Rechtsradicalen verjagen Roma uit Hongaars dorp

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (15)

#1 ralf

In een of twee jaar hebben we zoiets in Nederland ook. Iedereen zal dan wel weer geschokt en verbijsterd zijn, maar het gaat gewoon die kant op.

#2 Bolke de big

Ralf, en dat vind jij gek, neem utrecht als voorbeeld, er zijn daar wijken waar bepaalde bevolkingsgroepen de hele wijk terroriseren en wat doet de overheid????

Niks, dan kan je op je vingers natellen dat een x-aantal mensen uit zo’n buurt/dorp het op een gegeven moment zo zat wordt dat rechts-extremisme de kans krijgt om wortel te schieten.

99 van de 100 van dit soort rechts-extremen ontstaan als reactie op eerdere gebeurtenissen.

#3 Bismarck

@2: Ik verwacht dit eerder in Rucphen. Ik denk dat je de verhoudingen trouwens verkeerd hebt.

#4 alt. johan

De staat moet orde en gezag handhaven, en eigenrichting voortvarend de kop indrukken.

Als ik dit lees besef in het volgende. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om links ook het belang van rechtshandhaving te laten beseffen. Met een paar rechts-handelende criminelen zijn die linkse gasten zo om.

#5 Bismarck

@4: Waarom denk je eigenlijk dat “links” meer besef over het belang van rechtshandhaving nodig heeft? Bij mijn weten is het juist vooral “rechts” dat graag aan het recht wil morrelen.

#6 Jan van Rongen

@4, @5, ik had dezelfde vraag, en vooral omdat in Hongarije het regime al jaren in onze termen rechts is (en daarvoor vooral onderdrukkend conservatief).

#7 alt. johan

@5 en @6: Ik heb bij links toch vaak het idee van dat men bepaalde criminaliteit als een gegeven beschouwd.

Rechts heeft op een gegeven moment hun kans gezien het veiligheid-op-straat verhaal stevig naar zich toegetrokken.

#8 Bismarck

@7: Ik vroeg eigenlijk waarom, maar ik begrijp dat het allemaal berust op een idee van je? Ik denk dat rechts alleen misbruik maakt van de magere kennis bij het volk en heel hard de repressietrom slaat, terwijl het tegelijk de preventie heel hard verwaarloost, daarmee de facto juist criminaliteit stimulerend.

Los daarvan denk ik dat dat allemaal weinig met het topic te maken heeft. In Hongarije is eerder sprake van racisme en ultrarechtse milities die minderheden lopen te intimideren. Je kan gewoon voorzien dat dat uit de hand moet gaan lopen, maar straks kijkt iedereen natuurlijk verrast als er doden vallen.

#9 richard

@7
het verschil tussen links en rechts zit niet in de mate van afkeer van criminaliteit. Waar rechts graag de rechtmatigheid in de maatschappij wil herstellen, wil links graag de criminaliteit voorkomen, zelfs als dat het rechtvaardigheidsgevoel schaad. Gevolg-ethiek vs. principe-ethiek.

Rechts domineert inderdaad het veiligheidsdebat, maar ze concentreert zich alleen -in het debat dan, de praktijk is weerbarstig- op de rechtvaardigheid van de maatregelen, niet de effectiviteit. Zelfs wanneer draaideurcriminelen “knuffelen” effectief zou zijn (en ik wil niet zeggen dat dat perse zo is), dan nog ziet rechts liever een passende straf dan een geslaagde reintegratie.
Misschien heeft vrouwe justitia daarom wel het zwaard in haar rechterhand.

#10 Jan van Rongen

@7: word s even wakker – ik had het over Hongarije….

#11 alt. johan

@8: Ik kijk nergens meer vanop. We hebben Srebrenica gehad, we stonden er als Nederlanders bij en keken ernaar. Onze Nederlandse jongens hadden het gedogen destijds wel heel ruim geïnterpreteerd. Wimpje Kok is er later nog voor afgetreden.

Ik zie heel weinig in het preventie idee, vanwege de discutabele rendement ervan. Het houdt te weinig rekening met het misdaad-mag-niet-lonen idee.

Ik zie meer in een staat zoals Amerika waar er lekker zwaar gestraft wordt. Mensen gewoon 20 jaar opsluiten zodat een criminele carrière daarna er niet meer goed inzit.

#12 richard

@11
dat is er wel helemaal aan de oren bijgesleept. Die serven die in sebrenica mannen kwamen afvoeren waren geen zakkenrollers, maar een complete legereenheid, met tanks en artillerie. Het batallion dat daar gestationeerd was had a) geen bevoegdheid om aanvallend te handelen. b) te weinig middelen om de servische opmars te stuiten. Dat was een schandaal, maar om sebrenica af te schuiven op de laksheid van de soldaten daar is gotspe. ga je schamen.

Overigens zit in je favoriete land een ongeevenaard hoog percentage in de bak voor relatief kleine vergrijpen. En desondanks loop je in de VS meer kans te maken te krijgen met een ernistig geweldsmisdrijf dan in Nederland. Ik heb zo laat in de avond geen tijd om de onderzoeken op te zoeken, maar er is vaak vast gesteld dat alternatieve straffen, mits passend, beter helpen dan een simpele gevangenisstraf.

#13 piet

@11
volgens mij zit er na 20 jaar gevangenisstraf weinig anders meer in dan een criminele ‘carrière’…

#14 KJ

Extreem rechts tribaliseert. Net als een heleboel bevolkingsgroepen voor hen. Leve het Staats-relativisme! Nee, er is daadwerkelijk niets te zeggen voor enigszins opgelegde cultuur-homogenisatie!

Voor wie het niet door hadden; de bovenstaande twee zinnen zijn door- en door-cynisch.

#15 Bismarck

@11: “lekker zwaar gestraft wordt”

Ik dacht al zoiets (en daar zinspeelde ik ook op). Het gaat je er helemaal niet om om de criminaliteit terug te dringen, maar om het doen als of je iets doet. Dat het rendement van zware straffen pas echt discutabel is (blijkbaar een argument tegen het preventie-idee, hoewel ik benieuwd ben naar de bewijzen daarvoor), doet verder niet ter zake.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*