1. 1

  Natuurlijk, laten we er vooral vanuit gaan dat de commerciele zenders alleen maar objectief goed nieuws leveren. Ik vond de NOS bij uitstek een plek om vaak zo min mogelijk gekleurd nieuws te vinden. Maar goed, Rutte en vriendjes stappen lekker in de neo-con boot, de overheid doet niks, de private sector lost het vanzelf op. What’s next afschaffen complete nieuws functie publieke omroep? Die zielige kranten magnaten en de private equity eigenaren verdienen natuurlijk te weinig, met het uitkleden van de dode bomen sector, erg zielig. Zelf regulering, tenslotte werkt dat ook zo lekker in de financiele sector. Wil de Nederlandse Rupert Mordoch/Berlusconi zich snel melden? Is flink scoren in NL namelijk.

  Ik word nu al ziek van de doorzichtige stratgie van Rutte’s kabinet. Alles uitkleden en weg ermee… bah.

 2. 2

  iets te onafhankelijk van afhankelijke geldkranen?

  Alsof er één krant meer gekocht wordt wanneer de NOS niet op internet zit.

  De pers is altijd de eerste die er aan gaat.

 3. 5

  ze hebben goed gekeken bij poetin en berlusconi, straks mogen we alleen nog maar de TeleSSgraaf lezen, maar goed, weer lekker in alle redelijkheid de andere kant op kijken en volgens goed traditioneel gebruik hebben wij het ook niet geweten

 4. 7

  Trek dan meteen de stekker uit alle digitale kanalen, alleen de UPC’s en de Ziggo’s profiteren daarvan.
  Zend geen kameerdebatten meer uit, laat de Commercielen betalen voor ‘onze’ beelden uit de Kamer.
  Ik stap wel over op aljazeera.net , als ze dat zonodig willen

 5. 8

  Doe nou niet alsof dit uit de lucht komt vallen – Plasterk had hier al problemen mee en wees eerlijk – het is raar dat een omroep een nieuwssite neerzet.

 6. 9

  @KJ: niet helemaal, de omroepen zijn verenigingen en de leden bepalen wat ze willen zien. Als de leden van de VARA JOOP willen dan kan dat. Ook het stimuleren en faciliteren van meningen en discussies binnen de doelgroep van de omroep passen binnen de taken van de omroep. Enige vraag is welke onderdelen van de omroepen gefinancierd dienen te worden door de overheid vanuit het kijk- en luistergeld.

  Ik vindt het niet raar dat de NOS een nieuws-site neerzet, voor wat betreft de andere omroepen is het inderdaad anders. Waarom zou het hogere doel van de publieke omroep, met name van de NOS aangezien het om nieuws gaat, nu niet meer gelden? Ik vind het nieuws-aanbod sinds de laatste wijzigingen al verslechterd (persoonlijke mening) en moet er niet aan denken dat ik voor duiding afhankelijk wordt van de RTL-groep of SBS-groep, of zoals nu ook al deels gebeurd, de TMG-groep.

  Dat de publieke omroep aan erosie onderhevig is, is met de komst van Powned en WNL duidelijk (maar ik lijk wel een oude lul). Niks mis met nieuwe omroepen maar wel als deze betaald worden door een mediaconcern en wel als het belangrijkste doel van de omroep het mee-eten uit de staatsruif is zoals ze zelf zeggen.

 7. 10

  De VVD laat zich meeslepen in de gedachte dat de NOS onderdeel van de linkse kerk is, eerder heeft Pasterk dit al gedaan. Welke omroepen hebben eigenlijk nieuws-sites?

  De VARA, VPRO, EO, Tros, WNLtmg en AVRO in ieder geval niet. Wel Pownedtmg die door de links vanuit de voorpagina van Geenstijltmg nu een van de drukst bezochte omroep-sites heeft.

 8. 12

  Waarom Geenstijl? Geenstijl prentendeert toch geen onafhankelijke nieuwssite te zijn? Ik zou me trouwens (in theorie dan) voor kunnen stellen dat op projectmatige basis op een zeker moment een subsidie voor geenstijl beschikbaar wordt gesteld. In zekere zin is dit in het verleden door het ministerie van defensie gedaan.

 9. 13

  Laten de politici zich dan voortaan ook bezig houden met politiek.

  Dus NIET:

  De waan van de dag.
  bijbaantjes en nevenfuncties.
  TV spelletjes.
  Populisme.
  Twitteren.
  etc…

  Dus gewoon weer: regeren is vooruitzien. Visie opstellen, en lange termijn besluiten nemen. En niet zoals nu allerlei populistische maatregelen nemen enerzijds om het volk koest te houden, maar aan de achterkant zichzelf in het pluche houden. Want daar gaat het om, Verhagen voorop.

 10. 15

  @BP; Nee. Er wordt niet gezegd dat men moet stoppen. Er wordt gezegd dat men niet mag subsidieren. Er is waarschijnlijk niemand die het erg vindt als de Joop doorgaat op z’n eigen portemonnee. En Geenstijl doet het op z’n eigen portemonnee.

 11. 16

  KJ, Geenstijl doet het met geld van TMG dat weer twee publieke omroepen heeft te weten WNL en Powned die laatste die weer integraal alle content krijgt aangeleverd van GeenStijl dat weer geld krijgt van TMG dat weer twee publieke omroepen heeft te weten WNL en Powned die laatste die weer integraal alle content krijgt aangeleverd van GeenStijl dat weer geld krijgt van TMG dat weer twee publieke omroepen heeft te weten WNL en Powned die laatste die weer integraal alle content krijgt aangeleverd van GeenStijl dat weer geld krijgt van TMG dat weer twee publieke omroepen heeft te weten WNL en Powned die laatste die weer integraal alle content krijgt aangeleverd van GeenStijl dat weer geld krijgt van TMG…. undsoweiter

 12. 18

  Ik heb zojuist mevr. van Miltenburg(?) op de radio gehoord en zoals we hadden mogen verwachten was er weer geen touw aan vast te knopen. Speciaal voor de wat lageropgeleiden vertelde deze VVD-mevrouw dat het uitzenden van radio en tv-programma’s via internet best mocht (live en uitzending gemist), dat afgeleide activiteiten ook best mochten (wat dat is werd niet duidelijk, maar nieuws lijkt mij bij uitstek een afgeleide van journaals en actualiteitenrubrieken). Wat niet mocht was uitzending die op radio en tv ten einde waren op internet voortzetten.

  Ik heb nu 2 verkrampte middelvingers.

 13. 20

  Volgens de logica van Van Miltenburg moeten de publieke omroepen dan ook onmiddellijk stoppen met radio- en televisie-uitzendingen.
  Er zijn immers commerciële partijen die daar proberen geld te verdienen.

  @19: grappig nieuw woord: ‘rauwig’.

 14. 21

  @Carlos; O, ik ben het zonder meer met je eens (dat zeg je niet, maar laat ik er dat nu even uit halen) dat de instantie die in Nederland het overzicht houdt op monopoliën, eens goed de TMG zou moeten doorlichten – die moloch wordt zo langzamerhand wel van heel veel markten thuis.

  Maar dat is niet het argument dat hier te berde wordt gebracht; deze discussie gaat over publiek geld dat, buiten de beoogde ‘core-business’ van de ontvanger, anti-competitief wordt ingezet.

 15. 22

  @Taco Zip; In zekere zin *is* dat toch ook een valide argument ? Zeker op de advertentie-markt; de PO zou morgen alle commerciële omroepen om hals kunnen brengen door hun advertentie-tarieven te halveren.

 16. 24

  Aan de andere kant, PO’s gebruiken belastinggeld om content te genereren wat ze vervolgens weer op een andere manier te gelde maken.

  Ik zou zeggen, alle content vanuit de PO moet per definitie op een creative commons licentie en in makkelijk te verwerken format.
  Daar hebben wij met zn allen al een keer voor betaald.

 17. 25

  En dat het in alle landen op de wereld wel zo is dat bv. de BBC hun programma’s ondersteunen met nieuwssites en achtergrondinformatie boeit niet? Dat Nederland weer eens zielig bezig is betse jongetje te zijn?

  De Partij voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat dit besluit gedogen?
  De Liberalen stellen deze beperkende maatregel in?
  Mevr. Miltenburg (lichtgewicht gekozen vanwege vrouw-zijn) weet blijkbaar niet dat de JOOP betaald wordt door de VARA-leden en niet uit subsidie?

  Vandaag maar snel lid worden van de VARA. Gisteren Hyves account al verwijderd.

 18. 26

  @Lord Flash: Dat is juist het punt. Volgens Anouchka van Miltenburg mag die content alleen op televisie en radio, niet op internet… De PO maakt nu al heel veel van de door haar gegenereerde en verzamelde content openbaar. In het interview op radio 1 ging het juist om de extra content die van haar niet op internet geplaatst mag worden.

 19. 27

  @bvdbos; Daar ga je weer met je mis-representaties – het punt is niet dat er PO content op een website gezet wordt – daar is uitzendinggemist al voor; het punt is dat er van publiek geld *ook* een nieuws-site onderhouden wordt (andere content, dus) en dat private kranten dat ook proberen te doen en dat dat oneerlijke concurrentie is.

 20. 28

  @26

  Ja, met copyright en dat soort meuk erop. Dat moet er dus af. Nieuwssite prima, maar dan mag iedereen er naar hartelust uit putten. Programma’s idem dito.
  Niet alleen openbaar maken, maar gewoon vrij beschikbaar stellen.

 21. 29

  @22: dan zou Van Miltenburg zich uit moeten spreken over het nut en de noodzaak van de gehele PO.
  je zou verwachten dat ze dan ook voor het afschaffen van de STER zou moeten zijn. Dát werkt pas marktverstorend.

 22. 32

  @Taco Zip; PO mag wel, maar dan zonder reclame en mensen die vinden dat een miljoen een heel redelijk salaris is, en dat honderd miljoen een heel redelijk bedrag is voor voetbal op zondag.

 23. 33

  @32: Ik zeg: doen!
  Denk niet dat daar in de driehoek Binnenhof-Mediapark-Grachtengordel direct een afgetekende meerderheid voor is te vinden.

 24. 35

  Wat is dat voor een onzinnig plan van de VVD? Alles wordt of is al internet, gedigitaliseerd en geïntegreerd: audio, video tezamen met tekst, foto’s, internet, (beeld)telefonie enz. Op de tijd dat je het zelf wilt zien en interactief. Ik kijk alleen nog maar TV via internet. Alleen audiovisuele ‘streaming’ (zoals door de omroepen in de vorige eeuw werd aangeboden) is al lang achterhaald en om daarheen terug te keren een archaïsch en onzinnig idee. Hoe komt de VVD erbij? Of zit er meer achter dit idee, zoals de censurering van informatie…

 25. 36

  Casper: Of zit er meer achter dit idee, zoals de censurering van informatie…

  Ik vermoed eerder het vermoorden van de publieke omroep. De VVD is toch de partij van het “liberaliseren” en privatiseren? De haat voor publieke voorzieningen is voor hen een principe. En omdat je de PO (nog) niet kan afschaffen in het huidige klimaat, neemt men een omweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren