PvdA en CDA willen leerplicht naar 21

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Volkskrant:

Jongeren zonder diploma moeten verplicht tot hun 21e naar school. PvdA en het CDA hebben daarvoor samen een initiatiefwet geschreven, zo bevestigt een CDA-woordvoerster een bericht in het AD van vandaag. De leerplicht loopt nu tot 18 jaar. […]

Rog zegt over het voorstel: ‘Met dit wetsvoorstel kunnen we gericht 20.000 jongeren een perspectief bieden. Zij hebben op dit moment geen werk en volgen geen opleiding. In de praktijk blijkt dat juist deze groep een onzekere toekomst tegemoet gaat, en vaak in het criminele circuit verdwijnt. […]’

Zou het wat uithalen?

Open artikel

Reacties (7)

#1 okto

Het gaat in totaal om 20.000 probleemgevallen. Dus om een kleine groep van 20.000 moet de hele jeugd langer aan de leerplicht. Bespottelijk. Sommige kinderen gedijen gewoon niet goed op school, maar dat accepteren wordt een steeds groter taboe.

#2 Inca

Jippie, meer regels!

#3 gbh

Ik wil de leerplicht naar 65, geen werk dan lekker naar school.

#4 Sigi

Waarom hebben ze ooit de leeftijd waarop je “volwassen” wordt verlaagd?

#5 L.Brusselman

Een samenleving heeft ook “criminelen”nodig om “normaal” te kunnen functioneren,moralisten zijn er al meer dan genoeg.

#6 De Conservatief

Het is een mooi gebaar, maar praktisch is het niet. Sommige leerlingen zijn gewoon niet geschikt voor school. Waarom bijvoorbeeld ROCs vakken als wiskunde en Engels onderwijzen is me overigens ook een raadsel; de meeste leerlingen daar kunnen en willen zulk onderwijs niet en dan krijg je ongeïnteresseerdheid en afhakers.

Het lijkt me veel beter als er voor jongeren die niet goed kunnen leren ambachtsscholen en praktijkonderwijs komt. Leer ze een vak. Daar zijn ze vaak veel gemotiveerder voor en dan komen ze vaak veel beter terecht. Dat helpt veel beter dan het verhogen van de leerplichtsleeftijd.

Althans, dat is wat ik denk. Een expert ben ik hier niet in.

#7 Henk van S tot S

@5: Gezien het aantal minnetjes, wordt deze post niet uitsluitend door mensen met gevoel voot humor gelezen ;-)
Verder ben ik van mening, dat PvdA en CDA hier uitsluitend “buhne-politiek” bedrijven:
“Het is moeilijk hazen vangen met onwillige honden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*