1. 2

  Dat is toch het idee van Schengen? Dat de EU-burgers daarheen kunnen gaan en staan waar werk voor ze is? Ik meende dat wij hier een loeiend tekort hadden aan goede docenten (niet alleen kwantitatief, maar ook een kwalitatief tekort, gezien de geluiden over de PABO).

 2. 4

  Net zoals de Verenigde Staten in de 19e eeuw, en nog steeds op mindere schaal, haar economische groei bevorderde: arbeidsdeling. In Europa moet dus nog flink wat zachte en harde dwang worden gecreëerd. Kamp gaf al een voorproefje voor de uitkeringstrekkers… niet verhuizen, dan gaan we korten.

 3. 5

  Hij raadt ze aan naar andere portugeestalige landen te gaan.. De kwaliteit van onze basisscholen zal er niet op vooruitgaan als er onderwijzers rondlopen die alleen een iberische taal spreken, gok ik zo..

 4. 6

  Weer een reden om meer over te schakelen op Engels in het onderwijs. Als ze dat gewoon in de hele EU doen vanaf het middelbare, kun je ook een Portugese docent voor een Nederlandse klas zetten.

 5. 8

  Dat geldt lang niet voor iedereen. Er wonen bijv genoeg immigranten in NL die hier al decennia wonen maar nog nauwelijks onze taal spreken. Dat ligt zeker niet alleen aan hun motivatie. Niet iedereen heeft de capaciteit (zeker op latere leeftijd) een tweede spreektaal te leren.

  Idd hoog tijd voor een gemeenschappelijke taal in Europa. Eigenlijk al 20 jaar te laat.

 6. 9

  Het probleem is dat de werkgelegenheid in de landen met de verwante talen nou net zelf ook niet echt met een arbeidstekort zitten. Als je als Nederlander Duits moet leren valt het nog wel mee, maar Fins is bijvoorbeeld even een ander kopje thee. Een eeuw of twee geleden was dat toch wel wat makkelijker: als je gestudeerd had sprak je vloeibaar Frans (en eventueel Latijn), zoals ook verwacht werd van iedereen in je beroepsgroep, ongeacht nationaliteit.

 7. 10

  @8: Wat ook niet helpt is dat Nederlanders er op staan om hun engels met jou “te oefenen” als je zelf geen Nederlands spreekt.

  @9: Brazilie?

 8. 12

  In Brazilie is aan ongeschoolde arbeidskrachten bepaals geen gebrek. Die zijn dermate ongeschoold, dat je eigenlijk van onbruikbaar moet spreken.

  Overigens kent Brazilie al een enorme toeloop van Portugezen en Italianen.

 9. 13

  Dit is toch zeer opmerkelijk. EU-burgers die naar (gedeeltelijk voormalige) derde wereldlanden vertrekken voor werk, anders dan zending of ontwikkelingshulp.

  Eerst vorig jaar gebedel van Euro-landen bij ‘derde wereldlanden’ voor geld en nu dit.

  Harm, let op! We komen eraan! Krijgen we korting?

 10. 15

  Ik denk dat je Schengen verward met de EU. Schengen gaat over grenscontroles die binnen het Shengengebied zijn opgeheven. Ook geldt een visum -gegeven aan derdelanders- voor drie maanden binnen het hele Schengengebied.
  Buiten 22 EU-landen (VK bijvoorbeeld niet) zijn ook IJsland, Noorwegen en Zwitserland lid.
  Britten mogen natuurlijk wel werken hier, maar ze moeten wel hun paspoort laten zien als ze uit Engeland komen.

 11. 19

  Ja hoor, alleen is het vrij duur: ik reken iets meer dan 1 euro per dag.
  Maar als je een hele maand boekt, dan is dat jouw korting.

  Overigens is deze prijs geldig tot 30 juni, daarna wordt het ca. 10 euro en ca. 12 euro in het hoogseizoen. Je hoeft niet eens elders te zoeken: ik heb de beste prijs/kwaliteits verhouding van de regio, daar is men het unaniem over eens.

  Ik heb heb het even opgezoch: ik verwacht je omstreeks september.

 12. 21

  Nou Harm, ik ben wel verbluft. En dan ga jij zitten reaguren op een donkere site in het grauwe Nederland?
  Ik neem aan dat je inmiddels al wel de kleine ventilatortjes heb geïnstalleerd die worden gepowered door de leeghoofden comments van de PVV adepten hier.
  Maar het ziet er wel erg mooi uit daar! Tjeempie

 13. 24

  Ik zit je show te consumeren terwijl er op de achtergrond geklaagd wordt over de verhoogde tandartsprijzen ivm liberalisering. Ik heb getwijfeld over België, maar dat hoeft nu niet meer :)

 14. 25

  Ja hoor, gratis. Alleen hebben de Braziliaanse vrouwen ten onrechte de faam zo mooi te zijn. Niet dat je ze niet tegenkomt, maar in Nederland is het gemiddelde peil duidelijk hoger. Dat heeft waarschijnlijk ook met de voeding te maken.

  Ja, die plastic stoeltjes. Je hebt er geen idee van wat het betekent om bijna op het strand te wonen (had ik ook niet): bijna alles gaat hier kapot door de zilte lucht en onder de hete zon. Dus ik koop alles van hout, plastic en steen en eens in het jaar een nieuwe computer.

  Overigens leef ik zonder enige luxe en de pousada is netjes, schoon, maar wel vrij eenvoudig. Toch heb ik veel klanten uit de hogere inkomensklasse, opvallend veel zelfs. Maar mijn Zweedse buurman drijft het “Blue Dream Resort” en die kan ik zondermeer aanbevelen: aardige mensen, prachtig hotel. Dus als je luxe wilt, dan kan dat ook.

 15. 27

  Surveys indicate that young people between the ages of 25 and 34 are the most interested in moving abroad. Slechte engels van aljazeera maar even terzijde: Coelho tells youth to emigrate.

  Hoe ziet dat er op termijn bevolkingspyramidegewijs dan voor Portugal uit?

 16. 29

  Braziliaanse vrouwen swingen dan wel weer veel beter (zelf gezien toen ik de grensvan Leticia overstak naar Tabitinga). Dat van de tandarts, hmmm…… Ik had geen geld, maar het klinkt wel erg aanlokkelijk?
  Ik heb overigens nog wel werk, mag ik dan wel emigreren?

 17. 34

  Die bepalingen veranderen met de regelmaat van de klok, dus dat kan ik je niet precies vertellen, maar als je in Brazilie een bedrag X investeert, dan heb je daarmee recht op een”permanencia”, een verblijfsvergunning. Of je nou werk hebt of niet, dat maakt daarbij niets uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren