’. Niet dat het veel verschil maakt of je nu de ene negentiende-eeuwse anthropologische term gebruikt of de ander…

 9. 14

  In Amerika zou Wilders geregistreerd worden als ‘Caucasian’. In Rusland worden Kaukasiërs dan weer zo’n beetje als moslimterrorist beschouwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren