Prachtige multimediale nieuwsproductie over de vuurstorm in Tasmanië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Schitterend. Gordijnen dicht. Laptop aansluiten op tv en kijken.

Open artikel

Reacties (3)

#1 HansR

En niet alleen fantastisch gedaan, maar wat een geweldige inkijk in het verschijnsel bosbrand (bushfire, wildfire). Een natuurverschijnsel waar je maar beter op bedacht kan zijn als je op een hete zomer een wandeling maakt in Zuid-Europa. Want niet alleen Australië kent dit.

#2 Joost

@1: Ik denk dat Europa, met zijn andere typen begroeiing en lagere gemiddelde temperatuur een stuk minder vatbaar is voor “catastrophic fire risk” (boven “severe” en “extreme”)

#3 HansR

@2:
Deels mee eens: de Eucalyptusbossen behoren tot de meest ontvlambare vegetatie in de wereld.

Maar als ik kijk naar de omgeving waar ik woon (Zuid-Frankrijk) met zijn uitgestrekte garrigue en zeer droge zomers kan ik je zeggen dat ook daar een groot bosbrandgevaar is. De Mistral en de Tramontane (Noord en Noord-West winden van minimaal windkracht 7) kunnen beginnende brandjes sterk aanjagen waardoor de verplaatsing van het vuur via garrigue naar de bossen en verder eenvoudig is. Een vuurstorm heb ik nog nooit meegemaakt maar branden van honderden hectaren met verbrande huizen zijn hier niet ongewoon.

Het “catastrophic risk” komt ook in Zuid-Europa voor. Alleen wordt er in mijn beleving minder dicht in het bos gebouwd. Op dit moment bestaat in Frankrijk een kapverplichting waarbij men op een afstand van 50 meter van het huis moet maaien en alle bomen op minimaal 5 meter moeten staan, kronen elkaar niet mogen raken en kronen niet boven de huizen mogen hangen.

Dus ja, er bestaan wel degelijk grote risico’s in Zuid -Europa. Ik zou er toch even bij stilstaan als je gaat wandelen tijdens je vakantie ook al loop je niet door Eucalyptusbossen.

NB:
1) brandje door mij gefilmd in 2011.
2) Zie bv. ook bosbrandgevaar in Pyrénées Orientales.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*