Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik heb nooit iets gehad met Bono. Niet voor, niet tegen. Aardig alle inzet voor goede doelen, samen met andere celebrities, maar ergens raakte Bono me niet.

En misschien komt dat wel omdat het allemaal nep is.

Want hoe in vredesnaam kan je het voor een betere wereld opnemen, voor de verschopten van Afrika, terwijl je opkomt voor de belastingparadijzen die louter en alleen de aller-allerrijkste onder ons dienen? (en daar zelf ook gebruik van maakt?)

Open artikel

Reacties (14)

#1 Bismarck

Wat moet Bono dan, hij staat bij Apple op de loonlijst.

#2 su

Bono is al wel langer een belastingontduikende gobshite. Mede mogelijk gemaakt door Nederland B.V.

#3 zuiver

OK, varkens die op hun achterpoten gaan lopen.
What’s new? Surprised?

#4 Bookie

Als je minder belasting betaald en je meer overhoudt kan je natuurlijk meer weggeven aan projecten waar je zelf achter staat.

#5 herry

zo ken ik er nog wel een paar……@4:

#6 su

@4 Gobshite Bono doneert vooral aan zijn eigen klasse. Van de opgebrachte $15 miljoen van zijn One campagne ging $184 duizend naar goede doelen en $8 miljoen naar overbetaalde managers en personeel. Ondertussen vliegt hij over de hele wereld om overheden te overtuigen dat ze meer belastinggeld, wat hij weigert te betalen, moet geven aan goede doelen.

#7 lurker

“In 2006 the band transferred the company that handles its publishing royalties from Ireland to the Netherlands to reduce its tax bill.”

Zelfs als je meegaat in zijn argument dat de huidige belastingwetten goed zijn voor Ierland (wat feitelijk natuurlijk ook waar is, alleen ontzettend egoïstisch t.o.v. de rest van de wereld), dan blijft Bono een eikel omdat hij zijn eigen inkomen nóg belangrijker vindt dan die arme Ierse bevolking waar hij voor zegt op te komen. Triest om te zien wat extreme rijkdom met mensen doet.

#8 herry

Iets weggeven uit een overschot of van iets dat je kan missen is heel wat anders dan echt delen.

Mijn huis staat vol met afdankertjes, haha……

#9 Micowoco
#10 Folkward

Zelf vind ik de muziek prima. Het sociale aspect heeft zeker iets van ‘do as I say don’t do as I do’. Ook al is het povere excuus voor wat #7 noemt, dat in 2006 ook de belastingen zodanig werden omgegooid dat ze meer belasting moesten betalen. Dan blijft het verwijt: waarom je postbus-bv verplaatsen als je solidair wil zijn?

Maar in zijn constateringen heeft hij volgens mij wel een punt. Bijvoorbeeld dat (kapitalistische) handel zeker een rol speelt in het ontwikkelen van gebieden (ook vergeleken met ontwikkelingshulp). Ook internationaal progressief links moet dat schoorvoetend erkennen; ontwikkelingshulp is beter dan niks, maar handel is beter dan ontwikkelingshulp (en daarom moeten bijvoorbeeld ook handelsbarrières omlaag!). En het punt dat Ierland eigenlijk ‘niks’ heeft (Al geldt dat ook voor Nederland). Het enige wat Ierland zo’n beetje kan exporteren is Guinness en katholieke priesters. Wat dat betreft is Ierland zo’ n beetje het Friesland van Europa: weinig te beleven buiten de steden, dus je moet *iets* hebben om leegloop te voorkomen/tegen te gaan (als je dat wilt). Friesland kan dat niet, Ierland wel: belastingvoordelen.

En hoe we met zijn allen om willen (of zouden moeten) gaan met leegloopgebieden, of dat nou Parkstad Limburg, Oost-Groningen, of Ierland is, dat is weer een andere discussie.

#11 Joost

Ik word een beetje moe dat als je iets goed doet, je ALLES goed moet doen. Het is een frame dat succesvol werd toegepast op Al Gore (hij is tegen co2-uitstoot, maar vliegt wel de hele wereld over!), en nu ook op Bono. So what, dat hij weinig belasting betaald. Als hij overheden succesvol overhaalt miljarden meer te investeren in ontwikkeling etc., dan lijkt me dat een goed effect.

Dat hij andere dingen beter kan doen, soit.

#12 Stronkel

@11: hij haalt overheden over om meer belastinggeld te spenderen terwijl hij zelf weigert om fatsoenlijk belasting te betalen.

Als je daar de ontzettende hypocrisie niet van inziet… Heeft niks meer te maken met ‘op alle vlakken ALLES goed moeten doen’. In de basis is Bono al een verrot mens.

#13 Sander_1583

Kansloze zure reacties.

#14 Diener

Paul Hewson, alias Bono, “de goede”, heeft een gigantisch messiascomplex. Ironisch genoeg net als zijn naamgever Paulus.
Een interessante vraag vind ik: wat zou Jezus van hem gevonden hebben? Zou hij hem hebben gevraagd als apostel of had hij hem allang de tempel uitgetrapt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*